BIVŠI ŠEF CIA HOĆE DA KUPI PINK

Autor:

Vesti

23.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako Srpski telegraf ekskluzivno saznaje, moćna američka "KKR grupa" ponudila je vlasniku TV Pink Željku Mitroviću čak 500 miliona evra za preuzimanje njegove poslovne imperije. On je, prema informacijama našeg lista, ovu ponudu odbio, ali će razgovori biti nastavljeni.

RepublikaFoto: Public
Amerikanci i celu Mitrovićevu imperiju

Upravo ovaj potez KKR, na čijem je čelu bivši direktor CIA Dejvid Pitreus (u Srbiji već imaju TV kanale N1, Grand, Sport klub... operatere SBB i IKOM...), razlog je što je Mitrović za sutra zakazao hitan sastanak svih uprava Pinka u zemlji i regionu. Kako je objavljeno na sajtu Pinka, tada će im predočiti važne odluke vezane za budućnost poslovnih operacija svih kompanija koje nose prefiks Pink.

Amerikanci hoće celu Mitrovićevu imperiju, vlasnik Pinka za sutra sazvao sastanak svih uprava kompanije

POSAO I EMOCIJE

Nedavno je inače KKR kupio od Mitrovića, kao vlasnika "Pink medija grupe", bosanski i crnogorski kanal (Pink BH i Pink M). Ipak, ti kanali u strukturi njegovih prihoda imaju učešće od svega pet odsto, pa je jasno da nisu od suštinske važnosti za dalji razvoj Pinkovog poslovnog carstva, koje uz oko 60 kanala ima i kompleks najmodernijih filmskih studija, firmu za iznajmljivanje jahti, avio-kompaniju...

RepublikaFoto: google.maps/printscreen

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, ni najbliži saradnici Željka Mitrovića ne mogu da prognoziraju kako će se razgovori sa KKR dalje odvijati.

- Željko je godinama gradio poslovno carstvo prolazeći kroz mnoge turbulentne periode, iz kojih je izlazio još jači, pa je jasno da sve ovo nije samo stvar novca, već i emocija - konstatuje naš sagovornik iz Mitrovićevog okruženja, napominjući da je posle njegovog odbijanja loptica vraćena u dvorište KKR, ali da za sada nema nagoveštaja da li je njihova ponuda konačna ili su spremni da je pojačaju.

Gigantski investicioni fond "Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P." (skraćeno KKR) osnovan je 1976. u Njujorku. Osnovali su ga preduzetnici Džerom Kolberg, Henri Kravis i Džordž Roberts, koji danas više nisu jedini vlasnici. Od osnivanja KKR je sproveo transakcije vredne čak 400 milijardi evra i preuzeo 160 kompanija širom sveta. U portfoliju firme stoji da je svake godine svog poslovanja, osim 1982. i 1990, sprovela bar po jedno preuzimanje neke kompanije. Firmom od 2013. operativno rukovodi penzionisani general američke vojske i bivši direktor CIA Dejvid Pitreus, koji je imenovan i za partnera, što znači da ima bitan udeo u vlasništvu.

MUNJEVITO ŠIRENJE

Deonice KKR na berzi trenutno vrede oko 8,5 milijardi evra. U sklopu KKR od 2014. nalazi se vodeći operater kablovske mreže u jugoistočnoj Evropi "Junajted grupa", čiji je deo i srpski SBB, nakon što ga je KKR preuzeo od biznismena Dragana Šolaka (ovaj je ostao na čelu uprave i posle te transakcije). Preko "Junajted grupe" KKR se munjevito širi na medijskom tržištu celog regiona, pa su tako za 230 miliona evra prošle godine preuzeli hrvatsku TV Novu, koja emituje najgledaniji informativni dnevnik u toj zemlji, i slovenačke TV Pop i Kanal A.

Kada je nedavno saopšteno da je češki investicioni fond PPF preuzeo od "Telenora" poslovanje u Srbiji i još tri zemlje ovog dela Evrope za 2,8 milijardi evra, pojavile su se spekulacije da je to samo međukorak i da će veoma brzo pravi vlasnik svih "Telenorovih" operacija postati upravo KKR.

"Pink medija grupa"
- Televizija Pink
- 60 specijalizovanih Pink kanala
- Radio Pink
- Licenca za regionalnu Fešn TV
- Izdavačka kuća "Siti rekords"
- Avio-kompanija "Er Pink"
- Filmski studio PFI
- Firma "El Bosko", koja iznajmljuje jahte
Kablovski operater SBB u Srbiji vlasnik je kanala Grand TV, Total TV, Sport klub, Sinemanija i Ultra TV

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading