Putin: Za Srbiju ću biti novi Romanov!

Autor:

Vesti

12.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin rešio je da u potpunosti sledi politiku cara Nikolaja Drugog po pitanju odnosa prema Srbiji! Za sve Srbe on će biti novi Romanov, čime će se definitivno prekinuti bilo kakva spona sa politikom nekadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina, kome Srbija nije bila ni zadnja rupa na svirali.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Prvi čovek Kremlja ogorčen je zbog postupaka Zapada, mogućeg napada na Srbe ne severu Kosmeta i stalne opasnosti od širenja albanske države, te je stoga rešen da ostvari zavet Romanova: da bezuslovno pomogne Srbima baš kao što je to činio slavni ruski car.

ISKREN PRIJATELJ

Kako Srpski telegraf saznaje u diplomatskim krugovima, Putin intenzivno razmišlja da sve jače udara kontru zapadnim zvaničnicima koji govore o konačnom rešenju statusa Kosova koje bi za Srbe bio potpuni debakl u vidu zauvek izgubljene teritorije.

Anđelković: Jeljcin je isključivo mislio o sebi i klanu oko sebe, pa je žrtvovao i ruske i srpske interese

- Ruski predsednik želi da Zapadu pokaže da ne mora fizički da bude prisutan na Kosovu da bi otklonio napade na Srbe. Ono što će poručiti zapadnim silama koje stopiraju rešenje, a podstiču zamrznuti konflikt i opasnost od novih napada na Srbe jeste da kao predsednik Rusije ima mogućnosti, ali i kanale preko kojih u svakom trenutku može da zaštiti Srbe. Dozlogrdila mu je igra oko srpske pokrajine - navodi naš sagovornik.

Dodaje da je Putin u više navrata bliskim saradnicima poručio da se Rusija prema Srbiji neće ponašati poput Jeljcina (pogledaj okvir).

Trunke sebičnosti u odnosu prema Srbiji nema ni kod Putina, kao što je nije bilo ni kod cara Nikolaja

- Putin je svestan da je srpski narod u svojoj istoriji imao malo iskrenih prijatelja među vladarima evropskih dinastija. Naklonost i simpatije koje je poslednji ruski car gajio prema Srbima i njegovo zauzimanje za srpsko pitanje bili su kroz istoriju sudbonosni za čitav narod i njegovu budućnost. Nijedna ličnost u novijoj srpskoj istoriji nije više zadužila i više učinila za Srbiju od Nikolaja Drugog. Zato Putin sada kao nikada pre želi da se prema Srbima postavi na isti način kao Romanov - ističe dobro obavešteni izvor.

O Srbiji kao hrabrom savezniku i državi ovenčanoj veličanstvenim pobedama nad zajedničkim neprijateljem u proleće 1915. ruski car Nikolaj Drugi Romanov zapisao je sledeće:

- Nećete mi zameriti, gospodo, što sam pre svega Rus i što su mi najbliži interesi Rusije, ali vas uveravam da sam odmah posle toga Srbin i da su mi najbliži interesi srpskog naroda... Zasluge Srbije biće stostruko nagrađene. Posle rata ona će biti nekoliko puta veća nego što je danas!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

VELIKA PRIVRŽENOST

Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da Putinova spoljna politika najviše podseća na onu iz vremena cara Nikolaja, koju je krasila velika privrženost prema Srbiji.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da je Putin sve spremniji da na racionalan način pomogne Srbiji štiteći paralelno interese obe države.

- Car Nikolaj je bio posvećen Srbima toliko da je žrtvovao i realne ruske interese. Bio je svestan da Rusiju vodi u rat koji može skupo da je košta, ali upravo zbog bliskosti prema Srbima nije sasvim racionalno nastupao. S druge strane, Jeljcin je isključivo mislio o sebi i klanu oko sebe, pa je žrtvovao i ruske i srpske interese - ističe Anđelković.

Nekadašnji jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da je apsolutno moguće govoriti o paraleli Putina sa Romanovim.

- Jeljcin je simbol neprijatne istorijske pauze u odnosima sa Rusijom, koja u njegovo vreme nije postojala ni za sebe ni za Srbiju. Istorijsko nasleđe na koje se Putinova Rusija uveliko oslonila nije puka retorika, već podudarnost interesa koji su oduvek postojali između dve zemlje, tako da trunke sebičnosti u odnosu prema Srbiji nema ni kod Putina, kao što je nije bilo ni kod cara Nikolaja - kaže Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
StefanBrate99

12.10.2018 13:24

Ovo je zaista odlicno cuti tj procitati!

StefanBrate99

12.10.2018 13:24

Putin je veliki prijatelj Srbiji svakako!

StefanBrate99

12.10.2018 13:25

Veliko postovanje za naseg pravoslavnog brata Putina!

TSIDMZ

12.10.2018 14:08

Rusija je oravi prijatelj Srbije.