Filmska priča Željka Vasića u izvođenju Dženana Lončarevića (Beovizija 2019.)

Autor:

Zabava

28.02.2019

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U drugoj polufinalnoj večeri Beovizije 28.2. ,takmičenju za predstavnika Srbije za učešće na Eurosongu 2019. nastupiće i Dženan Lončarević sa kompozicijom Željka Vasića "Nema suza" za koju je tekst pisao Dragan Čolaković Čola.

RepublikaFoto: Dario Konstantinović
Željko Vasić...

-Do ove saradnje je došlo tako što je Dženan imao želju da nastupi na Beoviziji, a ja sam imao koncept kompozicije koja nije baš po evrovizijskim standardima, jer je prvobitno planirana da bude muzika za jedan film. Sticajem okolnosti, završila je na konkursu za Beoviziju i prošla u najuži izbor-kaže Željko Vasić.
Kompozicija pesme "Nema suza" se oslanja na srpsku tradiconalnu muziku u njenom izvornom obliku. Željko kaže da je inspirisana Mokranjčevim "Rukovetima", ali i prošarana mizičkim elementima koji su vekovima implementirani u našu muziku. 

-Može se reći da je muzika ove pesme u stvari jedna filmska priča, sa duboko emotivnim tekstom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nikada se nisam trudio da se dopadnem svima, niti sam čovek koji se dodvorava bilo kakvim muzičkim trendovima. Muzika nije egzaktna stvar, zato i jeste umetnost. Ne razumem se u slikarstvo, ali kada sam prvi put bio u Rimu, u Vatikanu i video oslikanu Sistinsku kapelu, ostao sam bez teksta. Mogao sam da ostanem satima i gledam u nju i sva ta umetnička dela koja su oslikali veliki svetstki umetnici poput Mikelanđela.

RepublikaFoto: Promo foto
Dženan Lončarević otpevaće pesmu "Nema suza" na Beoviziji...

Tako je i sa muzikom. Za uspeh je potrebno je mnogo elemenata i naravno neizbežna sreća.

Moj stav je da mi ne možemo učiti Evropu modernoj muzici koju oni bolje znaju i izvode od nas. Ne mozemo Amerikance učiti džezu niti Makedonce nepravilnim ritmovima, niti biti bolji u orijentalnom melosu od naroda koji nose taj gen. Moramo "živeti i pričati našu priču". 
Bogatstvo Srbije jeste u različitosti kultura.
RepublikaFoto: Promo foto
Vasić...

Eurosong vidim kao manifestaciju na kojoj države šalju određenu poruku i trude se da na neki način utiču da svet bude bolje mesto za život. Utvrđuju jedan globalni sistem vrednosti. Poruka pesme "Nema suza" je vrlo jasna-sanjamo svet bez suza. Svedoci smo svireposti ratova koji su se dešavali, kao i onih koji se trenutno vode. Kolone ljudi iz Sirijie prolazilo je Evropom bežeći od strahote rata. Mi sanjamo svet bez rata. Svet bez majčinskih suza. Zemlja koja se zaliva suzama i krvlju ne rađa ništa dobro. Iz takve zemlje raste samo korov!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading