KAKO AMERIKANCI VIDE SUSRET VUČIĆA I PUTINA?!

Autor: Tanjug

Vesti

02.10.2018

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka agencija Blumberg prenela je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, sa kojim je razgovarao, kako je navedeno, "o načinima postizanja sporazuma sa Prištinom pošto je plan o izmeni granica naišao na otpor u međunarodnoj zajednici".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vučić, piše Blumberg, traži široku međunarodnu podršku, pre svega EU i SAD, da poboljša odnose s Prištinom što je, podseća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.

Blumberg podseća da su Vučićev predlog o dogovoru kojim bi se eventualnom razmenom teritorija kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gde njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacili nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU u strahu da bi to moglo da ponovo rasplamsa tenzije koje su dovele do sukoba u Jugoslaviji, "najkrvavijeg u Evropi posle Drugog svetskog rata". 


Američka agencija podseća i da je su stotine demonstranata marširale proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podelu, a da je kosovski predsednik Hašim Tači posetio oblast na severu Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.

Vučić i Putin su, preneo je Blumberg, "trasirali buduće korake" u pregovorima o sporazumu sa Kosovom, koji bi, kako je rekao Vučić, obuhvatio interese svih zainteresovanih strana u regionu.

Blumberg podseća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dele Rusija, Kina i pet država članica EU.

Blumberg je naveo i da je ovo bio 13-ti susret Vučića i Putina u poslednjih šest godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (77)

Loading
Malena

02.10.2018 16:49

Nama je Rusija uvek bila prioritet.

Balša

02.10.2018 16:52

Putin je neko ko je uvek stao uz Srbiju tu je kraj.

gana

02.10.2018 18:07

@Balša - Neka svi znaju da je Putin na nasoj starani.

nikola

02.10.2018 17:04

Sve oci i usi uprte ka Putinu i Vucicu.