MALO KO JE OVO ZNAO: Arsen Dedić dobio je ime po srpskom PATRIJARHU!

Autor: Republika.rs

Zabava

20.10.2020

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naprasno su odlučili.

RepublikaFoto: youtube.com/volim pesme
Arsen

Arsen Dedić pevač kompozitor i književnik preminuo je pre pet godina, a iza sebe ostavio je ozbiljno stvaralaštvo.

Rođeni Šibenčanin, sa adresom u Zagrebu, sa očeve strane je iz porodice u kojoj su svi bili pravoslavni vernici, a majka Hrvatica iz Rupa kraj Skradina. Ali, Arsenu, kojem su roditelji prvo namenili ime Igor, poreklo, vera, nacija, nikada nisu bili opterećenje, ni prepreka. I u svojim pesmama i u životu video je samo ljude, bez obzira odakle su poreklom. 

-Naša majka potiče iz porodice Mišković, sa reke Bune, koju je Mletačka republika posle Kandijskog rata krajem 17. veka preselila u opustošenu Dalmaciju - govori Dedić. - Iz sela u okolini Mostara došli su u najzabitiji deo šibenskog zaleđa - selo Rupe. Uslov da bi mogli da opstanu u tom kraju bio je da iz pravoslavlja pređu u katoličku veru. Drugačije ne bi dobili zemlju, time ni mogućnost da prežive. Majčina familija živela je u velikoj bedi. Štala je bolja od kuće u kojoj se rodila - pričao je Milutin Dedić svojevremeno za Večernje novosti.

 

Kada se udala za Jovana, Arsenova i Milutinova majka prešla je u pravoslavnu veru.

- Niko to od nje nije tražio. Učinila je to iz poštovanja. Majka je bila racionalna, kuća je za nju bila svetinja. Od malih nogu služila je druge. To je bio njen univerzitet. Kao i Arsen, bila je oštroumna - govorio je Milutin, a zatim objasnio i poreklo Arsenovog imena:

https://www.instagram.com/p/CFCtLsJhuDV/

-Naša majka je pre mog rođenja izgubila troje dece. Nije bilo para da se ide kod doktora, žene su se porađale po kućama. Bojala se da ću i ja umreti. Rođen sam uoči Svetog Luke, a ona je, kao veoma pobožna žena, verovala da joj je ovaj svetac pomogao da rodi zdravo dete. Htela je da se zovem Luka. Odnela me je u pravoslavnu crkvu, kod šibenskog sveštenika Koje. Pobunio se kada je čuo da hoće da mi da ime Luka. Rekao je: "Kakav Luka! Biće Milutin, kralj Milutin!" Kada se tri godine kasnije rodio Arsen, majka je i njega odnela kod popa Koje. Htela je da se zove Igor, ali sveštenik ni to nije dozvolio: "Kakav Igor! Ima da se zove Arsen, kao Arsenije Čarnojević!" Arsen je kasnije svoje prve pesme objavio pod pseudonimom Igor Krimov. Tako je ispunio majčinu želju. Kasnije se njegovo ime skratilo na Arsen, a onda je dobio nadimak Ars, što znači umetnost. Taj nadimak mu je najviše priličio - rekao je Dedić.

Patrijarh Arsenije III Crnojević (slavenosrpski Čarnojević) bio je 35. poglavar Srpske pravoslavne crkve, odnosno Pećke patrijaršije, koji je bio duhovni i svetovni lider srpskog naroda u Otomanskoj imperiji, teškom istorijskom periodu od 1674. do 1690. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelena

11.02.2024 16:24

Arsen je bio jedinstven.