RHMZ SE OGLASIO RANOM ZOROM! U narednim satima kiša će pogoditi ove delove zemlje, a evo gde će biti snega!

Autor:

Vesti

18.04.2024

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju je zahvatilo zahlađenje koje će trajati par dana.

RHMZ SE OGLASIO RANOM ZOROM! U narednim satima kiša će pogoditi ove delove zemlje, a evo gde će biti snega!

Foto: RINA

Republički hidrometeorološki zavod oglasio se jutros u 5.25 sati i najavio kakvo nas vreme čeka u narednim satima i danima.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, u naredna dva sata biće pretežno oblačno i u većem delu Srbije suvo.

Kiša se mestimično očekuje uglavnom u Bačkoj, Banatu, Braničevskom i Borskom okrugu, kao i na jugu Srbije, dok će u planinskim predelima padati sneg.

Do kraja sedmice sveže sa čestim padavinama

Do kraja sedmice očekuju se dnevne temperature malo ispod ili oko proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 °S, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Podsetimo, vojni meteorolog u penziji Vencislav Ivanovski rekao je da je na mikroklimu moguće uticati. U principu protivgradne rakete su efikasne, ali imamo problema sa strelcima, sa plaćanjem, sa količinom raketa, napominje on. Preopterećeni smo vremenom, jer nemamo neke druge ventile, ističe Ivanovski.

U ponedeljak je bio najtopliji dan od početka godine, danas je najhladniji ovog meseca. Žalimo se jedni drugima jer smo iz kratkih rukava i šortseva, morali u zimske jakne. Nestvarne slike stigle su sa drugog kraja sveta. Poplave u Dubaiju izazvala je kiše koje je palo toliko koliko u proseku padne tokom cele godine.

Da li može čovek da utiče na vremenske prilike, da razbije gradonosne oblake, rastera kišu, ukrade kišu, rastera maglu?

Vencislav Ivanovski, vojni meteorolog u penziji svedok je vremena iz 1984. godine kada je u više vanrata rasterana magla iznad Sarajeva zbog Olimpijskih igara. To se, kako kaže, radilo mehanički, helikopterima.

"Minimum za sletanje putničkog aviona je 1.200 metara, prođu dva helikoptera, rasteraju maglu, avion sleti. Eto, ljudi se snalaze“, objasnio je Ivanovski.

Ponavlja da je to bio mehanički put i to traje par minuta dok avion sleti, pa dođe do pristanišne zgrade. Vrati se magla, pa onda rasteraju ponovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading