Pandemija odložila početak za samo dve nedelje: Festival na Paliću jači od korone!

Autor: Dragana Stanković

Zabava

05.06.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos bojazni kako savladati prepreke koje je izazvala pandemija koronavirusa, s kojom se suočavaju i organizatori jednog od najprestižnijih evropskih festivala, svi govornici su bili decidni da će se Festival na Paliću održati u punom obimu od 8. do 14. avgusta, samo dve nedelje kasnije od planiranog.

RepublikaFoto: Promo foto

Međunarodni filmski festival Palić, koji je počeo od malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri 1992. godine i izrastao u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala, biće održan u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

- Verovatno ćemo biti jedan od prvih ozbiljnijih festivala uopšte, ne samo kod nas. Zbog toga je posebna pažnja usmerena da festival održi nivo - sve ono što ga je dovelo do toga da bude jedan od najznačajnijih. Ovo je jedan veliki ohrabrujući događaj - istakao je predsednik saveta festivala Dušan Kovačević.

Festival koji je od 2003. godine poznat kao Festival evropskog filma Palić jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i jedan od retkih u svetu sa 100 odsto evropskim sadržajem. Nažalost, opet se suočava sa izazovima, ali u želji da publici pruže kvalitetan filmski sadržaj, organizatori su na konferenciji za medije bili decidni da će se Palićki festival održati u punom obimu.

RepublikaFoto: Tanjug

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radomir Zelenović nije krio zabrinutost, ističući da pandemija nije filmska projekcija posle koje se može tek tako ustati i otići nakon odjavne špice. Konstatovao je kako je prethodnih meseci mnogo toga rađeno na održavanju u nadi da će festival biti u punom obimu.

- Mi moramo da pravimo festival onako kako ga svi znamo. Evropski program Media, u kom mi učestvujemo, ima vrlo precizna pravila, prema kojima vi dobijate sredstva, a to je minimum 82 igrana filma. To su pravila koja smo svi prihvatili i ona su takva kakva jesu. Festival smo pomerili za dve nedelje u nadi da ćemo dobiti još više vremena da i bolje organizujemo festival i prikupimo više materijalnih sredstava jer smo računali sa budžetom sličnom prošlogodišnjem. Iskreno se nadam da svi shvataju koliko je u ovom trenutku nama važno da imamo manifestaciju, kao što je Palićki filmski festival. Naša prednost je što se dobar deo održava na otvorenom i svi propisi koji u tom trenutku budu važeći su izvodljivi - objasnio je Zelenović.

Film "Ime naroda" otvoriće festival!

 

Festival će 8. avgusta biti svečano otvoren premijerom filma "Ime naroda" našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića. Na zatvaranju 14. avgusta publika će moći da uživa u srpsko-ruskom ostvarenju "Hotel Beograd" reditelja Konstantina Starskog, sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom u glavnim ulogama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading