(FOTO) SRPSKI TELEGRAF DOŠAO DO TAJNOG DOKUMENTA ŠIPTARA: Spisak svih koji rade za Prištinu

Autor:

Vesti

18.06.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf došao je preko svojih izvora u Prištini do strogo čuvanog tajnog dokumenta koji je videlo tek nekoliko ljudi iz samog vrha lažne države i njihovih zapadnih mentora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Radi se o spisku država koje podržavaju Prištinu, a uz to su pobrojana zaduženja svake od njih. Tačno je navedeno koje će zemlje pritiskati druge da promene stavove protiv članstva Kosova u pojedinim međunarodnim organizacijama ili o nepriznavanju lažne države. Kako navodi naš izvor, kao prvi zadatak kreatori spiska postavili su pritiske i lobiranje za prijem u Interpol.

BRUTALNE METODE

Na listi su 24 zemlje koje treba pritiskati na sve moguće načine, uglavnom one koje nisu priznale Kosovo (samo Egipat i Slovenija su priznali lažnu državu). S druge strane, među onim državama koje rade za Prištinu su zapadne sile poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Kanade, Nemačke, Italije... Tu si i Ujedinjeni Arapski Emirati, Malta i još neke manje države.

Nicović: Biće i podmićivanja, za koje će pare dati arapske zemlje

Tako u dokumentu stoji da će Francuska, Malta i Austrija vršiti pritiske na Alžir, Nemačka i Austrija zadužene su za Jermeniju, a SAD, Velika Britanija i Austrija za Bahame. Austrijanci treba da obrade i Sloveniju, Slovačku, Vatikan, Butan, Meksiko... Većinu država pritiskaće po nekoliko zemalja, tako da su za Jermeniju zaduženi i Nemci, i tako dalje...

Kako kaže naš izvor u Prištini, zemlje su birane po bliskosti sa onima na koje treba uticati, ali i po mogućnosti da nekog izlože brutalnom političkom i ekonomskom pritisku.

- Jasno je, naravno, da iza ovog spiska u stvari stoje Vašington i London jer Amerikanci praktično vode spoljnu politiku Kosova - objašnjava naš sagovornik.

Radun: Iza svega stoje Vašington i London, ostalo su izvršioci radova

U propratnom tekstu uz dokument nabrajaju se i redovni sastanci prištinskih čelnika sa zemljama sa spiska. Tako, recimo, stoji da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli bio na sastanku sa zemljama Komonvelta u Londonu.

Politički analitičar Branko Radun napominje da je nesumnjivo da navedene države lobiraju za Kosovo, pre svega Vašington i London, dok su ostali, kaže, izvršioci radova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

- Postoji i niz zemalja koje su iz svojih razloga protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije i to su države kod kojih mi treba da lobiramo, pre svega kod velikih igrača poput Rusije jer oni mogu da utiču na određen broj država. Često mi imamo utisak da ništa ne možemo da uradimo, ali nije baš tako - ističe Radun za naš list.

Jovanović: Ovo zahteva hitnu reakciju s naše strane

ROLEKSI I NAKIT

I bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da moramo delovati odmah:

- Svaki susret sa državnicima zemalja koje su priznale Kosovo treba da završavamo napomenom da očekujemo od njih da revidiraju svoj stav. U suprotnom, nema daljeg razvoja odnosa.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović podseća da, po statutu Interpola, prilikom glasanja za novu članicu glasaju samo oni koji su prisutni u sali.

- Postoji plan i da podmite neke da se ne pojave u sali iako su došli i nameravali da glasaju protiv članstva Kosova. Sve te troškove podmićivanja pokrivaju arapske zemlje, a zlatni roleksi i nakit čekaće u hotelskim sobama one koji treba da odustanu od pojavljivanja - objašnjava Nicović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Mile

18.06.2018 09:10

Sve treba da bude javno, da se zna koje protiv nas.

KALVARIJA

18.06.2018 12:53

@Mile - Izdajnike oznaciti i samo pitati zasto?

Filip

18.06.2018 09:10

Kosovo ne sme ući u Interpol jer bio to skandal svetskih razmera .

delije1389

18.06.2018 09:14

Pokazite spisak da vidimo ko su izdajice .