PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI MILOŠEVIĆA: Naši iz SPS su pi*ke

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik SRJ, nije imao poverenje u saradnike iz Socijalističke partije Srbije. Tokom razgovora sa Milanom Milutinovićem bez ustezanja je rekao da su njegovi iz SPS pi*ke. Telefonski razgovor koji je Milošević vodio 27. novembra 1997. sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova i predsedničkim kandidatom SPS, a koji je presrela Služba Državne bezbednosti, nekada najmoćniji čovek u državi nije birao reči kada je pričao o socijalistima.

Slobodan Milošević

Prema navodima iz službene beleške do koje je došao Srpski telegraf, Milošević se iznervirao što Dragan Tomić Milutinovća nije obavestio o datumu zasedanja parlamenta i zahtevima opozicije. I dok je Milutinović brinuo kako da se izbori sa tadašnjom opozicijom, u kojoj je bila Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Nova demokratija Dušana Mihajlovića, a da to ne šteti njegovoj kampanji, Milošević je gubio živce zbog socijalista.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Tako da to nije problem. Nemoj da se nerviraš, a ja sam im zamerio sinoć, Draganu Tomiću, zašto te nije obavestio jer naš kandidat mora sve da zna.

MILAN MILUTINOVIĆ: Ne, pa ja sam saznao iz sredstava informisanja, rekli mi ljudi, bila opšta konsternacija. Dobro, ja sam se šokiro, primirio i to se na meni i nije videlo ni u Boru ni u Zaječaru.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: A ko je konsterniran bio?

MILAN MILUTINOVIĆ: Pa svi oni koji su bili tamo, pa svi, pa šokirali se, svi su ocenili loše to, bilo na radiju, ne znam gde, čim se to završilo.

Milošević se potom detaljno raspitivao ko šta misli, šta traži Šešelj, a već je znao šta hoće Šešelj, ali se iznervirao jer su funkcioneri SPS napravili pometnju oko datuma kada bi trebalo da se u parlamentu biraju potpredsednici.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: I tako dalje. Mislim, naši su pičke, naši me uvek razočaraju, mogu da ti kažem. Ni za jedan hrabar potez neće da se opredele, uvek su konsternirani.

MILAN MILUTINOVIĆ: Ne, ne, to se ja slažem. Po meni se to ništa nije videlo, ja sam sve normalno uradio kao da se ništa nije desilo i ja sam guro svoje i to mene neće poremetiti. Ja teram dalje, ali...

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Što bi te to poremetilo, nije ti umro otac.

MILAN MILUTINOVIĆ: Ne znam, sve se slažem. Ne, to ja normalno radim, ja sam mnogo čvršći za takve stvari, ja više padam u vatru za sitnice, a za krupne stvari ne, tu nema šta.

Govoreći o mogućim koalicijama, tadašnji predsednik SRJ imao je jasnu računicu.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Drašković ne sme sa Šešeljem u koaliciju, Šešelj neće s Draškovićem u koaliciju, a mi ne pravimo koalicije, mi forsiramo vladu narodnog jedinstva.

Pročitajte ceo transkript razgovora Miloševića i Milutinovića:

 

MIRO, JE*O TE BOG

Iako su važili za izuzetno privržen par i da je u njihovom braku Mirjana Marković vodila glavnu reč, prisluškivani razgovor koji je Milošević vodio sa Momirom Bulatovićem svedoči da je Milošević umeo žestoko da ispsuje suprugu.

Slobodan Milošević i Mirjana Marković

MOMIR BULATOVIĆ: Momir Bulatović ovde, jesi li ti, Slobodane?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Ja sam, Momo. Čekam da se javiš pošto sam reko Miri: "Daj telefon tamo", jebo je bog zaboravni!

MOMIR BULATOVIĆ: E ja očekujem pošto sam mislio da će na ovu vezu, ali očigledno je da se teško uspostavlja veza.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: E ja sam te zvao jedno deset puta, stalno je zauzeto.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vojislav Šešelj

MIRA: OČAJNA SAM ZBOG ŠEŠELJA

Bračni parovi Milošević i Milutinović razmenjivali su mišljenja o ostalim kandidatima, a Mira Marković najpažljivije je pratila televizijske duele. U razgovoru u kojem su učestvovali Milošević, Olga i Milan Milutinović, Markovićeva nije skrivala razočarenje liderima opozicije Draškovićem i Šešeljem.

MIRJANA MARKOVIĆ: Očajna sam, majke mi sam očajna... (jako tiho se čuje)

OLGA: (smeje se) Pa stvarno je za duboko očajanje, mislim, a šta možeš da radiš? Grozno je bilo. Evo, ulazi ovaj kandidat u kuću. Oćete da ga čujete?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Pa bilo bi red.

OLGA: Evo ti kandidat, samo trenutak.

MILAN MILUTINOVIĆ: Halo?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Zdravo, Cane!

MILAN MILUTINOVIĆ: Dobro veče, kako si?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Odlično!

MILAN MILUTINOVIĆ: Dobro je.

MIRJANA MARKOVIĆ: Očajna, ja sam očajna!

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Mira je očajna jer gledajući ovaj duel Drašković-Šešelj, koji je inače koristan za tebe, ne boj se ništa.

MILAN MILUTINOVIĆ: Da?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Za našu stvar je dobar. Ovaj, očajna je zbog toga što oni uopšte nisu politički protivnici, oni su čist ološ.

MILAN MILUTINOVIĆ: Znam, ali trebalo ih je onda pustiti do kraja, dati im još dve kisele vode flaše da se pobiju i da se završe izbori još večeras.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Sat i po je dosta za narod. A oni, a drugo, oni to što su prekinuli, sad će da nastave na ovim svojim pojedinačnim prikazivanjima, gde će svaki morati nešto da objašnjava.

