PUTINOVA NOVA MAPA BALKANA: Srbiji se pripaja Republika Srpska

Autor: Goran MITROVIĆ

Vesti

18.08.2018

11:00

Novi izgled Balkana! Ovako se u tri reči može opisati plan Vladimira Putina, koji bi obezbedio trajni mir u regionu. O ruskom projektu za sada se vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država, ali se on sve glasnije pominje i u diplomatskim krugovima iz kojih je do Srpskog telegrafa i stigla ova informacija.

Tanjug/AP
Vladimir Putin, predsednik Rusije

Putinov plan dobrim delom poklapa se i s idejama koje zastupaju određeni krugovi u Vašingtonu, a jedan od ključnih igrača u njegovom sprovođenju je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (to je jedan od glavnih razloga njegovih čestih susreta sa šefom Rusije). Naravno, tek će uslediti diplomatska ofanziva Moskve sa ciljem da se Putinovom projektu obezbedi široka međunarodna podrška.

NACIONALNO PITANJE

U najgrubljim crtama, nova mapa Balkana podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, pripajanje Republike Srpske Srbiji, kao i nekadašnjeg prostora Herceg-Bosne Hrvatskoj i stvaranje mini-muslimanske države, koja bi u stvari predstavljala ono što je ostalo od BiH.

Time bi, smatraju ruski stručnjaci s kojima je Putin razradio ovaj projekat, bila omogućena stabilnost Balkana na duži period. Takođe, bili bi potpuno obesmišljeni projekti "velike Albanije", ali i islamske džamahirije u koju neki pokušavaju da pretvore sadašnju BiH. Konačno, uspostavila bi se i jasna granica daljem širenju NATO na istok.

Srpski telegraf/montaža
Mapa Balkana po Putinovom planu

Stručnjak za međunarodnu bezbednost iz BiH Dževad Galijašević smatra da je plan odličan. On ističe da prepakivanje granica na Balkanu ne može da se sprovede bez novih teških konflikata, osim ako taj proces ne nadzire Rusija.

Galijašević: Proces prepakivanja granica može da protekne mirno ako ga nadzire Rusija

- Putin je svestan da na Balkanu nema stabilnosti dok RS u potpunosti ne pripadne Srbiji, pošto je BiH izvor nestabilnosti s tendencijom jačanja muslimanskog ekstremizma. Predložena mapa jeste krajnji geopolitički cilj kom treba stremiti, ona podrazumeva rešavanje nacionalnih pitanja na Balkanu u skladu sa evropskom teorijom o naciji. Putin savršeno dobro zna kad je trenutak da se neka teška pitanja rešavaju, a koja mogu da se odlože - objašnjava naš sagovornik.

ČVRSTE GARANCIJE

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Srpski telegraf da ruski predsednik ima moć da svoj plan sprovede u delo.

Tanjug/T. VALIČ

Jovanović: Predložena mapa jeste krajnji geopolitički cilj kom treba stremiti

- Projekat koji Putin ima u zamisli može da bude deo diplomatskih igara koje nama običnim ljudima nisu dokučive, ali imajući u vidu da je ova mapa praslika nekadašnje ideje o nacionalnim državama, predsednik Rusije sigurno može da bude strateg takve zamisli na Balkanu. On u odnosu na zapadne lidere nema uprljane ruke u regionu, sve što se dešavalo ovde u poslednjih 30 godina dešavalo se mimo Rusije - navodi Jovanović.

Public

Anđelković: Uz podelu Kosova svakako ide i pravo RS na samoopredeljenje

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da bi Srbi, ukoliko bi ovaj plan zaživeo, na ovaj način konačno rešili svoje nacionalno pitanje.

- To podrazumeva da uz podelu Kosova ide i pravo RS na samoopredeljenje. Svakako, morale bi da budu uspostavljene garancije za granice ostatka Srbije jer su za nas neprihvatljive bilo kakve promene u vezi sa Sandžakom - iznosi Anđelković.

Tanjug/AP

Vučić u septembru sa Putinom i Trampom

Kako saznaje Srpski telegraf, o novoj mapi Balkana, onakvoj kakvu je vidi Putin, vodiće se razgovor početkom septembra, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode u posetu Vladimiru Putinu. Podsetimo, ova poseta, koja je za mnoge iznenađenje, najavljena je pre dvadesetak dana. U drugoj polovini septembra Vučić će se videti i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom tokom zasedanja Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ključne tačke Putinovog plana

1. Razgraničenje Srba i Albanaca, Srbiji pripada sever Kosova, Albancima manji deo opštine Preševo, odnosno uzak pojas uz auto-put

2. Srbiji se pripaja Republika Srpska

3. Hrvatskoj se pripaja Herceg-Bosna

4. Od ostatka BiH formira se mini-muslimanska država

5. Isključeno bilo kakvo cepanje Sandžaka

6. Makedonija ostaje u sadašnjim granicama

 

 

 

Komentari (8)

Loading
Vesna

18.08.2018 15:21

Hrvatska je previše dobila,Srbija mora,ali mora imati izlaz na more inače i dalje ce biti tenziija između Srb i Hrt.

nebitan

18.08.2018 17:40

Hrvatska je vec uzela srpsku Dalmaciju, Krajinu Dubrovnik sta jos treba to nije posteno. Hercegovina je bila zaduzbina Nemanica kao i Dalmacija zar treba bas sve sad srpsko dati pokatolicenim i poturcenim. Bice na kraju kako je Bog skrojio a ne covek. Amin Boze!

betmen91

19.08.2018 17:16

Srbiji pripojiti Vukovar i Konavle ukljucujuci i Cavtat.