SRBIJA PRED NAJTOPLIJIM LETOM U ISTORIJI? Najavljuju se ekstremno visoke temperature

Autor:

Vesti

14.03.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekordno topla zima 2023/2024. u Srbiji

SRBIJA PRED NAJTOPLIJIM LETOM U ISTORIJI? Najavljuju se ekstremno visoke temperature

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ


Zima 2023/2024. godine već sada obara mnoge rekorde i svrstava se među najtoplije zime u Srbiji od 1888. godine. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ova zima je bila toplija za čak 3,9 stepeni od normale, a u Beogradu čak 4,5 stepeni toplija. Zanimljivo je da se Srbija zagreva brže od proseka svetskog zagrevanja, sa porastom temperature od čak 2 stepena od 1951. godine.

Najavljen pakleni letnji period

Sudeći po dosadašnjim prognozama i rekordnim temperaturama, pred nama je najverovatnije jedno od najtoplijih leta. Klimatolog Goran Pejanović ističe da nam sledi novi letnji pakao, a da bi temperatura vazduha trebala da bude iznad proseka sa odstupanjem od 2 stepena. Očekuje se da će pola leta biti sa maksimalnom temperaturom većom od 30 stepeni, što može predstavljati ozbiljan izazov za ljude i životinje.

Uticaj klimatskih promena na Srbiju

Pejanović ističe da su klimatske promene dovele do ubrzanja zagrevanja, te da je Srbija već doživela četiri toplija leta nakon 2018. godine. Osim globalnog zagrevanja, atmosfersko okeanski fenomeni poput "El Ninja" takođe doprinose podizanju godišnjih temperatura.

Rekordno visoke temperature širom Srbije

Najviša izmerena temperatura u Srbiji zabeležena je tokom leta 2007. godine, kada je u Smederevskoj Palanci zabeležena temperatura od 44,9 stepeni Celzijusa. Tokom prethodne godine, najviša temperatura od 39 stepeni izmerena je u Dimitrovgradu i Nišu. Takođe, februar 2024. godine bio je najtopliji i najsušniji ikada, sa visokom srednjom maksimalnom temperaturom širom zemlje.

Oprez zbog toplotnih talasa

Klimatolozi upozoravaju na povećan broj toplotnih talasa u Srbiji, koji su postali češći, duži i intenzivniji. Tokom toplotnih talasa, zabeležena je i povećana smrtnost starijih osoba, što ukazuje na ozbiljan uticaj visokih temperatura na zdravlje ljudi.


Klimatske promene imaju veliki uticaj na poljoprivredu i ekonomiju Srbije. Štete od suša procenjuju se na milijarde dolara, te je neophodno prilagoditi poljoprivredne prakse novim, toplijim uslovima.


Srbija se suočava sa izazovima sve toplijih zima i leta, što zahteva prilagođavanje i svest o važnosti smanjenja emisije gasova. Klimatske promene imaju ozbiljan uticaj na životnu sredinu, poljoprivredu i zdravlje ljudi, te je neophodno preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ublažili njihovi negativni efekti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading