OTKRIVAMO AMERIČKI NAJGORI SCENARIO: Trampov plan B za Srbiju

Autor: M. SAMOJLOVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

20.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Beograd i Priština ne postignu dogovor o Kosovu i iskoriste istorijsku šansu, kako je dijalog u petak u Beogradu nazvao Trampov izaslanik Metju Palmer, američki predsednik aktiviraće plan B. A prema saznanjima Srpskog telegrafa, to bi značilo najgori mogući scenario za Srbiju. Slično čeka i Prištinu ukoliko bude procenjeno da tamo leži krivica što nije postignuto rešenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Palmer, koji je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Vesa Mičela, glavnog američkog čoveka za Balkan, u petak se u Beogradu sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka obojica su istakla da je neophodan kompromisni dogovor za rasplitanje kosovskog čvora. Međutim, kako kaže sagovornik našeg lista, dobro upućeni diplomata iz jedne zapadne ambasade, Palmer je doneo i jasnu Trampovu poruku šta će se dešavati ukoliko dogovora ne bude.

Ana Brnabić: Zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije jer će nas to uvek vući nazad

- Suština je u tome da je ovo trenutak u kojem je Trampu važno da reši problem na Kosovu. Zbog toga je i došlo do snažnog zaokreta politike u Vašingtonu, doduše ne potpunog jer je za SAD Kosovo i dalje samostalna država. A mnogo puta se kroz istoriju pokazalo da kad iza nečega stane Amerika to na kraju tako i bude. Kad se te činjenice imaju u vidu, potpuno je jasno zašto je i Beogradu i Prištini direktno predočeno šta ih očekuje ukoliko se ne ukrcaju u ovaj voz. Drugog polaska neće biti, ako tako mogu da kažem - navodi naš sagovornik.

CRNA LISTA

Prema rečima ovog diplomate, Palmer je doneo i konkretan spisak onoga sa čime bi se Srbija, a posebno Srbi koji žive na Kosovu, suočili ukoliko zaživi Trampov plan B.

- To je, ma kako već i ovako katastrofalno zvučalo, samo vrh ledenog brega jer bar u Vašingtonu dobro znaju kako se na razne suptilne i manje suptilne načine mogu kažnjavati i pritiskati države širom planeta. Takav scenario Srbiji svakako ne bi doneo ništa dobro - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Dačić: Mi nismo otvorili Pandorinu kutiju, mi hoćemo da je zatvorimo

O tome da bi zamrznuti konflikt koji mnogi u Srbiji zagovaraju upravo nama bio najmanje od koristi i da zato na sve načine tražimo kompromisno rešenje, u petak su govorili i šef diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić.

- Principi, neko kaže ne treba otvarati Pandorinu kutiju? Pa što ste je otvorili kada ste priznali Kosovo? Mi želimo da je zatvorimo - naveo je Dačić.

 

 

NIKO NEĆE DOĆI

Brnabićeva je rekla da status kvo po pitanju KiM ili zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije jer će nas to uvek vući nazad, kao i da ne odbacuje nijednu ideju u traganju za obostrano prihvatljivim rešenjem, pa ni ono koje se odnosi na granice.

Zapadni diplomata: Izostanak dogovora doveo bi do scenarija koji Srbiji svakako ne bi doneo ništa dobro

- Potpuno sam uverena u to da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije, ima više razloga za to. Pre svega, jer je to konflikt, bio zamrznut ili ne, a kao zemlja koja u 21. veku želi i treba da ima više radnih mesta, bolji standard, transparentniju administraciju i jaču vladavinu prava ne možete imati konflikt pošto ljudi neće dolaziti i investirati - poručila je premijerka.

