DANIJELIN SLUČAJ PROTIV LEČIĆA SVE JAČI: Branislav zbog Merime ipak može na sud!

Autor:

Zabava

09.04.2021

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Merima Isaković, glumica koja je pre dva dana izjavila da Branilsav Lečić pre 43 godine pokušao da je siluje, ne može da ovo delo da ga tuži.

RepublikaFoto: pritscreen
Merima može biti Danijelin svedok... Lečić, Isaković, Štajnfeld

Međutim, kako otkriva advokat Borivoje Borović, ukoliko bude pokrenut slučaj Danijele Štajnfeld protiv Lečića, Merima će i te kako moći da bue svedok.

Borović ističe da Merima Isaković ne može posle 43 godine da podnese prijavu protiv Lečića, ali da bi mogla da svedoči o nekim okolnostima, osvetlila Lečićevu ličnost ili govorila o njegovom ponašanju. Naravno, ukoliko tužilac proceni da to može biti od koristi za slučaj.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Advokat Borivoje Borović tvrdi da Merima ne može da podnese prijavu, ali može da svedoči...

- I nema veze što svedok nema nikakvu neposrednu vezu sa žrtvom. U Jutkinoj slučaju, ja sam pozvao da svedoci budu tri žene, od sedam koliko ga je prijavilo, jer su mogle da dočaraju ponašanje okrivljenog - kaže za "Blic" Borović.

Iako Lečićeva pozicija u smislu eventualnog krivičnog postupka ne izgleda ni izbliza toliko beznadežno kao pozicija Mike Aleksića, ipak se poređenjem može izvući nekoliko zaključaka o značaju ispovesti Merime Isaković i o tome šta nas sad čeka.

Iz sudske prakse je poznato da je ovakve slučajeve teže dokazati zbog protoka vremena i nedostatka fizičkih tragova - od susreta Lečića i Merime Isaković protekle su 43 godine, a od sureta Lečića i Danijele Štajnfeld skoro 10. Ipak, mnogo toga zavisi i od broja žrtava i raspoloživih, verodostojnih svedoka.

RepublikaFoto: printskrin
Slučaj protiv Lečića joj je sve jači...Danijela Štajnfeld

Što je više žrtava u slučaju za koje psihijatrijskim veštačenjem bude utvrđeno da nisu sklone laganju, to je slučaj očigledno jači čak i u odsustvu fizičkih tragova silovanja ili seksualnog nasilja. Jer, male su šanse da bi veliki broj žrtava i međusobno nepovezanih svedoka učestvovalo u nekakvoj zaveri protiv bilo koga. Koji bi uopšte bio njihov motiv za to?

Merima Isaković je za "Nedeljnik" napisala potresnu ispovest u kojoj tvrdi da ju je Lečić 1978. godine, kada je ona imala 18 godina, na prevaru namamio u svoj stan. Tu je, navodno, pokušao da je siluje, ali je prestao sa seksualnim napadom kada se ona ispovraćala po sebi.

Lečić je pritom, prema sećanju Merime Isaković, izgovarao karakteristične rečenice "znaš li ti ko sam ja?" i "treba bi da ti je čast što te želim", slične onima koje je Lečić izgovara na snimku koji je Danijela Štajnfeld predala tužilaštvu kao dokaz.

RepublikaFoto: Youtube/ Bojan Rajević/RTS
Šokirala ju je podudarnost Lečićevih reči... Merima Isaković

- Što se tiče Danijelinih opisa Lečićevog ponašanja i snimaka njihovog razgovora, izuzetno me je zabrinula degutantna podudarnost Lečićevih reči i ponašanja sa njegovim nasilnim ponašanjem pre 43 godine kada smo zajedno studirali - kaže Merima Isaković u opširnoj ispovesti "Nedeljniku".

Lečić neće moći da bude krivično gonjen za pokušaj silovanja Merime Isaković zbog zastarelosti slučaja - prošle su 43 godine - ali će njen iskaz moći da bude upotrebljen kao dokaz. Slično se dogodilo i u slučaju protiv Mike Aleksića, samozvanog učitelja glume, jer je kod velikog broja žrtava protekao zakonski rok od 15 godina u kojem krivično delo nije prijavljeno.

- Iako događaji iz prošlosti legalno ne mogu da dokažu tačnost sadašnjih dela za koje osoba može da bude okrivljena, priroda ponašanja u veoma sličnim situacijama iz prošlosti može da pomogne razjašnjenju sadašnjih nasilnih tendencija i nagonskih postupaka iste osobe - kaže Merima Isaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading