EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: Ameri u Bondstilu prave pistu za bombardere!

Autor:

Vesti

20.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci šire Bondstil i prave pistu sa koje će moći da poleću lovci i bombarderi. Vojna baza sagrađena 1999. godine proširena je za 100 hektara, a posebno je zanimljivo što je to zemljište pripadalo Srbima, koji su u međuvremenu prognani.

Foto: Republika

Sada se tajni američki grad, najveći na evropskom tlu, prostire na više od 500 hektara u okviru atara sela Sojevo, iz kog su Srbi svi do jednog isterani 1999. godine i nikada za korišćenje te zemlje nisu dobili ni dinara.

Izvori Srpskog telegrafa iz obaveštajnih struktura objašnjavaju da do pre izvesnog vremena Amerikanci nisu ni pomišljali da prave pistu u Bondstilu, ali da se sve promenilo nakon zahlađenja odnosa sa Rusijom i jačanja otpora koje izaziva širenje NATO na istok. Na mapi koju objavljujemo jasno se vidi da je baza proširena na ravnom zemljištu, idealnom za pistu, a naši sagovornici smatraju da će ovim potezom Amerikanci konačno zaokružiti celu priču vezanu za ovu bazu, u kojoj će imati sve što im treba za munjevite vojne akcije i vazdušnu podršku trupama na zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Iz baze na Kosovu moći će da poleću lovci, ali i bombarderi

SRPSKO ZEMLJIŠTE

Urednik specijalizovanog avio-portala Tango siks Petar Vojinović navodi za naš list da se informacija o gradnji piste ne može dugo čuvati kao tajna:

- Bondstil ne može da postane Avijano jer nema interesa da se pravi baza tog ranga na fizički maloj razdaljini. Amerikancima je bitno da postoji baza odakle će poletati i sletati jurišni helikopteri, a u Bondstil već sleću transportne letelice, kojima za to prava pista i ne treba. Ako se već radi nova pista, to će se ubrzo saznati jer je u pitanju ogromna građevinska operacija, koja se ne može sakriti.

Ta visoravan poznata je po tome što na njoj nikad nema magle, navodi novinar Zoran Vlašković, koji je četiri puta bio u Bondstilu

Autorka knjige "Devojka iz Bondstila" Tanja Janković, koja je kao novinarka provela mnogo vremena u toj bazi na Kosovu, potvrđuje za naš list da bi jedino aerodrom kompletirao ono što NATO u srpskoj pokrajini želi da postigne kao krajnji cilj.

Bondstil je najveća vojna baza u Evropi

- Celu teritoriju na kojoj se nalazi Bondstil meštani zovu Sojevske poljane i uglavnom je reč o zemljištu prognanih Srba. Teren je inače veoma pogodan za sletanje i poletanje aviona. Tamo sam bila kad se spremao napad na Irak i tu su na vežbe dolazile elitne jedinice, "Delte" i "Foke". Još su tada govorili da im jedino aerodrom nedostaje da bi baza bila kompletna. Amerikanci su mi se uvek hvalili da je Avijano njihova najveća vazdušna luka, ali da je Bondstil strateški mnogo značajniji. Aerodrom u Bondstilu bi za njih bio pun pogodak - navodi Jankovićeva.

OČEKIVAN POTEZ

Novinar prištinskog Jedinstva Zoran Vlašković, koji je četiri puta ulazio u bazu i istraživao teren oko Bondstila, uočio je da je došlo do znatnog pomeranja ograde.

- Proširili su bazu i u tom novom delu već postavili montažne objekte. Inače, ta visoravan poznata je po tome što na njoj nikad nema magle. Kad se svuda u okolini spusti gusta magla da se prst pred okom ne vidi, baš na tom mestu je nikad nema, bilo da je leto ili zima - kaže Vlašković.

General Vladimir Lazarević, koji je predvodio Prištinski korpus JNA, za naš list poručuje da je proširenje Bondstila očekivano.

- Pošto su navodno zakupili zemljište na 99 godina, mogu da rade šta hoće - navodi Lazarević.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Kfor se sprema za nemire na Kosovu

Kfor, Euleks i kosovske snage uvežbavali disciplinovanje Srba

Pripadnici Kfora, Euleksa i kosovskih bezbednosnih snaga, policije i Agencije za upravljanje vanrednim situacijama u prethodnih nekoliko dana organizovali su na Kosovu zajedničku vežbu u kojoj je jedan od glavnih ciljeva bilo uvežbavanje delovanja za slučaj građanskih nemira na Kosovu (obuci za kontrolu mase i suzbijanje nemira). Kako je saopštio Kfor, vežba pod nazivom "Srebrna sablja 2018" trajala je tri dana u dva kampa na Kosmetu i na vojnom aerodromu Slatina kod Prištine.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf naglašava da ovakvo organizovanje zajedničkih proba može slutiti na neki novi pogrom Srba jer je usmeren na suzbijanje eventualnih građanskih nemira, koje jedino mogu da izazovu Srbi.

- Posle izostanka intervencije Kfora kod upada albanskih paravojnih formacija na sever, u vreme kad je tamo bio uhapšen šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, ovakva vežba očigledno je demonstriranje sile prema Srbima, koja na neki način sluti na pripreme za organizovanje nekakve nove "Oluje" na severu Kosova - objašnjava Anđelković.

PODACI O BAZI
  • Po površini najveća vojna baza u Evropi
  • Ima tenkovsku, helikoptersku i artiljerijsku bazu, kao i radarski centar, plus 19 osmatračnica
  • Nalazi se na petom kilometru puta Uroševac - Kosovska Vitina
  • Poseduje sopstveni vodovod, internu televiziju, bioskop, dve crkve, tržni centar, biblioteku, pokriveni bazen, sportske terene za fudbal, košarku, odbojku i golf
  • Izgradnja koštala više od 500 miliona dolara
  • U okviru baze izgrađeno je čak 25 kilometara puteva
  • Niko ne zna šta se sve nalazi unutar ograđenog prostora, osim da je reč o pravom malom gradu
  • Poseduje 240 objekata
  • Opasan je sa tri reda bodljikave žice na betonskim stubovima
  • Spekulisalo se da Bondstil krije veliki prislušni centar
  • U okviru baze izgrađeno je čak 25 kilometara puteva
  • U njemu su NATO specijalci obučavali albanske teroriste za oružane akcije
  • Unutra je i zatvor sa velikim metalnim rešetkama, sa dodatnim visokim ogradama i još tri reda bodljikave žice
  • Ima devet helidroma
  • Komandant Bondstila je odnedavno američki oficir srpskog porekla Nik Dučić

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
011

03.09.2018 08:15

Okupatori rade sta hoce, ali im zato smeta 5 Rusa u Humantirnom centru u Nisu, a na zalost nasi nista nisu uradili da se resi njihov status. Kamo lepe srece da Rusi tu naprave svoju bazu.