TAJNI PLAN IZRODA MILA: Isterati Srbe iz Crne Gore

Vesti

20.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorska vlast, po direktnom nalogu predsednika Mila Đukanovića, uveliko sprovodi tajnu strategiju čiji je konačni cilj proterivanje Srba iz državne administracije i sa svih važnijih položaja. Druga faza, kako saznaje Srpski telegraf od sagovornika u Podgorici, podrazumeva dovođenje na njihova mesta Šiptara i partijskih poslušnika Milove Demokratske partije socijalista (DPS).

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović (desno) i Hašim Tači

Odrecite se srpstva ili idite, glasi ultimatum s kojim se ovih dana suočavaju Srbi koji su preostali na iole važnijim mestima u Crnoj Gori. Isprva se takva ucena postavlja tiho i podmuklo, a onda sve glasnije.

NJEGUŠKI PRŠUT

Nije tajna da progon Srba traje još otkako se Crna Gora otcepila, a potom i priznala nezavisnost Kosova okrenuvši se tesnoj saradnji s Albancima. Međutim, pritisci na Srbe sada su postali nepodnošljivi, a strategija progona dostiže vrhunac.

- Strašno je! Srbe masovno otpuštaju iz državne administracije, ministarstava, a zapošljavaju uglavnom Šiptare. Iz opozicije se šale da, koliko Albanaca muslimana radi po ministarstvima, njeguški pršut koji je nabavljen ne može da se potroši ni za dve godine. Pritisci na Srbe su ogromni. Onima koji neće da se odreknu srpskog identiteta i državljanstva Srbije, ako ga imaju, jasno se poručuje da odu iz Crne Gore - priča za Srpski telegraf jedan službenik u crnogorskoj državnoj administraciji koji se izjašnjava kao Srbin i ima dvojno državljanstvo.

30 odsto Srba živi u Crnoj Gori

2 odsto Srba radi u državnoj i javnoj upravi

Da ovo nisu samo reči, potvrđuje i statistika. Svega dva odsto Srba trenutno je zaposleno u državnoj i javnoj upravi iako ih u državi ima oko 30 odsto (verovatno i više, ovo je samo broj onih koji se zvanično tako izjašnjavaju).

ASIMILACIJA NA DELU

Andrija Mandić, lider opozicionog Demokratskog fronta (DF), upozorava za naš list da progon Srba u Crnoj Gori sada ulazi u završnu fazu.

- Proterivanje Srba dostiglo je kulminaciju! Mislim da je to direktno povezano sa podrškom koju crnogorske vlasti daju rukovodstvu samoproglašene države Kosovo. Srbija treba snažno da stane uz svoje sunarodnike i da bez kalkulisanja ispostavi jasne demokratske zahteve prema crnogorskim vlastima - zaključuje Mandić.

Proterivanje Srba direktno je povezano sa podrškom koju crnogorske vlasti daju lažnoj državi Kosovo

Milan Knežević, poslanik u crnogorskom parlamentu i lider Demokratske narodne partije, smatra da je položaj Srba u Crnoj Gori institucionalno najgori u poslednjih 100 godina.

- Srbi se predstavljaju kao antidržavni i antisistemski element. Ponuđena nam je tiha asimilacija i da se odreknemo svih vrednosti - napominje Knežević.

Crnogorci svoj novi nacionalni identitet temelje upravo na antisrpstvu, podseća analitičar dr Jelena Vukoičić:

- Na sceni je politika koja ide u pravcu potpunog distanciranja od Srbije i stvaranja animoziteta prema svemu što je srpsko. Crnogorci su Srbi, crnogorska prošlost je srpska prošlost, pa antisrpsku politiku vide kao jedini način da izgrade svoj crnogorski identitet.

Crnogorci su Srbi, crnogorska prošlost je srpska prošlost, pa antisrpsku politiku vide kao jedini način da izgrade svoj crnogorski identitet - Dr Jelena Vukoičić, analitičar

Kako se sve sprovodi pritisak

1. Od svih u državnoj službi traži se da se odreknu državljanstva Srbije

2. Ko se javno izjašnjava kao Srbin, suočen je s konstantnom pretnjom otkazom

3. Srbi se premeštaju na niža i manje značajna radna mesta

4. Progon sveštenstva i vernika SPC i favorizovanje fantomske crnogorske pravoslavne crkve

5. Finansijski pritisci na Crnogorsku mitropoliju SPC i srpske kulturne organizacije

6. Na svaki način se suzbija upotreba ćirilice

7. Ponižavajući tretman prema srpskim turistima

8. Šikaniranje Srba na graničnim prelazima i aerodromima u Podgorici i Tivtu (traže im da se izuvaju, pretresaju ih kao kriminalce, ručne torbe im izvrću i kada ne pišti skener)

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
zola77

20.08.2018 09:17

To je javni plan ne tajni na tome godinama se radi.

Ppp

20.08.2018 09:24

Neka studiraju onda u Cg ili Albaniji. Ili ovde nek placaju papreno. Nek i njihov narod malo oseti kako je to pa ce posle laako na izborima smeniti vlast.

sasa

20.08.2018 09:29

Zaboravio je Milo da crnogoraca ima mnogo vise u Srbiji.

ARSA

20.08.2018 09:32

Ovakav izrod kakav je Milo Đukanović se nije rodio na ovim prostorima.