Rusi i Ameri iscrtali mape! Ovo je tajni dogovor Lavrova i Boltona o Kosovu!

Autor: T. KOVAČEVIĆ - I. ŽIGIĆ

Vesti

30.10.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika želi da zajedno sa Rusijom reši kosovski čvor, dogovor je koji su prošlog ponedeljka postigli Moskva i Vašington. Na sastanku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Džona Boltona, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, do detalja su se razmatrali dalji koraci kako bi se ubrzao dijalog i postigao dogovor između Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bolton i Lavrov

- Ključna stvar koja je dogovorena u Moskvi je predlog koji je u ime Vašingtona izneo Bolton: da Amerika i Rusija budu garant dogovora između Beograda i Prištine. Trampova administracija ne krije da je za promenu granica, za podelu, a o tome pored Boltona sve češće govore i ostali predstavnici Trampovog tima. S druge strane, stav Rusije je poznat, Lavrov je nebrojano puta dosad ponovio da Moskva podržava svako rešenje koje prihvati Srbija, te da će Beograd imati punu podršku Vladimira Putina kada je u pitanju bitka za Kosmet - navode izvori Srpskog telegrafa upućeni u detalje sastanka u Rusiji.

PUNA PODRŠKA

Ruski senator Aleksej Puškov juče je u intervjuu Politici potvrdio da Moskva nije protiv razgraničenja.

- Postoji davno izneta ruska pozicija, koja se nije promenila - da podržavamo ono što Srbija smatra ispravnim. Ako se Srbija dogovori o korekciji, ne vidim ni najmanji razlog zašto bi Rusija bila tome opozicija - rekao je Puškov i dodao da nikada nije čuo nijednog ruskog zvaničnika da se protivi planu razgraničenja.

 

 

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ističu da su se Lavrov i Bolton najlakše sporazumeli kada je Srbija bila na dnevnom redu.

- Trampova administracija ima drugačiji, mnogo povoljniji stav po pitanju rešavanja sudbine Kosova nego što je to ranije bio slučaj. Trampov savetnik založio se za podelu pokrajine kao najboljeg mogućeg rešenja, jedinog koje garantuje da više neće biti sukoba, sa čime se složio i Lavrov. Jasno je da će se sada pritisak prebaciti na Prištinu, da ulazimo u ključnu fazu - ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa i dodaju da to ne znači da će priča o statusu biti završena za mesec-dva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Tramp

IZA ZATVORENIH VRATA

Politikolog Jelena Vukoičić ne čudi što se o Kosmetu razgovaralo iza zatvorenih vrata.

- Ovo je zamršeno pitanje, ne po pitanju Rusije, koja je konzistentna, ali ono zbog čega treba da budemo posebno obazrivi je ono što se dešava u Vašingtonu. Bez Amerike nema bilo kakvog rešenja na Kosovu jer je ona dominantna sila i na Balkanu, dok Kosovom apsolutno dominira, a upravo u SAD postoji previranje između bivše i sadašnje administracije. Ipak, bila bih oprezni optimista - ocenjuje Vukoičićeva za Srpski telegraf.

O čemu su pričali Lavrov i Bolton u Moskvi?

- Strane su razmenile poglede o glavnim međunarodnim problemima, uključujući situaciju u Siriji, Avganistanu, kao i o stanju stvari u Ukrajini i Korejskom poluostrvu - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da su sagovornici pričali o izgledima za saradnju Rusije i SAD, pronalaženju rešenja za regionalne konflikte, efikasnu borbu protiv terorizma i održanje strateške stabilnosti.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da će Kosovo biti tema i 11. novembra u Parizu, tokom sastanka dvojice predsednika, Putina i Trampa.

- Tada bi mogao čak da se očekuje ozbiljniji put ka rešenju. No, svakako je pozitivna činjenica, nakon susreta Boltona i Lavrova, da će se sastati Tramp i Putin jer daje mogućnost da se, između ostalog, i pitanje Kosova pomene već sad u Parizu i sigurno je da će Zapad dobiti podsećanje da tu stvar ne može da rešava sam bez Rusije - mišljenja je Jovanović.

BOLTONOVI STAVOVI

Mnogo pre nego što je postao Trampov savetnik Bolton se zalagao za nastavak pregovora Srba i Albanaca, ističući da je to jedini način da se održi mir u regionu, ali da su proglašenje i priznanje nezavisnosti pogrešni potezi. Bolton, koji je svojevremeno bio američki ambasador u UN, rekao je između ostalog i "da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca". Njegovi stavovi nisu se promenili ni kada je postao član Trampavog tima, o čemu svedoče izjave koje je dao u avgustu 2018.

 Spor između Srbije i Kosova je najvažniji na Balkanu
Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovom rešenju, ali su ti napori propali
 Od raspada Jugoslavije postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika, ali je nedavno ostvaren i napredak
Amerika ne isključuje teritorijalne korekcije Kosova
Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome (podeli) pregovaraju
Američka politika je da, ako dve strane mogu da se o tome dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije
Ne mislim da će iko u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje
Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine

 

 

OVAKO GOVORI LAVROV

Ruski šef diplomatije godinama ne menja stavove i poruke kada je u pitanju južna srpska pokrajina

Kosovski lideri treba da se bave svojim poslovima jer su već optuženi za ratne zločine. Nažalost, to svetske kolege koje štite albanske vlasti zaboravljaju
Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani
Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN
Dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije
Kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i ocenio da EU mora da utiče na Kosovo

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading