Estrada u panici: Poreska udara po pevačima!

Autor:

Zabava

26.02.2019

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Estradne zvezde koje godinama ne plaćaju nikakav ili minimalan porez ponovo su predmet kontrole poreskih organa, saznaju beogradski mediji!

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com/ RTV Pink Official
Estrada

Opsežne kontrole zajednički sprovode inspektori Poreske uprave i inspekcije rada, i to na zahtev nikog drugog nego Svaeza za estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).

- Poslodavac, odnosno vlasnik ugostiteljskog objekta dužan je po Zakonu o rada da potpiše tipski ugovor sa estradnim izvođačima i muzičarima, ali inspekcijske službe državnih organa to nisu dovoljno kontrolisale. Mi kao samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije zahtevamo da se primenjuje zakon i da poreska inspekcija i inspekcija rada sinhronizovano krenu u kontrolu rada privrednih subjekata, u našem slučaju ugostiteljskih objekata.  Obećali smo se Poreskoj upravi i inspekciji rada, i kontrole već idu, a intenzivnije bi trebalo da krenu od 1. marta - kaže Dragiša Golubović, predsednik SEMUS i Sindikata estradnih umetnika Srbije. 

On objašnjava da, prema kolektivnom ugovoru, poslodavac kad zaključuje ugovor sa nekim pevačem ili muzičarem, ne može da mu da honorar ispod minimalca u Srbiji, koji od 1. januara ove godine iznosi 27.002 dinara.

- Tipski ugovor dužni su svi da zaključe, a pošto je estrada specifična delatnost, postoji i nešto što važi samo za estradu, takozvani muzički dan, zato što neki izvođači nastupaju jednom, neki dva puta nedeljno, a neki jednom u mesec dana. Muzički dan se obračunava u iznosu od pet odsto od minimalne zarade u Republici Srbiji, što je oko 1.300 dinara za jedno veče. Da li je neka zvezda pevala za 25.000 dinara ili 25.000 evra, to treba da utvrdi Poreska uprava - kaže Golubović i dodaje da je kontrola važna zbog sprečavanja nelegalne konkurencije, kao i zbog uplate doprinosa za socijalno i penziono osiguranje estradnim izvođačima i muzičarima. 

Pevač Radiša Trajković Đani kaže da ne brine zbog najavljene ofanzive poreznika.

RepublikaFoto: youtube.com/AmiG Show
Radiša Trajković Đani

- Kod mene je situacija ovakva. Hoću da mirno spavam. Svako neka odgovara za sebe, a ja sam lepo otvorio firmu i  gazda lepo uplati pare na račun i ja posle sa tog računa mogu sebi da kupim nešto. Otkako su uveli porez, tačno se zna ko pije, a ko plaća. Mnogo je bolje. Koji god nastup ili koncert da imam, ja lepo rešim porez, pa onda pevam.

Ministarstvo rada: Podneto šest prekršajnih prijava 

U Ministarstvu rada, zapošljavanje i socijalna politika potvrđuju da je, počev od 21. decembra 2018, u Kragujevcu, Šapcu, Bogatiću Inspektorat za rad zajedno sa Poreskom upravom prekontrolisao 11 poslodavaca kod kojih su proveravali angažovanje izvođača etradno-muzičkih programa.

- Vanrednim inspekcijskim nadzorima ukupno je obuhvaćeno 85 osoba. Prilikom izvršnih nadzora, inspektori rada su ukupno zatekli 28 izvođača estradno-muzičkog programa, od kojih četiri zatečena muzičara nisu imala odgovarajuće licence. Prilikom nadzora, inspektori su zatekli 19 osoba na radu na crno. Inspektori su doneli tri rešenja o otklanjanju nedostatka iz oblasti radnih odnosa i podneli šest zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa - kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i dodaju da če se zajednička kontrola i angažovanje estradnih izvođača u ugostiteljskim objektima nastaviti u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dado

27.02.2019 15:33

Samo udrite narodni poreznici. Da se ne bahate više sa milionima a ne plaćaju nikakav porez.