Bivši savetnik iz SAD otkrio Tačijevu ulogu u podeli Kosova!

Autor:

Vesti

25.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanac Dejvid Filips, koji je reputaciju na promovisanju nezavisnog Kosova gradio u administraciji Klintona, Buša i Obame, pre oko mesec dana napustio je mesto savetnika Hašima Tačija jer tvrdi da je predsednik tzv. države Kosovo pristao na podelu teritorije.

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP

- Srbija traži područja severno od Ibra, kompenzaciju za svoja ulaganja i nekretnine na Kosovu, zaštitu manjina i pravoslavne kulture, ali šta će Kosovo dobiti za 20 odsto teritorije koje se odriče - pita se Filips.

Ističe da se ne zna odakle je došla ideja o promeni granica.

- Iz Beograda? Iz Prištine? Ili iz Tirane? Ko je podržava? Mi to ne znamo. Ne znamo ni da li je Vučić podržava... Ne znamo ko tu ideju podržava, osim da je podržava Hašim Tači - kazao je Filips za Dojče vele.

Foto: youtube.com/Carnegie Council for Ethics in International Affairs
Dejvid Filips

ISTORIJSKA PREVARA

Kako navodi, promena granica bila bi "istorijska prevara kosovskog naroda", koja "minira demokratska načela multikulturalnosti i političkog pluralizma, za koji su mnogi na zapadnom Balkanu dali svoj život".

- Ne verujem da će ovakvo rascepkavanje pomoći Kosovu da ostvari svoje ciljeve: da bude priznato od Srbije i pet članica EU koje ga nisu priznale i da će Rusija i Kina skinuti svoj veto u Savetu bezbednosti. Ja mislim da promena granica ne bi imala za rezultat normalizaciju - ocenjuje Filips.

Drecun: Nova administracija SAD sa Trampom na čelu dozvoljava mogućnost da se Beograd i Priština dogovore

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da je to ekstreman, prevaziđen način političkog razmišljanja oko razrešenja Kosmeta.

Foto: Tanjug
Milovan Drecun

- To je stara mantra koju smo slušali godinama od ljudi iz SAD, a Filips je jedan od onih koji se protive da se kosmetski problem reši na način da Srbija ne izgubi sve. I to govori koliki su otpori i na Kosovu među Albancima i na zapadu u toj staroj strukturi Amerike koja pokušava iz senke da nastavi sa veoma agresivnom politikom. Nova administracija SAD sa Trampom na čelu pak dozvoljava mogućnost da se Beograd i Priština dogovore - objašnjava Drecun.

Šut-karta za Tačija

Filips je detaljno naveo razloge zbog koji je dao otkaz kod Tačija i zbog čega ne želi više da sarađuje sa Prištinom:

- Neke od kosovskih institucija prate sada drugačiji put. One prihvataju korekciju granica, dajući teritoriju Srbiji

- Verujem da je podela ili korekcija granica loš dogovor, koji neće normalizovati odnose sa Srbijom

- Pristalice korekcije granica veruju da će zemlje EU koje nisu priznale Kosovo prihvatiti rekonfigurisano Kosovo i da će SAD moći da ubede Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u UN. Takav zaključak je bez osnove

POLITIČKI VAKUUM

Analitičar Dejan Vuk Stanković slaže se s Drecunom, te dodaje da podela Kosova nije nemoguć scenario kako se predstavlja u pojedinim krugovima.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

- Uobičajen i već dobro poznat stav američkih demokrata koji sprečava da se problem Kosova postavi na realističnije i razumnije osnove. Filips gura u zonu fatalnog zamrznutog konflikta - smatra Stanković.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za naš list dodaje da se Tramp nalazi u "političkom vakuumu".

Holbrukov asistent, pa savetnik Obame
- Filips je direktor programa za izgradnju mira i ljudskih prava na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku
- bio viši savetnik Stejt departmenta za vreme predsedničkog mandata Klintona, Buša i Obame
- autor je knjige "Oslobađanje Kosova: Prinudna diplomatija i SAD intervencija"
- radio sa ambasadorom Ričardom Holbrukom u Bosni i Hercegovini i na Kosovu
- promoviše nezavisnost Kosova više od 30 godina

Filips: Ne znamo ko tu ideju podržava, osim da je podržava Hašim Tači

- On još nije predsednik Amerike u punoj težini jer postoji neko dvojstvo u američkoj spoljnoj politici, neka vrsta kohabitacije između zaostalih snaga u aparatu i ove nove politike koja nam daje malo više oduška. Ako se desi promena stava SAD, ona će biti postepena sa nizom usputnih potresa, a mi treba da branimo naše interese na Kosmetu i čekamo povoljniji trenutak za rešavanje tog pitanja, koji će neminovno doći - zaključuje Jovanović.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

TRAMPOVA MAPA

Tramp i njegovi stratezi presekli su da Priština nikako ne može da dobije ono što bi želela. Prema tom planu, koji je još u radnoj fazi i mogao bi da pretrpi izvesne izmene, ceo sever Kosova (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severni deo Mitrovice) pripao bi Srbiji, dok bi delovi šest opština u Kosovskom Pomoravlju dobili neku vrstu specijalnog statusa, uz posebnu zaštitu prava Srba, za koju bi garantovala međunarodna zajednica. Crkve i manastiri dobili bi eksteritorijalni status. Takođe, Priština bi mogla da računa da dobije samo mali deo opština Preševo i Bujanovac, bez dodira sa auto-putem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading