TRAMP SLOMIO ANGELU: Za samo 6 meseci Srbima SEVER KOSOVA!

Autor: Marija R. ILIĆ

Vesti

29.08.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Donald Tramp slomio je rigidni stav Angele Merkel o razgraničenju Srba i Albanaca i eventualnoj podeli Kosova. Samo 12 sati nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom u ponedeljak uveče, nemačka kancelarka potvrdila je da je jedna od važnih tema bila Kosovo i iznela drastično ublažen stav u odnosu na onaj od pre nekoliko dana (pogledajte okvir).

Tanjug/AP
Donald Tramp slomio Angelu Merkel

Prema saznanjima do kojih je Srpski telegraf došao u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, Tramp je rešen da problem Kosova na neki način stavi ad akta za najduže šest meseci i očekuje da EU ne sabotira te njegove napore.

- Američki predsednik insistira da se u kratkom roku razreši nekoliko kriznih žarišta širom sveta kako bi sebi podigao rejting u domaćoj javnosti i opravdao imidž čoveka koji uspešno rešava probleme koje su njegovi prethodnici i politički rivali stvorili. Na tom spisku je i Kosovo. Zbog toga je Merkelovoj preneo jasnu poruku da od Nemačke, ali i cele EU, očekuje da ga isprate u njegovoj viziji - objašnjava izvor našeg lista i dodaje da je rok za rasplitanje kosovskog čvora vrlo čvrsto dat i da tu neće biti daljeg odstupanja.

NEKOLIKO ETAPA

Upravo zbog toga, kaže naš sagovornik, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izašao je u javnost sa izjavom o korekciji granica, koja je šokirala ponajviše Prištinu. Simptomatično je, dodaje on, da se Bolton dva dana pre toga sreo sa Nikolajem Patruševim, čovekom od najvećeg Putinovog poverenja.

Drecun: Ukoliko izostane dogovor, Kosovo će veoma brzo biti sastavni deo Albanije

Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf ocenjuje da se Americi i Zapadu uopšte veoma žuri, te da je ta žurba deo njihovih interesa i želje da ubrzaju odvajanje tobože malignog ruskog uticaja na Balkanu:

- Prva etapa je da se što pre stavi tačka na pitanje Kosova i u tom smislu je naznačena i elastičnost američke strane, da nama pripadne sever Kosova, ali to je oročeno i mora brzo da se sprovede, po meni bukvalno za mesec ili dva. Nemačka strana je slabija i mora da sledi američku politiku, u tom kontekstu je i vođen razgovor Merkelove i Trampa. Druga etapa biće ubrzavanje našeg ulaska u EU, a treća i najteža je da nas uvuku u NATO, što ipak neće ići glatko kao što su zamislili.

NEMA ČEKANJA!

Racionalno je da bude podržano rešenje za Kosovo do kog dođu Srbi i Albanci, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- U tom smeru se pomeraju američka, ali i francuska i nemačka politika prema poziciji da se prihvata podela Kosova. Rusija je spremna da podrži sve što Srbija želi, problem je Nemačka, međutim, treba imati u vidu da će Angela Merkel ipak morati postepeno da izmeni stav.

Public
Dragomir Anđelković

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, naveo je da će, ukoliko izostane dogovor, Kosovo veoma brzo, u praktičnom smislu, biti sastavni deo Albanije.

- Džaba će posle biti priče o zamrznutom sukobu, o tome da treba sačekati ne znam kakve tektonske poremećaje na međunarodnoj sceni. To se neće desiti - kaže Drecun.

Tramp insistira na rešavanju ovih kriza
1. Spor Grčke i Makedonije (dogovoreno rešenje, čeka se referendum)
2. Severna Koreja (potpisan sporazum)
3. Spor s Meksikom (potpisan sporazum o trgovini)
4. Sirija (nije ušao u sukob s Rusima, o okončanju konflikta se još pregovara)
5. Kosovo

 

Komentari (22)

Loading
Dare

29.08.2018 11:16

Sigurno je da je Kosovo jedan kompleksan problem i taj problem treba ostaviti Srbima i Albancima da ga reše i ne treba se mešati u zajedničku odluku Srba i Albanaca.

Petar

29.08.2018 11:19

Tramp je zauzeo stav koji nam mnogo vise odgovara od prethodnog stava SAD.

Dex

29.08.2018 11:19

Svi shvataju da problem između nas i Albanaca mora biti rešen,taj problem treba ostaviti nama samima da rešimo,verujem da će se Aleksandar Vučić za to i izboriti.