Bora: Svirali smo kod Zverke iz "Seksa i grada"

Autor:

Zabava

15.11.2017

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jednu od poslednjih proba pred večerašnji koncert u Sava centru Bora Đorđević, frontmen legendarne Riblje čorbe, dolazi vukući jedan veseli šareni kofer kroz podrumske hodnike. Ulazi u žensku svlačionicu u kojoj ga čeka čitav bend, prateći vokali i devet gudača, spremnih da izvrte repertoar koji su planirali da izvedu povodom obeležavanja 40 godina posvećenih rokenrolu. U Beograd je stigao iz Ljubljane, gde živi poslednjih godina, a prethodno je neko vreme proveo u zemlji Deda Mraza Laponiji. Iz kofera vadi plavu kapu sa praporcima, tračicama... Stavlja je na glavu i mini-koncert počinje, zgrada se trese iz temelja. Bora i momci zvuče silno! Kaže, nema traga umoru, on je orniji nego ikada.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bora Čorba

Ko je očekivao da će mediji preneti da će na naše koncerte doći Melanija i pola Bele kuće?

- Bio sam u Laponiji jer sam izlapeo, pa sam otišao po pamet - u svom stilu započinje priču Bora.

Obeležavate "mali" jubilej. Imate li tremu?

- Imam! Trema je intenzivna i sada kao pre 40 godina. Danas je to veliko uzbuđenje, nema samo onog straha kao na početku.

A bunt?

- Uvek je bio bunt. Mi se ne menjamo. Ni aranžmane ni energiju s kojom izlazimo. Ovaj koncert je anplagd, tu su gudači, više pratećih vokala. Nezgodno je jer nemaš prava na grešku. Kod električnog možeš i da zabrljaš, pa da se to ne čuje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bora Đorđević

Kako vam se čine novi klinci?

- Svaki grad ima neku svoju "jadu": gitarijada, rakijada, kupusijada... Mi sviramo svuda gde ima ljubavi prema dobrom, starom rokenrolu. Naš moto je da sviramo svuda gde ima struje, ništa nam više nije potrebno. A klinci... ne znam, svako se bori kako zna i ume. Ima sjajnih muzičara, ali premalo dobrih, pravih autora. To je problem s našom muzikom.

Nije ni vama na početku bilo sve lako i glatko...

- Potrebna je kilometraža, dovoljno prašine da progutaš, pa da znaš da si negde stigao. Oni danas sednu za kompjuter i nazivaju se kompozitorima. Ne ide to tako...

Kako naši ljudi dočekuju stare rokere tamo preko bare?

- Ima nešto tamo preko bare zbog čega se nacionalni ponos i inat probude i neguju se koreni, možda i bolje nego ovde. U Vašingtonu ima samo 3.000 naših ljudi, na koncertu ih je bilo 300. To je jako dobro. Kul je bilo što smo svirali u klubu koji drži Zverka iz serije "Seks i grad" (Kris Nort). On nije bio tada, ali crnci koji su bili tamo bili su raspamećeni.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bora Đerđević

Ne zaboravimo, Melanija sigurno dolazi na neki od beogradskih koncerata?

- To je bila lepa šala! Ali ko je mogao da pretpostavi da će drugi mediji naknadno preneti da će na koncert Riblje čorbe doći pola Bele kuće?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading