UPOZORENJE! NAGLI PORAST TEMPERATURE UTIČE NA OVE PROBLEME: I zdravi će biti bolesni, pazite se SVAĐA, svi će biti NERVOZNI

Autor:

Vesti

29.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod najavio je velike temperaturne oscilacije, jak vetar i česta naoblačenja u narednom periodu.

UPOZORENJE! NAGLI PORAST TEMPERATURE UTIČE NA OVE PROBLEME: I zdravi će biti bolesni, pazite se SVAĐA, svi će biti NERVOZNI

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U četvrtak i petak očekuje se nagli porast temperature, sa dnevnim temperaturama koje će dostizati čak 23 stepena.

Međutim, bioprognostičarka RHMZ, Jasminka Smailagić, upozorava da ove promene vremena mogu nepovoljno uticati na zdravlje ljudi, posebno na hronične bolesnike.


Uticaj na zdravlje



Prema rečima Smailagićeve, ove biometeorološke prilike su nepovoljne za srčane bolesnike, osobe sa problemima sa cirkulacijom, kao i za one sa visokim, niskim i varirajućim krvnim pritiskom.

Vetar koji se očekuje može imati dodatni nepovoljan uticaj na osobe sa psihičkim tegobama, dok kod zdravih osoba može izazvati nervozu, nesanicu i dekoncentraciju.

Smailagićeva takođe upozorava da nagli pad temperature vazduha zahteva oprez kod cerebrovaskularnih bolesnika, astmatičara i osoba sa migrenom.


Biometeoropatske reakcije



Uz to, kod zdravih osoba moguće su meteoropatske reakcije kao što su neraspoloženje i dugotrajne glavobolje. S obzirom na sve ove faktore, preporučuje se dodatna pažnja svim učesnicima u saobraćaju.


Iako su najavljene nepovoljne biometeorološke prilike, važno je da svi građani budu svesni mogućih uticaja na njihovo zdravlje i preduzmu odgovarajuće mere opreza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading