Dojčes teatar večeras u NP sa komadom Tanje Šljivar

Autor:

Zabava

30.05.2019

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno od najboljih nemačkih i evropskih pozorišta, Dojčes teatar iz Berlina, gostovaće večeras na Sceni "Raša Plaović" sa dramom "Neustrašive kao i sve slobodne đevojke" po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Salome Dastmalhi.

RepublikaFoto: Promo foto/narodnopozoriste.rs
Deo iz predstave

Predstava će biti odigrana u okviru Sporazuma o saradnji dve Kuće koji su u Berlinu, 14. februara ove godine, potpisali v. d. upravnics Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor Dojčes teatra Ulrih Kuon.

Biće to prvo gostovanje ovog renomiranog teatra u Narodnom pozorištu posle pauze od 17 godina, odnosno novembra 2002. kada je na Velikoj sceni izveo komad Gotholda Efraima Lesinga "Emilija Galoti", u režiji Mihaela Talhajmera.

Svoj dosad najsloženiji i, po svemu sudeći, najupečatljiviji dramski tekst, "Neustrašive - kao i sve slobodne đevojke", Tanja Šljivar gradi inspirisana nedavnim stvarnim događajem - slučajem kada je, u jednom gradiću u Republici Srpskoj, nakon boravka na školskoj ekskurziji zatrudnelo sedam trinaestogodišnjih devojčica.

 

 

Pošto su o tome izneli mišljenje crkva, država, škola i mediji - autorka odlučuje da, kako napominje, podari glas samim protagonistkinjama, tačnije, kako kaže, iracionalnoj energiji mladosti kroz uzbudljive fragmente, višeznačne retrospekcije i začudna višeglasja kojima se predstavlja sukob načela života i načela slobode.

Rediteljka Dastmalhi funkcionalno izoštrava ovu potragu za identitetom, prevodeći igru na nivo kolektivnog rituala protkanog dirljivim dokumentarnim improvizacijama glumaca u asketski ustrojenom prostoru.

- Imam odgovornost da se bavim problematičnim temama koje se vešto izbegavaju. Zajedno sa ovim mladim ljudima želim da se bavim nečim što društvo prećutkuje. Delo Tanje Šljivar problematizuje tabu temu kao što je trudnoća mladih devojaka. Društvo ume da osudi te devojke i neobrazovane, ali statistika kaže da polovina trudnih devojaka dolaze iz bogatijih slojeva društva - kaže rediteljka predstave Dastmalhi i naglašava da je njena ideja da bude kritična prema društvu.

Uloge

Uloge tumače Peter Šteden, Eren Gindar, Livija Marlene Volf, Marte Miler-Litken, Kenoa Nort-Harden, Emi Biter, i Bruno Libler.

Dramaturškinja je Birgit Lengers, scenografiju i kostim uradila je Paula Velman, a koreografiju Nilufar Šahisavandi.

Gosti iz Nemačke odigrali su 28. maja predstavu "Neustrašive kao i sve slobodne đevojke" u Novosadskom pozorištu u okviru aktuelnog Sterijinog pozorija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading