ITALIJANSKI METEROLOZI ŠOKIRANI: Evropa će se uskoro suočiti sa rekordnim vrućinama!

Autor:

Vesti

07.04.2024

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa pod udarom rekordnih vrućina

ITALIJANSKI METEROLOZI ŠOKIRANI: Evropa će se uskoro suočiti sa rekordnim vrućinama!

Foto: Shutterstock


Meteorolozi sa čuvenog italijanskog sajta za prognoziranje vremena "Il Meteo" upozoravaju da Evropu očekuju rekordni toplotni talasi ovog vikenda. Afrički anticiklon šalje prvi intenzivni toplotni talas ka Pirinejskom poluostrvu, a zatim ka Mediteranu, Italiji i delu srednje Evrope.

Očekuje se da će termalne anomalije dostići čak +18/20°C u poređenju sa uobičajenim temperaturama za ovo doba godine, posebno u Francuskoj i Nemačkoj. Prema prognozama, temperature bi mogle dostići 30°C u regionima kao što su Alzas, Il de Frans, Vestfalija i Rajnland, što je izuzetno retko za ovo doba godine.


Potencijalni talasi lošeg vremena

Osim ekstremnih vrućina, Evropu očekuju i talasi lošeg vremena od sledeće nedelje. Veliki depresivni centar koji se napaja strujama sa Severnog pola pozicioniraće se u blizini Ujedinjenog Kraljevstva, što će dovesti do lošeg vremena u Francuskoj, centralno-zapadnoj Nemačkoj, Belgiji i Holandiji. Zbog jakih kontrasta između različitih vazdušnih masa, postoji mogućnost za pojavu jakih oluja sa gradom i tornada, posebno između Vestfalije, Saksonije u Nemačkoj i Valonije u Belgiji.

Utisak na meteorologe

Meteorolozi ističu da se radi o ekstremnim događajima koji će imati značajan uticaj na Evropu. Očekuje se da će ovi vremenski ekstremi izazvati neugodnosti i probleme širom kontinenta, te se savetuje građanima da budu oprezni i prate lokalna upozorenja i preporuke vezane za vremenske prilike.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading