NISU SVE PROTERALI U OLUJI: Spisak Hrvata koji kriju da su SRBI!

Autor: Dragana SIMIĆ - Goran MITROVIĆ

Vesti

21.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na čelu su hrvatskih državnih organa, igraju za hrvatsku reprezentaciju, omiljene su estradne zvezde u Lijepoj njihovoj, diče se hrvaštvom, a zapravo su - Srbi.

RepublikaFoto: youtube.com
Severina Kojić

Fudbaleri Luka Modrić, Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Ivan Rakitić, Dario Srna, teniser Goran Ivanišević, političari Stjepan Mesić, Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Branko Grčić, kao i pevači Doris Dragović, Oliver Dragojević, Severina, Marko Perković Tompson, Danijel Popović, Boris Novković... Sva ta navodno čuvena hrvatska imena u stvari su srpska.

ODREKLI SE KRSNE SLAVE

Nečiji preci branili su srpske gradove, nečiji potpisivali pravoslavne dokumente, slavili Svetog Luku i Đurđevdan. To za Srpski telegraf ističe istoričar i etnolog Božidar Kljajević, stručnjak koji se 44 godine bavi istraživanjem rodoslova i koji je napisao nekoliko knjiga o poreklu Srba.

Daleki predak tenisera Gorana Ivaniševića Ivan Borojević je 1388. godine branio Niš od Turaka i bio gradonačelnik tog grada, kaže istoričar Kljajević

- Modrići su se doselili iz Bosne u 17. veku u Split, Šibenik, Zadar. Bili su potpisnici pravoslavnog dokumenta Dalmatinaca Mletačkom senatu 1759. godine. Još uvek ih ima u Bosni, a u Liku su prešli oko 1900. godine - objašnjava Kljajević.

On dodaje i da su fudbaleri Mario Mandžukić i Ivan Rakitić od jako visokog plemićkog roda, koji je nekada slavio slavu Svetog Luku, te da je pripadao plemenu Nikšića.

- Oni imaju rođake po Srbiji. Jedna grupa je ostala na teritoriji današnje srpske zemlje, a druga otišla preko Hercegovine - navodi naš sagovornik.

Poznato je i da bivši hrvatski teniser Goran Ivanišević ima srpske pretke.

- Ivanišević je potomak plemićke porodice Borojevića. Pravoslavnih Ivaniševića danas ima u Boki, u Crnoj Gori. Njihov predak Ivan Borojević je 1388. godine branio Niš od Turaka, bio gradonačelnik tog grada - dodaje istoričar.

Kljajević objašnjava i poreklo fudbalera Darija Srne.

- Srne vode poreklo od srpskog plemićkog roda Mališevci - staro plemićko bratstvo, stanovalo u selu Malina, na putu Trebinje-Bileće, a kasnije su se proširili i na druga sela.

I PREMIJER SRBIN

Nekadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović takođe ima srpsko poreklo jer je, prema Kljajevićevim rečima, Milanoviće 1690. godine doveo ni manje ni više nego Srbin Jovan Drakulić. Stjepan Mesić takođe je Srbin, i to iz Bosne. Njegovi preci su nekada slavili Đurđevdan, pre no što su prešli u katoličanstvo.

- I Rade Šerbedžija je Srbin, ali mislim da to nikada nije krio. Pronašao sam podatak da je to prezime nekad glasilo Serbedžija, od reči Serb, što znači Srbin - ističe istoričar i dodaje da ni hrvatska pevačica Doris Dragović zapravo nije hrvatska.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Stjepan Mesić

- Dragovići su Srbi koji slave Svetog Nikolu i Svetog Đorđa. Po plemenskom predanju, potomci su Predojevića, koji su se u Dalmaciju doselili iz Zete - objašnjava on.

Arsen Dedić je iz srpske porodice iz Šibenika. Majka je jednog sina poslala kod jednog brata, a drugog kod drugog, jedan je otišao u Beograd, a drugi, Arsen, u Zagreb. On je Srbin svakako. I preci Zdravka Mamića, vlasnika Dinama, bili su pravoslavci koji su slavili Svetog Nikolu.

KRIJU SE ZBOG STRAHA

Predsednik Veritasa Savo Štrbac navodi za naš list da težak položaj Srba u Hrvatskoj tera ih da se skrivaju iza pokatoličenog plašta.

- Srbi u Hrvatskoj svoje poreklo kriju zbog jakog uticaja sredine, jer u toj zemlji možete biti šta god hoćete, samo ne Srbin i pravoslavac. Jaka je antisrpska indoktrinacija, koja počinje još u dečjem uzrastu. Prihvata se da se ne bi stvarali problemi zbog kojih bi mogle i glave da lete, a često se to radi zbog očuvanja imovine i stečenog statusa. Nisam sklon da osuđujem te ljude, jer je život i položaj Srba u Hrvatskoj odavno težak i to se ništa bitno ne menja već vekovima - ističe Štrbac.

RepublikaFoto: Tanjug
Savo Štrbac

Ilustrujući drastičan primer prećutkivanja srpskog porekla, Štrbac navod susret sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

- Njegov rođeni stric živeo je u Beogradu i na sahrani tog čoveka, koja je bila po pravoslavnim običajima, sreo sam Zorana. Prišao sam mu i upitao ga da li zna kada je njegova porodica prešla u katoličanstvo. Milanović mi je tada rekao da mu nije poznato, ali da mu to i nije toliko važno - priseća se Štrbac.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Srbin

21.07.2018 18:44

SVAKA VAM CAST !!! ZA RAZLIKU OD, ANTISRPSKOG CASOPISA, ESPRESO !!!

Nikša

03.02.2019 08:20

Dosta je reći "sveti" Sava ČISTI Hrvat katolik, kao i svi Srbi.