Javne ličnosti varaju narod za pare: Čeka ih robija i do osam godina!

Autor:

Zabava

12.10.2020

03:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaće javne ličnosti učestvuju u prevarama koje plasiraju preko društvenih mreža i navode ljude da sudeluju i ulažu novac u takozvane sigurne dojave za utakmice, koje su lažne i za cilj imaju da uzmu novac.

Foto: instagram.com/printscreen
Poznati učestvuju u varanju naroda

Da ne biste više ili nikada naseli na prevare sa "sigurnim dojavama", Srpski telegraf vam donosi priču o tome kako javne ličnosti učestvuju u prevarama kladionica i navode ljude da se nadaju lakoj i brzoj zaradi na osnovu dojava koje im nudi neko preko društvenih mreža.

Među poznatima koji maltene svakodnevno bombarduju pratioce ovim tipom reklama i pozivaju ih da se jave sumnjivim tipovima sa "sigurnim dojavama" mogu se primetiti Sandra Afrika, Anabela Atijas, Anđela Lakićević, Sloba Vasić, Luna Đogani, Helena Topalović, Aleksandra Subotić i mnogi drugi kojima je ovo bio odličan način da nešto zarade sada kada nema posla usled pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: instagram.com/sandrasuboticss
Aleksandra Subotić

- Na ove prevare nasedaju oni koji redovno igraju kladionicu i uplaćuju tikete, ali ono što mnogi od njih ne znaju jeste da su takve stranice gde se nude rezultati navodno nameštenih mečeva klasične prevare i služe tome da se od naivnih uzme lak novac. Nekada su se čuvene dojave samo nagađale, a dojava se prenosila od uveta do uveta u kladionicama. Međutim, dolaskom interneta došlo je do mora Instagram i Fejsbuk stranica Dojave i tipovi, Sigurica i sličnih. Njihova je namena bila da prevari ljude dobro razrađenim sistemom - navodi izvor koji je dobro upućen u ovakve obmane i laži.

RepublikaFoto: youtube.com/AmiG Show
Sandra Afrika

On dalje navodi da su kazne za ovakva dela ogromne, ali da se teško ulazi u trag počiniocima.

- Na prostorima bivše Jugoslavije bilo je već hapšenja zbog Fejsbuk prevara, ali se tim ljudima teško ulazi u trag. Većina njih uglavnom brzo izađe iz posla, stranica bude ugašena, a kada zarade određenu sumu novca, povuku se u ilegalu. Oni pohlepni nastavljaju da rizikuju, ali i zarađuju više novca. Jedino što su veće šanse da će mu jedno jutro na vrata zakucati ljudi sa fantomkama na glavi i staviti mu lisice - završava izvor.

Advokat: Tužilaštvo mora da reaguje po službenoj dužnosti

Advokat Svetozar Vujačić za Srpski telegraf objašnjava kako su naše poznate ličnosti koje reklamiraju sigurne dojave saučesnici u prevarama. On navodi da su oni svesni šta rade i da, kao pomagači i podstrekači prevara koje reklamiraju putem društvenih mreža, na kojima imaju veliki broj pratilaca, mogu da zapate zatvorsku kaznu od šest meseci do osam godina, u zavisnosti od toga koliko je novca uzeto prevarenim ljudima.

- Da naše tužilaštvo radi kako treba, takvih stvari ne bi bilo jer je ono u obavezi da prati društvene mreže. I čim vide da neko vrši krivična dela, po službenoj dužnosti bi morali da podnesu zahtev za prikupljanje podataka o odstupanju. Pošto je naše tužilaštvo u dubokom snu, to ne radi, onda bi to jedino moglo privatno da se podnese tužba za krivično delo. To je pokušaj prevare, još uvek nije prevara, a kada određeni naivci daju novac da oni njima kažu rezultat, tada postaje prevara. Javne ličnosti mogu da odgovaraju jer su učestvovale u pokušaju krivičnog dela ili kao pomagači. Kazne su u zavisnosti od iznosa novca koji je uzet. Od šest meseci do osam godina zatvora. Oni su pomagači, ali i izvršioci. Njihovo učešće je aktivno, ne pasivno. Potrebni su podaci o tim ljudima, a onda se podnosi zahtev za podnošenje krivične prevare. Teško da će bilo ko reagovati jer naše tužilaštvo ne reaguje za mnogo teže stvari - zaključio je Vujačić za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gordana

12.10.2020 13:34

Gde je ovde Ana Korac