OVO NAS ČEKA AKO BUDE AKTIVIRAN PLAN B
1. Kosovo ubrzano dobija vojsku
2. Lažna država ulazi u sve međunarodne organizacije u koje ih SAD mogu ugurati
3. Stopira se ili drastično usporava put Srbije u EU
4. Uskraćuje nam se ekonomska podrška, odlaze investitori
5. Srbima na Kosovu oduzima se imovina pod raznim izgovorima
6. Srbi se na razne načine teraju s Kosova, Kfor ne interveniše  
7. Prećutna dozvola da Albanci jednog trenutka upadnu na sever
8. Otvaraju se nova žarišta (Sandžak, Vojvodina...)
9. Verski objekti na KiM ostaju bez zaštite
Ključne poruke nakon sastanka u petak
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Metju Palmer:

- istorijska prilika da se postigne sporazum koji bi bio trajan i dobitnički (vin-vin) za obe strane

- ako to bude odnos pobednik-gubitnik, neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja koji žele da region bude slab i podeljen

- zamrznuti konflikt može da ima posledice i da nanese štetu stabilnosti regiona

- SAD podržavaju tranziciju KBS u kosovsku vojsku i to je tranzicija kojoj će trebati vremena

- Amerika ne daje prednost nijednom ishodu pregovora

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Aleksandar Vučić:

- za Ameriku je Kosovo nezavisna država, a za Srbiju je takozvano Kosovo i nije nikakva nezavisna država

- verujem da će SAD razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica

- bili bismo u velikom problemu i saterani u ćošak ako bi se nastavilo formiranje kosovske vojske i njihov potencijalni ulazak na sever

- formiranje vojske Kosova suprotno je svim pravnim aktima: Rezoluciji UN 1244, Kumanovskom sporazumu, Briselskom sporazumu, kao i dogovoru koji imamo sa NATO

- stav SAD po pitanju formiranja vojske Kosova poznat je za nas i nije iznenađenje, ali Albanci ne bi ni krenuli u transformaciju bez američke podrške

MOJ STAV

 

Foto: e-stock

Ljiljana Smajlović, novinarka

Mi imamo taoce na Kosovu. To je pravi razlog što pregovaramo sa Albancima i nije samo želja da nam Brisel zbog toga prizna političke poene. Mi znamo da Srbi na Kosovu zavise od milosti albanske većine i ne možemo biti sigurni da će Zapad na duži rok da prisiljava Albance da trpe ostatke Srba na Kosovu, čak ni ove desetkovane ostatke. Svejedno, to ne sme biti izgovor da pristanemo na svaku albansku i zapadnu ucenu

Foto: youtube.com/zeriamerikes

Danijel Server, američki stručnjak za Balkan

Ako Srbija reši sva otvorena pitanja s Kosovom, možda će moći dobiti nešto zauzvrat. Nadam se da će ovaj sporazum donekle poboljšati zaštitu Srba i srpskih verskih objekata na Kosovu, u skladu sa ustavom Kosova i saglasnošću Prištine. S druge strane, nadam se da sporazum neće obuhvatiti razmenu teritorije i ljudi

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ako Kosovo uđe u Interpol, posledice će biti stravične

Ako lažna država Kosovo postane članica Interpola, prištinske vlasti počeće odmazdu nad srpskim narodom, raspisivaće potrenice, špijuniraće i hapsiti, a imaće i pristup informacijama o svim međunarodnim akcijama srpske policije, upozorava dugogodišnji član Međunarodne policijske asocijacije Marko Nicović.

- Svetiće se zato što smo stavili na poternicu Haradinaja i Tačija, pa će raspisati poternice za našim ministrima i političarima. Moći će da raspišu poternicu čak i za Novakom Đokovićem, samo da izmisle dva svedoka - objašnjava Nicović.

On tvrdi da kosovski Albanci potplaćuju ljude u Interpolu kako bi obezbedili članstvo.

- Bio sam početkom oktobra na Svetskom kongresu policije u Floridi, čuo sam da su neke države spremile poklone za delegate koji će glasati za Kosovo, tu su i zlatni roleksi za delegate koji uopšte neće glasati jer po statutu o prijemu novih članova glasaju samo prisutni, što im pruža odličan prostor za manevrisanje - priča Nicović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading