Imaćete svoj momenat za osvetu, ne brinite! Novi transkripti razgovora špijuna MI-6 u Beogradu

Autor:

Vesti

07.11.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Engleski i američki obaveštajci u Srbiji s Endruom Monktonom (MI-6) i Dejvidom Blekom (CIA) na čelu ne samo da su organizovali atentat na premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. već su imali spreman spisak za likvidaciju još 30 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug
Atentat na Zorana Đinđića

To se vidi iz transkripata razgovora koje je vodio Monkton uoči atentata i na sam dan zločina sa svojim glavnim saradnikom u Srbiji, biznismenom iz Surčina (delovao pod kodnim imenom Marko).

Te razgovore, kao i veliki broj drugih, koje je Srpski telegraf objavljivao prethodnih dana, presrele su naše službe. Podsetimo, naš list objavio je transkripte iz kojih se jasno vidi da su i akciju "Sablja" osmislili strani obaveštajci, a planirali su je pod nazivom "Mač". 

Drugi razgovor Monktona i Marka

(12. mart, rano jutro, nekoliko sati pre atentata)

Monkton: Da li si preneo Čedi Jovanoviću da treba da se hitno vrati u Beograd?
Marko: Jesam. Pronašao sam ga.
Monkton: I kada dolazi? Nadam se da shvata ozbiljnost situacije!
Marko: Pa ne baš. Prvo je bio odlučno protiv. Tvrdio je da nema potrebe da se vrati za Beograd, da je sve u redu, da to što ima može da sačeka njegov povratak. Ja, naravno, nisam hteo da mu kažem o čemu se radi...
Monkton: Naravno, to je pametno. Treba komunikaciju ograničiti na usmenu nakon poslednjeg razvoja događaja.
Marko: Onda sam mu suptilno stavio da znanja da, ako se ne pojavi, može svašta da se desi. Mislim da je shvatio poruku. On je mlad i zato mu treba tolerisati dosta stvari, ali uvek one najbitnije razume.
Monkton: Da, da... Nesumnjivo se radi o najtalentovanijem političaru kod vas. Molim te, obezbedite mu sve što je potrebno i neka ga tvoji ljudi štite. Smestite ga van Beograda i strogo kontrolišite njegovo kretanje. On ne sme nijedan pokret da napravi, a da ti ne znaš. Da li zna šta je u planu B?
Marko: Nema pojma. Ne brini, razume se da ćemo ga držati na oku.
Monkton: Reci mi, šta misliš, kako će on reagovati kada budemo sklonili njegove dojučerašnje prijatelje? Ove iz Zemuna?
Marko: On je pragmatičan dečko. Razumeće... (smeh). Ma gde se s njima spetljao. Ja im ne bih oprostio posle onoga kada su nam minirali one mašine za asfaltiranje.
Monkton: Imaćete svoj momenat za osvetu. Ne brinite.

Sutra ekskluzivno u Srpskom telegrafu i na portalu Republika:

Razgovori američkog ambasadora i ministara u Vladi Srbije o ubistvu Đinđića

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading