SUPRUGA POKOJNOG PEVAČA OTVORILA DUŠU ZA SRPSKI TELEGRAF: Želeo je još jednom da zapeva pre nego što umre!

Autor: DUŠAN LUKIĆ

Zabava

07.04.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je ležao u bolnici, preko telefona mi je rekao da je sanjao kako je na sceni i kako peva pred publikom. Nije mu se ostvarila želja, rekla je za naš list Mima Živković

Foto: Instagram/emamimaa
Tozovac sa suprugom Mimom

Supruga pokojnog pevača narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca Emilija Mima Živković i dalje se ne miri sa činjenicom da je ostala bez životnog saputnika, a najveću utehu u teškim trenucima pružaju joj porodica i prijatelji. Samo nekoliko nedelja pre nego što se pevač razboleo poslednji intervju dao je upravo za Srpski telegraf, a pre samo nekoliko dana smo popričali i sa Mimom, ne sluteći da se pevaču bliži kraj. Nakon smrti pevača ponovo smo stupili u kontakt s njegovom udovicom, koja nam je kroz jecaje otkrila da je sanjao o još jednom solističkom koncertu, te da ga je to držalo u životu dok je ležao u bolnici.

- Izvinite, ali ja stvarno nisam u stanju da pričam. Znate mog Tozu i hvala što ste non-stop zvali da pitate kako je. Šta da kažem, zvao me je pre nekoliko dana iz bolnice da mi kaže kako je sanjao da je na sceni i da peva pred publikom. Nije mu se ostvarila ta želja. Govorio mi je: "Čim prođe korona, napraviću bar pet koncerata." Eto, toliko se uželeo pesme i druženja s publikom - rekla nam je Mima kroz suze i zamolila nas da je razumemo pošto joj je kuća puna ljudi.

Nedelju dana pre smrti pevača ona je do detalja govorila o tome kolika je njihova ljubav bila velika i koliko poštovanje je imala prema njemu. Mima tada nije pomišljala da će ostati bez voljenog supruga samo nekoliko dana kasnije.

 Emilija: Toza je do poslednjeg dana ostao večiti momak. Priroda mu nikada nije davala da miruje

 

- Predragu i meni zvanični brak nikada nije bio potreban jer je naša ljubav bila toliko jaka da se u današnje vreme vrlo retko sreće. Kad bi me neko pitao kako nam je uspevalo da toliko dugo opstanemo, rekla bih mu da je to zbog toga što sam znala kada treba da se sklonim. Znala sam kada treba da ga pustim da diše. On je umetnička duša, s njima u svakom momentu treba biti obazriv - rekla je Mima na početku, pa dodala da joj nikada nije bilo teško da istrpi teret njegove slave.

 

RepublikaFoto: youtube.com

Pevačev kum: Sa sobom je uvek nosio očevu sliku, kojeg su streljali kada je imao pet godina

Ratko Radenović, venčani kum legendarnog pevača, kaže da više ništa neće biti isto, te da će mu najbolji prijatelj faliti svakog dana:

- Bio je najveći ljubitelj života, pionir življenja, faliće mi svaki dan. Zapravo, bio je sublimacija inteligencije, emocije i pameti. U novčaniku je nosio očevu fotografiju, kojeg su streljali kada je imao samo pet godina. Zamislite kakav je to bio čovek, koji je do smrti nosio očevu fotografiju, kojeg praktično nije ni poznavao. Bio je pun empatije i od ljubavi satkan.

 

- Nisam od onih žena koja bi svakoj iskopala oko ako pogleda u njenog muža. Sklanjala sam se kada bi mu prilazile obožavateljke i to mi nikada nije smetalo. Nisam imala potrebu da se guram oko njega jer sam znala da su žene njegova publika. Ljubomoru sam odmah isključila iz svega jer da nisam, sve bih upropastila. Bilo je i neprijatnosti s drugim ženama, ali sam i tada bila dostojanstvena. On je do poslednjeg dana ostao večiti momak. Priroda mu nikada nije davala da miruje, uvek je voleo da stvara, peva i komponuje - rekla je Emilija za naš list.

Ona je potom objasnila da se nikada nije osećala zapostavljeno od Tozovca iako je znala da su mu umetnost i muzika bile prva i najveća ljubav do poslednjeg dana.

U petak sahrana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić odobrio je da velikan srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Sahrana će biti u petak 9. aprila, u 14.30.

 

RepublikaFoto: Printscreen

Era: Ostadosmo samo Lepa i ja!

Folk pevač Era Ojdanić prisetio se dugogodišnjeg druženja s pokojnim Tozovcem, pa je za Srpski telegraf ispričao da je u poslednje vreme mnogo pevača koji su mu bili prijatelji napustilo ovaj svet.

- Odoše mi svi prijatelji s estrade, prepolovili su se ove godine. Čini mi se da smo tu ostali samo Lepa i ja! Stalno sam proveravao da vidim kako je Toza, Mima mi je govorila da je stabilno i da stanje ide nabolje. U poslednje vreme se nismo često čuli, on se nekako distancirao, nije previše izlazio i nije hteo da se viđa s ljudima. Baš mi je žao što je ovako odjednom otišao, ostavio je Mimu. Ne znam kako će ona dalje, mnogo su se voleli. Takav čovek se više ne rađa, on je bio pevačka gromada. Uz njegove pesme su kafane radile do jutra. Večno će da živi kroz svoju muziku - ispričao je folker za naš list

 

- Da sam Predraga primoravala i uslovljavala na bilo šta i govorila da stavi mene ispred muzike na duže staze, on ne bi bio sa mnom. To mogu da tvrdim. Eto koliko sam mu slobode davala. Imao je mnogo planova za sebe, nije se smirivao iako je bilo vreme da malo uspori - otkrila nam je Mima.

Ona kaže da ne žali što s pevačem nije dobila još naslednika, pa tvrdi da je on njenu ćerku voleo kao da mu je rođeno dete.

- Iako sa Predragom nisam imala decu, uvek kažem da jesmo imali ćerku jer je on moju voleo kao svoju. Poštovala sam to što nije želeo da radi na tome jer je njemu muzika bila na prvom mestu. Nekako se nije poklopilo. Naučila sam da se u životu ništa ne može planirati, to smo zapravo oboje znali. Nikada ništa nismo silili, već smo se trudili da uživamo u svakom trenutku, kakav god da je - ispričala nam je pevačeva supruga.

 

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Lepa: Za Tozom sam naricala, čule su me i komšije

Tozovac i Lepa družili su se više od pola veka, a samih početaka prisetila se pevačica juče u jutarnjem programu.

- Mi se nismo znali pre nego što je on počeo da peva. Nismo se razdvajali od 1969, ne zato što nismo hteli da se razdvajamo nego beogradska estrada je tada spajala nas sve. Lepe su to bile godine. Vest o njegovoj smrti me je šokirala - kaže pevačica i dodaje:

- Kad sam saznala da je Toza umro, jaukala sam u četiri zida, nisam znala šta od muke da radim. Ne znam da li su me komšije čule. Ja sam naricala kao one žene kad nariču na groblju. Toliko sam kukala, izbacila sve iz sebe i onda sam popila bromazepam da se smirim. Toliko mi je to teško palo, ne mogu da shvatim da ga nema.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading