DIREKTOR RHMZ OTKRIO: Evo da li će biti SNEGA za Božić - nesvakidašnja prognoza i za januar i februar!

Autor:

Vesti

02.01.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjem stoleću uočavaju se periodi sa trendom smanjenja broja dana sa snegom.

DIREKTOR RHMZ OTKRIO: Evo da li će biti SNEGA za Božić - nesvakidašnja prognoza i za januar i februar!

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Najnoviji rezultati numeričkih modela za sezonsku prognozu vremena ukazuju da Srbija ulazi u zimu koja će mnoge iznenaditi. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), Jugoslav Nikolić, otkriva da se prognozira pozitivno odstupanje temperature od dva stepena Celzijusa.

- To znači da će srednje zimske vrednosti temperature biti u intervalu od 1 do 5 °C, uz očekivani ukupan broj mraznih dana od 40 do 65. U poslednjem stoleću uočavaju se periodi sa trendom smanjenja broja dana sa snegom i snežnim pokrivačem u nižim predelima, dok će planine doživeti više snežnih dana u odnosu na prethodnu zimu - istakao je Nikolić.

Kao ilustraciju, on je istakao da je u periodu od 1991. do 2020. godine u Beogradu prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem bio 31, s primetnim trendom smanjenja u prethodnim godinama. Navodi da je ovaj trend rezultat porasta temperatura, što je dovelo do toga da se u nižim predelima tokom zimskih meseci umesto snega češće javlja kiša kao dominantan oblik padavina.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/TV Pink

Jugoslav Nikolić

- Takav scenario trebali bi očekivati i ove godine - naveo je on.

Vreme za Božić

Praznični dani će biti topli, ističe Nikolić, ali bez belog pokrivača u većem delu zemlje.

- Period od Nove godine do Božića će biće topliji od proseka. Snežni pokrivač se može zadržati samo na visokim planinama. Ipak, ne očekuje se da bude toplo kao prethodne godine. Podsećanja radi, od 30. 12. 2022. do 02. 01. 2023. godine, tokom četiri dana u nizu, u Beogradu je izmerena maksimalna temperatura između 16,6 i 18,5 stepeni. Ove godine, tokom praznika prosečna minimalna temperatura će biti u intervalu od -2 do 2, a srednja maksimalna od 5 do 10 stepeni - naveo je on.

Kako kaže, prema trenutnom prognostičkom materijalu, već sa prvim danima u 2024. godini očekuje nas početak perioda učestalih naoblačenja sa kišom i susnežicom, a na planinama sa snegom.

U januaru i februaru kiša

Imajući u vidu prošlogodišnje trendove, Nikolić je govorio i o tome kakav će januar biti u 2024. godini.

- Očekuje se da januar 2024. godine bude najvlažniji mesec, a suficit padavina će biti najizraženiji na zapadu Balkana, u oblasti Jadrana i Dinarskih planina. U Srbiji više padavina će biti na jugozapadu zemlje. Prognozirano je od prosečno od 50 do 70 mm, a na planinama i oko 90 mm padavina. Na planinama će biti više snega, koji je prethodne godine oko novogodišnjih i božićnih praznika potpuno izostao - objasnio je on.

Napomenuo je da će se u nižim krajevima smenjivati i kiša i sneg uz povremeno stvaranje snežnog pokrivača, naročito u noćnim i jutarnjim satima.

 - Februar će biti vlažniji na istoku Balkana i u regionu Egeja, dok se na zapadu poluostrva i u većem delu Srbije očekuje prosečna količina padavina, od 40 do 70 mm. Slična očekivanja su i u martu (od 35 do 60 mm). Uopšteno govoreći, početak 2024. godine će biti topliji od proseka, ali sa češćom pojavom padavina - ocenio je direktor RHMZ.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading