DAČIĆ OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU: Slobina zadnja ponuda AMERIMA ZA KOSOVO

Autor: T. KOVAČEVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

02.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Slobodan Milošević predložio je Amerikancima da SR Jugoslavija uđe u NATO pokušavajući na taj način da sačuva Kosovo i izbegne bombardovanje", otkriva za Srpski telegraf šef diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić otkrio dugo čuvanu tajnu o Slobodanu Miloševiću

Predlog tadašnjeg predsednika SRJ, međutim, glatko je odbila siva eminencija Stejt departmenta državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt. Usledili su konferencija u Rambujeu, ultimatumi, koje nismo mogli da prihvatimo, i NATO agresija.

ZVANIČAN DOPIS

Dačić, koji je u to vreme bio portparol SPS i blizak saradnik Slobodana Miloševića, za naš list navodi da se sve dešavalo krajem 1998. i početkom 1999. godine, pre konferencije u Rambujeu, ali i tokom tog skupa.

- Milošević i Milutinović (Milan Milutinović, tadašnji predsednik Srbije, prim. aut.) pitali su direktno Amerikance šta treba da se uradi da ne bi bilo bombardovanja uz predlog da uđemo u NATO ako treba. Madlen Olbrajt je to odbila jer je cilj bio da pregovori u Rambujeu propadnu i da dođe do bombardovanja i zauzimanja Kosova - objašnjava Dačić.

Predsednik Srbije Milan Milutinović čak četiri puta se sretao sa Olbrajtovom

Istu priču potvrđuju i drugi visoki funkcioneri Miloševićevog režima, od kojih su neki i sami prisustvovali ovim ponudama. Tako bivši jugoslovenski premijer Momir Bulatović kaže:

- O tome postoji zvanični dopis. To je Milan Milutinović predložio Madlen Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kada joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se prvo maltene onesvestila jer nije verovala šta joj nudimo. Onda se vratila i rekla: "Ne, to nije opcija."

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Madlen Olbrajt

VOZ JE KRENUO...

Čim se vratio iz Haga 2010, nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović rekao je za RTS da se sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Madlen Olbrajt sreo četiri puta. Prema saznanjima nekadašnjeg potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića, nije uspeo ni pokušaj da se opcija ulaska Srbije u NATO progura preko tadašnjeg specijalnog predstavnika SAD za Kosovo Kristofera Hila.

Milan Milutinović

- Milošević je ponudio da Srbija, odnosno Jugoslavija, uđe u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni integritet. Tačnije, da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju. Ponudili smo to preko Kristofera Hila još u leto 1998. U haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor Hila Milutinoviću, koji mu je preneo taj predlog: "Gospodine Milutinoviću, to nije tema. Voz je već pošao sa stanice, ne možete da uskačete na krivini." Taj razgovor je ponovljen i u Rambujeu, ali dobili smo isti odgovor - naveo je Šainović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Baki

02.08.2018 12:12

Ulaskom Srbije u NATO, jasno je da bi SAD dobile sve. Zašto to nisu prihvatili, ako je tačna ta tvrdnja. O(p)staje samo jedan odgovor - Srbi su "mali Rusi" i nih treba iskoreniti. To moera biti nauk za aktuelnu vlast, koja izgleda živi u virtualnom svetu.