SNEG DANAS I U CELOJ SRBIJI! Meteorlog otkrio kada se očekuje lepše vreme - dodatan oprez i zbog OVOGA!

Autor:

Vesti

26.11.2023

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj rekao je da se u Srbiji i danas očekuju snežne padavine, ali će ukupna količina snega biti znatno manja u odnosu na prethodna dva dana.

SNEG DANAS I U CELOJ SRBIJI! Meteorlog otkrio kada se očekuje lepše vreme - dodatan oprez i zbog OVOGA!

Foto: ST/Vladimir Lukić

- Danas osim snega treba računati i na lokalnu pojavu kratkotrajnih pljuskova snega. To znači da intenzitet padanja kratkotrajno može biti vrlo jak, međutim, on najčešće traje 10 do 15 minuta i nakon toga padavine slabe. U toku današnjeg dana dodatan oprez savetuje se zbog jakog severozapadnog vetra koji će u istočnoj Srbiji dostizati udare olujne snage, odnosno udare preko 60 km na čas - naveo je Sovilj.

On je dodao da će se u večernjim satima u većem delu Srbije razvedriti, osim na istoku zemlje, gde će i u toku noći ponegde provejavati slab sneg, međutim te količine padavina nisu upozoravajuće. 

Sovilj je rekao da nas narednih dana očekuju temperaturne oscilacije, ali on ocenjuje da ovako obilnih snežnih padavina neće biti tokom naredne sedmice,

Podsetio je da je najviše snega na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, pogotovo u brdsko-planinskim predelima i naročito na visinama iznad 500 metara nadmorske visine, gde je prosečno palo između 20 i 40 centimetara snega za prethodnih 36 sati.

Govoreći o pljuskovima snega, Sovilj je rekao da je to padavina koja nastaje u zimskim mesecima iz oblaka vertikalnog razvoja i ne traje dugo.

- Intenzitet padanja tada može biti veoma jak uz značajno smanjenu vidljivost na nekoliko desetina metara, pogotovo uz jak i olujni vetar koji se danas očekuje. Međutim, ove pojave u svakom slučaju ne traju dugo i najčešće nakon desetak, petnaest minuta dolazi do značajnog slabljenja intenziteta padanja - naveo je Sovilj za Tanjug.

On je upozorio da će danas vetar u planinskim predelima i na istoku Srbije biti jak, ali će krajem dana i u toku noći oslabiti i dodao da se danas očekuje mnogo manje padavina nego tokom prethodnih 36 sati.

Sovilj je ocenio da će kratkotrajne pojave snega danas biti i na području Vojvodine, ali i na području Beograda, koji je prethodnih dana izostao u ovim krajevima.

- Što se tiče Vojvodine i Beograda najveća verovatnoća pojave  snega je u intervalu između 12 i 18 časova, odnosno u toku popodnevnih sati, dok će se uveče u ovim krajevima potpuno razvedriti. Kratkotrajni lokalni pljuskovi snega na području Beograda i Vojvodine mogu da izazovu kratkotrajno zadržavanje, ali pre svega po travnatim površinama i po krovovima kuća, dok nekih problema u ovim krajevima zbog snega neće biti - rekao je Sovilj.

On je dodao da će u narednom periodu očekuju velike temperaturne oscilacije.

- Najpre mraz u ponedeljak u jutarnjim satima, koji će svakako u većem delu zemlje biti u domenu slabog intenziteta od minus 5 do 0 stepeni. Međutim, na krajnjem jugu i jugozapadu zemlje, usled razvedravanja i slabljenja vetra, u nižim predelima temperature se mogu spustiti i na vrednosti od minus 10 do minus 5, dok će na planinama biti još hladnije - rekao je Sovilj i naveo kao primer Peštersku visoaravan gde će sutra ujutro minimalna temperatura biti u intervalu od minus 20 do minus 15 stepeni.

- U košarskom području istovremeno u utorak će duvati olujni jugoistočni vetar sa udarima u Beogradu oko 60 km na sat, a na jugu Banata i od 85 do 100 km na sat. Vetar će poslepodne i uveče biti u skretanju na umeren do jak severozapadni. Drugi deo sedmice nam takođe donosi velike temperaturne oscilacije s obzirom da će nagli porast temperature u petak usloviti vrednosti od 15 do 20 stepeni u plusu širom naše zemlje. To će usloviti u svakom slučaju intenzivno topljenje snega u svim krajevima gde je pao - rekao je Sovilj.

On očekuje topliju zimu od proseka i u odnosu na ranije decenije, kao i znatno manje ledenih dana u odnosu na zime tokom prethodnog veka.

- Povremeno trebalo bi računati na pojavu snega, naročito u brdsko-planinskim predelima, ali zbog trenda globalnog porasta temperature i zbog opšte cirkulacije atmosfere, gledajući sadašnje parametre, u nižim predelima ipak treba češće računati na kišu, nego na sneg u naredna tri zimska meseca - rekao je Sovilj.

On je dodao da će po trenutnim procenama druga i treća dekada decembra biti topliji od prvih deset dana meseca i količina padavina će u drugoj i trećoj dekadi decembra biti nešto manja u odnosu na novembarsku i u odnosu na početak decembra.

Sovilj je naveo da će naredna naoblačenja koja se očekuju tokom decembra usloviti u planinskim predelima nove snežne padavine. 

- Treba očekivati da tokom decembra i tokom novogodišnjih i božićnih praznika snega povremeno bude u planinskim predelima i da se ne desi situacija od prošle godine kada je on potpuno izostao - zaključio je Sovilj.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading