NATO UPUTIO ŽESTOKE PRETNJE: Vučić će zažaliti zato što istražuje NAŠE ZLOČINE!

Autor:

Vesti

03.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zažalićete ako budete istraživali posledice bombardovanja i upotrebe osiromašenog uranijuma tokom vojne akcije protiv SR Jugoslavije 1999. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/NATO
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

Ovo je suština pretnje koju je NATO preko diplomatskih kanala uputio vlastima u Srbiji nakon objave da će za mesec dana biti formirani koordinaciono telo i nacionalna laboratorija za istragu zločinačke akcije. Brutalna poruka, kako saznajemo, stigla je i do samog predsednika Aleksandra Vučića.

Prema informacijama našeg lista, čelnike Alijanse, koju trenutno sa mesta generalnog sekretara predvodi Norvežanin Jens Stoltenberg, razbesnela je najava da bi neka država, prvi put otkako je osnovan NATO, mogla zvanično da otvori istragu o posledicama njihovih dejstava. Još više im smeta mogućnost da naučni dokazi o tome budu predstavljeni celom svetu.

KLJUČNI DOKAZI

Sve je, da podsetimo, počelo tako što je uoči praznika ministar ekologije Goran Trivan upozorio da će se naša zemlja ozbiljno upustiti u istraživanje posledica bombardovanja i da će za to biti angažovan tim stručnjaka pod koordinacijom države.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Trivan

- Srbija će biti jedna velika laboratorija, a sve što bude nedostajalo od opreme biće nabavljeno sredstvima iz budžeta tri ministarstava - ekologije, odbrane i zdravlja - istakao je Trivan i dodao da će država nastojati da istraživanja sprovede i na KiM jer, kaže, osiromašeni uranijum i hemija ne prave razliku među nacijama, to nije političko pitanje.

18.000 LJUDI UMRLO OD RAKA ZBOG NATO BOMBI U SRBIJI - tvrdnje onkologa Slobodana Čikarića

Trivan navodi i da će sudbina italijanskih vojnika koji su masovno obolevali od raka i umirali posle boravka na Kosovu biti jedan od ključnih aduta u otkrivanju istine o osiromašenom uranijumu iz NATO bombi.

SLEDI I TUŽBA

Onkolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, za Srpski telegraf kaže da će NATO blokirati istragu na svaki način.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević
Strahuje se da će biti još mnogo žrtava osiromašenog uranijuma

- NATO lobi radi svoj posao tajnim kanalima, žele da zataškaju zločin i imaju jasne smernice kako da nas u tome zaustave. Međutim, do nas je da kvalitetno uradimo svoj posao i upoznamo svet sa dokazima - jasan je naš sagovornik.

On upozorava i da će žrtava bombardovanja, nažalost, biti još jer je vreme poluraspada osiromašenog uranijuma oko 4,5 milijarde godina.

- Taj uranijum je ostao u našoj sredini, a latentni period traje dvadesetak godina. Kliničke manifestacije tumora dešavaju se 10, 15 ili 20 godina kasnije. Prema tome, svake godine povećava se broj obolelih i umrlih od malignih tumora. Ako to dokažemo, sledi tužba međunarodnom sudu i zahtev za plaćanjem odštete.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević dodaje da su diplomatski i politički pritisci na Srbiju neminovni.

- Cilj NATO je da se ta istraga ne sprovede i da nikako ne dobije međunarodni pečat jer bi onda bila dovedena u pitanje cela agresija na Srbiju, što je bio zločin počinjen prema jednoj nezavisnoj zemlji koja ga ničim nije izazvala. Prema tome, oni će nastaviti da negiraju zločin i naša saznanja, ali videćemo kako će na kraju to da se završi.

Masovno umiranje italijanskih vojnika
  • Od 3.000 vojnika koji su posle 1999. bili na Kosovu od raka umrlo njih 348
  • Većina ovih slučajeva završila na sudu
  • U šest slučajeva sud dokazao direktnu vezu između obolevanja vojnika i njihovog izlaganja osiromašenom uranijumu
  • Roditelji preminulog vojnika Alesandra Melise dobili 233.776 evra odštete, a njegovom bratu i sestri dodeljeno po 58.440 evra zbog pretrpljenog duševnog bola
  •  Još 43 ovakva sudska postupka u toku

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (84)

Loading
Stana

03.05.2018 09:08

Sramota, pokusavaju sakriti, ali nikada nece uspeti

sanja

03.05.2018 09:12

A cega se oni to boje ili bolje receno sta to kriju?!

Dejan

03.05.2018 09:13

Ova pretnja je sramota za savremenog coveka, za pravdu i istinu!

Srđan

03.05.2018 09:15

Srbija je danas jaka i može da istraži svaki zločin. Prošlo je vreme kada su strani ambasadori davali naloge našim pravosudnim organima šta treba da rade.