Kiselu da piješ, manje da makljavaš

Predsednički kandidat socijalista imao je punu podršku Miloševićeva, koji mu je čak govorio i koju vodu treba da pije kako ne bi mucao u televizijskim emisijama

MILAN MILUTINOVIĆ: Da, da.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Šta si klopo juče po kandidaturi?

MILAN MILUTINOVIĆ: Pa nisam klopao, ja mislim to menjanje voda i tako.

Milan Milutinović

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Nemoj da menjaš vodu, pij samo knjaz miloš.

MILAN MILUTINOVIĆ: Da, moraću, ali se uvek bojim, znaš, da ne proštucam na televiziji, pa onda imam problem, ali ću morati preći na kiselu vodu. Samo isto i gotovo.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Pa nećeš da proštucaš na televiziji od kisele vode, nego od klope silne koju makljavaš.

MILAN MILUTINOVIĆ: Ne mažnjavam klopu, sad u kampanji sam omršavio. Jednostavno ne stižem uopšte da posebno dobro jedem jer je sve na brzinu, znaš.

ANĐEO ČUVAR

Milošević je pomno pratio svaki televizijski nastup svojih funkcionera, posle čega im je govorio koje reči ne smeju da koriste. Tako je Milutinoviću savetovao da više ne viče: "Ćao".

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Lepo je bilo, gledo sam sinoć onaj Zaječar-Bor. Nemoj samo da vičeš: "Ćao".

MILAN MILUTINOVIĆ: (smeje se)

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: To nemoj da vičeš.

MILAN MILUTINOVIĆ: Da, da, pa reko sam im da izbrišu, ali oni, ovaj, ja sam gledao na onom...

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Ali nije, nije bilo napadno, samo ja zapažam pošto sam ja tvoj anđeo čuvar.

IDIOTI IZ OPOZICIJE

Milošević je tražio način da spreči prenose iz Skupštine Srbije, međutim, kako su pritisci bili žestoki, morao je da pristane, ali pod njegovim uslovima. Prvo je želeo da se završe predsednički izbori, Milutinović pobedi, pa da se dozvole prenosi.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Ja pokušavam ovim idiotima iz opozicije da objasnim da je parlament jedna procedura koju treba ispoštovati, da ne treba parlament da služi za isterivanje ovih strasti i tako dalje, nego da to na jedan smiren način može da se uradi. Evo ga, u Rusiji je predsednik onaj Seleznjov*, nema ovaj apsolutnu većinu, ali to je relativna većina, pa su oni dali predsednika. U stvari su dali potpredsednika i onda ide i svi su unutra jer parlament izražava volju birača i sve stranke koje su unutra, svaka frakcija koja ima poslanički klub, a ima ih ukupno pet, uključujući i Mađare, da daju potpredsednika, znači da daju i radikali i SPO i JUL i ova Nova demokratija i Mađari, a mi predsednika.

MILAN MILUTINOVIĆ: Da, to je dobro.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: ...Čim se završi predsednička kampanja, mi ćemo izaći u susret Narodnoj skupštini i u pičku materinu, razumeš?

* Član Komunističke partije Rusije Genadij Seleznjov, tadašnji predsednik ruskog parlamenta

Vuk kukao ko Damjanov zelenko

Srpski pokret obnove bio je krajem devedesetih žestoka opozicija, međutim, Milošević i nije imao poštovanje prema lideru te partije. Naprotiv.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ
Vuk Drašković

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Onda će Dragan Tomić odložiti Skupštinu.

MILAN MILUTINOVIĆ: Jer to mora jer se ja bojim. Znači, oni mogu da odluče do nedelje ujutro da diskutuju i da dovedu kamere i da prave šou jer oni hoće haos jer su gubitnici, njima odgovara... Nema izbora maltene.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Oni misle da će da dobiju, nemoj da se sikiraš ti da oni ne bi, oni ne bi to toliko... Šešelj je siguran da će da dobije, a Drašković se nada da uđe u drugi krug. Zato i hoće oni da budu kulturni sad, da ne ispadne da oni nešto jer Drašković je kuko ko Damjanov zelenko da se ne drži pre prvog januara.

Dačiću, nećemo u te kumovske veze

Da je Milošević držao sve konce u rukama, svedoči i to da je tadašnji portparol partije Ivica Dačić dobijao jasne instrukcije, čak i rečenice koje treba da izgovori.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Sutra veče, valjda. Ne sutra veče, nego prekosutra veče oni se svađaju.

MILAN MILUTINOVIĆ: Pa neka se svađaju.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Ti nećeš u te kumovske...

MILAN MILUTINOVIĆ: Ne, taman posla. To sam reko i Dačiću, kažite to je kumovska rasprava, mi s tim nemamo veze i gotovo.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Da jer to nema veze s predsedničkom kampanjom... To i tako treba da kažeš.

MILAN MILUTINOVIĆ: Jesam, reko sam ja to već Dačiću kad me je pito danas.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Dobro, dobro, ali da kaže tako. To je uveseljavanje, mi u te kumovske svađe ne ulazimo. Šta ima naš... s tim?

SUTRA!

Prisluškivani razgovori

Željka Ražnatovića i Milorada Ulemeka Legije

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Herkul

02.09.2018 00:04

SPO je bio jedini istinski protivnik Slobodana Milosevica!

Vjekoslav

02.09.2018 00:30

Arhiva je trebala već biti otvorena. Narod zaslužuje istinu