Ana: Nemam sreće u tucanju jajima, ali imam u ljubavi!

Autor:

Zabava

28.04.2019

03:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najradosniji hrišćanski praznik Ana Sević provodi sa ćerkom Lorenom i izabranikom Danijelom, sa kojima i organizuje tradicionalno tucanje jajima. Kako i sama kaže, ona je ta čije jaje uvek prvo bude razbijeno, ali to ne shvata previše tragično. U velikom vaskršnjem intervjuu za Srpski telegraf je otkrila kako je izgledala proslava Vaskrsa kada je bila mala, ali i ko je učio verskim običajima.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ana Sević...

Kako pamtiš Vaskrs u tvom domu kada si bila mala?

- Kao dete koje dolazi iz jedne lepe familijarne atmosfere, moram reći da sam obožavala Vaskrs, kao i sve praznike. Jelku sam kitila i nekoliko puta godišnje, ali Vaskrs sam nekako posebno volela jer sam uvek bila kreativna i ukrašavala sam jaja na neki specifičan način. Moja kuća u Užicu je uvek bila puna dece. Ja sam jedinica, ali troje dece ujakove dece je činilo da se nikada tako ne osećam. Sve smo radili zajedno, pa i pravili gluposti. Kucanje je, naravno, bilo najzanimljivije, a mi sa 3, 4 godine nismo mogli znati kakvu katastrofu mogu da izazovu razbijena jaja. Tako da je u takmičenju nastradala cela korpa, a sve se završilo iza kreveta, na sigurnom. Da li možete da zamislite šta se desilo mesec dana kasnije? Posle nenormalnog smrada koji se širio kućom, otkrili su poreklo problema, a kuća je morala biti renovirana.

Ko te je učio običajima i čemu si se najviše radovala?

- Volela sam da idem u selo i često smo boravili u podnožju Tare, gde bi se sakupila brojna familija. To mi je bilo najdraže. Običaje sam učila od bake i njene braće i sestara, a od njih osam, ima oko 150 najbližih potomaka do sada. Pa ima li išta lepše i vrednije? Svi muzički nadareni, tako da su to bila sjajna vremena.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Ana...

Da li sada učiš Lorenu običajima i kako ona doživljava Vaskrs?

- Naravno. Jos krajem februara smo počele da prikupljamo polako sitnice za ukrašavanje, tako da sam dva meseca slušala pitanje: "Možemo li danas da farbamo jaja?" Euforiji nikad kraja.

Da li farbaš jaja i koliko si kreativna kada je šaranje u pitanju?

- To mi je gušt! Kao i dekoracija kuće, koju volim da podelim sa mojim pratiocima, jer mislim da sa ljudima treba deliti lepe stvari. Vaga sam, veliki esteta i, samim tim, veoma su mi bitne takve stvari.

Lorena mi već dva meseca postavlja pitanje: "Možemo li danas da farbamo jaja?"

Da li se više raduješ poklonima kada ih darujes ili dobijaš?

- Kada darujem! Non-stop bih kupovala poklone i poklanjala! Uživam da usrećujem ljude oko sebe. Naravno da volim i da ih dobijam i radujem se svemu, pa čak i od same sebe! Kada sebi nešto kupim, obavezno tražim da mi upakuju u poklon i onda se ponovo radujem kada dođem kući.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Sevićeva...

Ko pobeđuje u tucanju jajima u vašem domu?

- Svi sem mene. Vadim se korigovanom parolom "ko nema sreće sa jajima, ima u ljubavi".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading