ZA HAPŠENJE SLOBE UZELI 30 MILIONA DOLARA!

Autor:

Vesti

28.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu na Vidovdan 2001. godine plaćeno je 30 miliona dolara, a pare su završile kod nekih od čelnika DOS.

Slobodan Milošević deportovan je 28. juna 2001. godine

Ove tvrdnje izneo je Obren Joksimović, koji je kao kadar DSS bio ministar zdravlja i životne sredine u prvoj Đinđićevoj vladi. Njegove navode za Srpski telegraf potvrđuje Miloševićev branilac u Hagu Toma Fila.

Joksimović, koji je bio čovek od velikog poverenja Vojislava Koštunice, izjavio je u intervjuu nedeljniku Ekspres da su dve trećine novca za isporuku Miloševića platile SAD i Velika Britanija, dok su ostatak dali Arapi.

RepublikaFoto: youtube.com/Pančevo RTV

Obren Joksimović, ministar zdravlja u prvoj Đinđićevoj vladi: Amerikanci su nudili pet miliona za njega, Englezi još toliko, a Arapi su dodali 20 miliona

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Toma Fila: Priču da je upravo reč o 30 miliona dolara čuo sam iz nekoliko ruskih izvora i do dana današnjeg niko me nije u tome demantovao

- Po onome što ja znam, ne mogu da tvrdim i nemojte ni da napišete, ja to ne tvrdim, ali ja sam čuo više puta i na više mesta od vrlo odgovornih ljudi, da je zapravo Milošević prodat. Amerikanci su nudili pet miliona za njega, Englezi još toliko, a Saudijska Arabija ili neko od Emirata dodao je 20 miliona - naveo je Joksimović, inače jedini ministar koji je na sednici Vlade glasao protiv Miloševićevog izručenja.

Toma Fila, koji ističe da je od početka znao da iza sramnog isporučivanja bivšeg predsednika Hagu stoji, kako kaže, ogroman novac koji su razgrabili i među sobom podelili dosovci:

- Bio sam sa Miloševićem u noći kad su ga hapsili, pokušavao sam da mu sačuvam glavu. Međutim, oni su ga na brzinu spakovali i prodali, a ne predali Hagu, kako žele da se i dalje misli. Priču da je upravo reč o sumi od 30 miliona dolara čuo sam iz nekoliko ruskih izvora i do dana današnjeg niko me nije u tome demantovao. Mnogi funkcioneri DOS i ministri tadašnje vlade posle izručenja naprasno su se obogatili.

Koštunica potpisao Miri da neće biti izručenja, a onda stavio potpis i na dokument o izručenju

RepublikaFoto: instagram.com/v_kostunica1971

Joksimović navodi da je Koštunica jednim dokumentom garantovao da Sloba neće biti izručen Hagu, a drugim potpuno suprotno:

- Postoji dokument kad je Sloba hapšen, kad Koštunica nije bio u zemlji formalno, ali mu ga je dao Čeda Jovanović, koji danas tvrdi da je on ubedio Miloševića da se preda... Ništa on njega nije ubeđivao. On je njemu doneo dokument od Voje Koštunice u kojem Voja njemu garantuje da neće biti izručen Hagu. Taj dokument sam video kod Mire Marković. Postoji i drugi dokument koji je čitao na sednici Vlade Đinđić, i to na moje insistiranje, a koji je takođe potpisao Voja Koštunica, da se Milošević izruči u Hag.

Đelić i Živković goli ušli u Vladu, a izašli kao bogataši

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Živković

Đinđićev ministar zdravlja Obren Joksimović ispričao je i kako su mnogobrojni ministri "ušli u Vladu bušnih džepova, a iz nje izašli teški i po nekoliko miliona":

- Kad smo ulazili u Vladu, pisali smo imovinsku kartu. To je Đinđić tražio od nas. Ja sam napisao šta imam, ispalo je da sam jedini gazda tamo, tajkun. Imao sam dve kuće, tri stana, neke pare, ispade da sam došao kao nekakav bogataš. Gospodin Đelić, ministar finansija, napisao je da je podstanar kod tetke i da nema imovinu. Uglavnom, niko ništa nije imao. Onda su mene razvlačili u novinama, šta će tajkun u Vladi. Slikali su moje kuće, stanove, govorili da sam kriminalac. Po onome što je objavljeno i nije demantovano, Đelić je iz Vlade izašao sa 20 i nešto miliona. Zoran Živković, koji je kratko vreme bio predsednik Vlade, ali je bio u toj strukturi, takođe je izašao bogat kao knez. Pa Aleksandar Vlahović, pa onaj Goran Novaković... Svi ti siromasi su odjednom postali bogati. Privatizacijom. Na samom startu proglasili su krizne štabove. Isterali su ljude sa položaja, direktore i doveli krizne štabove. Nije bilo prenosa ovlašćenja, nije bilo popisa, primopredaje, ničega. Niko ne zna koliko novca je otišlo tu.

Đinđić bio bled kao kreč i puno se znojio

Obren Joksimović tvrdi da nije pozvan na sednicu Vlade na kojoj se raspravljalo o izručenju Miloševića, iako je bio ministar zdravlja. Ipak, čuo je za sednicu i došao.

Zoran Đinđić

- Kad me je Đinđić video, vratio se nazad i posle 20 minuta ušao ponovo. Bio je bled kao kreč, počeo je da se znoji. Otvorio je papir i pročitao: "Otvaram sednicu Vlade sa sledećim dnevnim redom. Tačka jedan, odluka da se Slobodan Milošević isporuči Međunarodnom tribunalu u Hagu. Tačka dva, objavljivanje odluke u Službenom glasniku. Ko je za?" Onda je shvatio da se prešao, nije pročitao tekst odluke. Onda je uzeo da čita predlog odluke. Na kraju je podigao jedan papir i rekao: "Sa ovom odlukom su se saglasili svi relevantni organi u ovoj zemlji, a odluku je potpisao i predsednik SRJ Vojislav Koštunica" - ističe bivši ministar.

Batić otkrio kiparske pare, bilo je 3,7 milijardi dolara

RepublikaFoto: youtube.com/DHSSTV
Vladan Batić

O čuvenim parama koje je Milošević navodno preneo na Kipar, Joksimović priča:

- Pokojni Batić je govorio na TV da je to suma od 3,7 milijardi dolara. Ja sam slično čuo i na drugim mestima. Ali je suština da je te pare Batić nekako otkrio, da je saznao da su bile tamo i da su premeštene. Po mojim saznanjima, najpre su prebačene u Kazahstan, posle u neku banku u Moskvi koju su otvarala dvojica naših biznismena. A odatle, valjda, u London - tvrdi Joksimović i dodaje:

- Upoznao sam sticajem okolnosti pokojnu Borku Vučić 2006. u Moskvi. I onda smo pričali o tim parama. Ona je tad rekla meni da su te pare postojale. Nije pominjala koliko, tako da ni ja ne mogu da pomenem iznos. To nije bila nikakva tajna, ali su ovde hteli da prikažu da je kao Milošević sakrio pare...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Jelena

28.07.2018 09:29

To je bila izdaja Srba i Srbije!

Veca

28.07.2018 09:31

Prodane duse. Sve su rasprodali a sada bi ponovo na vlast. Sramota.

Gorica

28.07.2018 09:57

Nista nas ne cudi od DOS , bitan im je bio novac koji su podelili da bahato zive.

Olivera

28.07.2018 10:08

Mislim da ovo nije nova vest i da se ovako nesto ocekivalo.