Licemerje: Miroslav Mogorović izneo niz optužbi pošto nije podržan film "Djeca Kozare"!

Autor:

Zabava

25.01.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog odbijanja Zafranovićevog filma uputio žalbu, ali mu nije smetalo kad je komisija "prostim izjašnjavanjem da i ne" podržala filmove "Strahinja" ili "Čuvari formule".

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Miroslav Mogorović

Nerealizovani film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" ponovo je pokrenuo lavinu komentara pošto je producent Miroslav Mogovorić u nedavnom razgovoru za jedan beogradski list prozvao Filmski centar Srbije (FCS) da nagrađuje podobnost.

- "Djeca Kozare" su do sada odbijena tri puta na raznim konkursima FCS, i to nakon što je konkurs, na kome je film trebalo da bude podržan, poništen. Na ponovo raspisanom konkursu za izbor projekata sa nacionalnom temom podržan je film sa istovetnom tematikom "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića - autora koji ima znatno manje uspešan autorski opus od Lordana Zafranovića, ali je definitivno bolje prepoznat od trenutnog rukovodstva ove države i njenih institucija - izjavio je Mogorović.

DVOSTRUKI ARŠINI

Prema rečima producenta, upućena je žalba Ministarstvu kulture i informisanja zbog procedure donošenja odluka komisija FCS. Međutim, Mogorović do zaključenja ovog broja nije odgovorio, između ostalog, na pitanje Srpskog telegrafa zašto tek sada, po odbijanju "Djece Kozare", iznosi problem, a to kao producent nije učinio kad je, na primer, komisija FCS "prostim izjašnjavanjem sa da i ne" podržala filmove "Strahinja" Stefana Arsenijevića ili "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića.

- Povodom ocene gospodina Mogorovića da komisije FCS odlučuju "prostim izjašnjavanjem sa da i ne" napominjemo da se komisije prilikom donošenja odluka rukovode kriterijumima koji su definisani u Zakonu o kinematografiji, kao i uredbi o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave. Takođe, kriterijumi za odabir projekata navode se i u samom tekstu svakog konkursa FCS. Pored toga, svaka komisija, u skladu sa pomenutom uredbom, donosi poseban poslovnik o svom radu kojim bliže uređuje način rada i odlučivanja. Donošenje pravilnika kojim bi bio definisan rad i odlučivanje konkursnih komisija u nadležnosti je Ministarstva kulture i informisanja a ne FCS - kažu u FCS.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Lordan Zafranović

U FCS takođe demantuju podatke koje je Mogorović izneo, a koji se odnose na podatak da je 306 miliona dinara vraćeno u budžet Srbije, te da je "u najmanju ruku čudno" obrazloženje komisije da nema dovoljno para za podršku više projekata.

- Pomenuta sredstva nisu vraćena jer ona nisu ni bila na računu FCS. Ministarstvo finansija nije omogućilo FCS da predviđena sredstva utroši do kraja 2019. godine i FCS je Ministarstvu uputio zvaničan dopis, tražeći informaciju o načinu na koji se ova sredstva mogu utrošiti u tekućoj. Sva predviđena sredstva FCS je raspodelio po planu, odobrenim programima i na vreme - ističu u FCS.

Prema dostupnim podacima, Mogorovićev Centar za filmsku umetnost "Art and Popcorn" u poslednje tri godine je od FCS dobio preko 700.000 evra, odnosno 85.610.000 dinara za filmske projekte i još 5.800.000 dinara za svoj bioskop Abazija na Paliću.

Podrška od preko 90 miliona dinara

* "Art & Popcorn" je na konkursima FCS u prethodne tri godine dobio ukupno 91.410.000 dinara:

 

Konkursna kategorija Naziv projekta Reditelj Opredeljeni iznos Godina

Dugometražni igrani film Strahinja Banović Stefan Arsenijević 30.000.000 2016.

Manjinska koprodukcija Šećerno dete Igor Ivanov 8.610.000 2016.

Manjinska koprodukcija Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predrag Ličina 7.000.000 2017.

Manjinska koprodukcija Dovlatov Aleksej German ml. 5.000.000 2017.

Dugometražni igrani film Privikavanje na bol Dušan Kovačević 35.000.000 2018.

Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa Bioskop Abazija-Palić 5.000.000 2018.

Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa Bioskop Abazija-Palić 800.000 2019.

BESPLATNA "FONTANA"

Da ponajmanje Mogorović treba da govori o tome ko je podoban, a ko ne, ukazuju mnogi filmski stvaraoci, a koji podsećaju i na to da je njegov "Art and Popcorn" od prethodne vlasti dobio na korišćenje bioskop "Fontana" u trajanju od 10 godina bez nadoknade. Zbog ovog objekta je 2013. bivši predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković bio uhapšen zbog sumnje da je uz pomoć sedmoro zaposlenih u "Poslovnom prostoru" zloupotrebio službeni položaj i oštetio opštinu Novi Beograd za oko 1,5 miliona dinara. Sedam godina kasnije, Milenković je pravosnažno oslobođen optužbi.

Zafranovićev film je odbijen i na konkursima Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), na čiju adresu se Srpski telegraf, takođe, obratio u pokušaju da dođe do odgovora na pitanje s kojim obrazloženjima su njihove komisije odbile "Djecu Kozare". Međutim, HAVC nije bio u mogućnosti da odgovori na pitanja do zaključenja ovog broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading