Počinje prvi srpski festival kafanske muzike: Kafanska noć sa Rokvićima i Matićem!

Autor:

Zabava

26.08.2019

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd bi uskoro trebalo da dobije novi festival Kafanska noć - u duhu starog Dušanovca, a na prostoru gde su nekada carovali junaci čuvenog romana "Kad su cvetale tikve".

Foto: Promo foto

Dana 6. septembra ispred restorana "Ustanak" na beogradskom Dušanovcu okupiće se najpoznatiji i najpriznatiji izvođači kafanske muzike kod nas. Spisak učesnika i gostiju je zaista impresivan. Uz Narodni orkestar RTS, nastupiće Merima Njegomir, Slavko Banjac, Gordana Stojićević, Rade Vučković, Dejan Matić, Bane Vasić, Nikola i Marko Rokvić, Mira Aleksić, Mari Mari, kao i solista Mostar sevdah rejunion benda Milutin Sretenović Sreta. Na bini će im društvo praviti najpoznatiji srpski glumci, a nastupiće i bendovi Grupa građana, Tamburica 5, Skala, Bele pčele, Vlada Baralić, majstor na fruli i ansambl Ustanak.

- Festival je zamišljen kao jedan kulturni skup ljubitelja kariranih stolnjaka, violine i harmonike, ali i porodičnih ljudi koji tradiciji žele da nauče svoju decu - poručuje Dušan Živić, vlasnik "Ustanka" i glavni organizator ove manifestacije.

On navodi i da je osnovna ideja održavanja Kafanske noći humanitarnog karaktera.

- Gostima ćemo služiti tradicionalne srpske specijalitete, a štandove oko bine imaće i 12 najboljih srpskih vinara. Sav prihod namenjen je renoviranju vrtića na Voždovcu - objasnio je Živić.

Živić: Festival je zamišljen kao jedan kulturni skup ljubitelja kariranih stolnjaka i roditelja koji će decu učiti tradiciji

Zamisao grupe entuzijasta koji su organizovali festival je da Beograd dobije svoju autentičnu manifestaciju koja će negovati kafansku tradiciju koja seže čak do 1522. godine. Istorija kaže da je tada, u vreme Sulejmana Veličanstvenog, otvorena prva kafana u Evropi - negde na Dorćolu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading