MORSKI VUK LOVI PUTINOVU AJKULU - SUDAR TITANA U DUBINAMA OKEANA! Prva uzbuna u američkoj floti posle Kubanske krize 1962.

Autor:

Vesti

14.06.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska podmornica "Kazanj" uplovila u Havanu, a američka "Helena", na pola dometa raketa, u bazu kod Gvantanama

MORSKI VUK LOVI PUTINOVU AJKULU - SUDAR TITANA U DUBINAMA OKEANA! Prva uzbuna u američkoj floti posle Kubanske krize 1962.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Dve atomske podmornice iz najmoćnijih klasa Putinova ajkula "Kazanj" i američki morski vuk "Helena" uplovile su u zalive Kube. Još od Kubanske krize 1962, kad je svet bio na ivici nuklearnog rata, titanijumske podmornice supersila nisu se lovile i nišanile na tako malom odstojanju.

ZA GODINU ILI DVE

Komandant Severne komande američke vojske general Van Herk izjavio je u Kongresu da Rusija sve češće šalje atomske porodice do američkih obala, što povećava rizik sukoba.

- Sad su ne samo u Atlantiku nego i u Pacifiku. Za godinu ili dve postaće stalna pretnja, 24 sata dnevno. To smanjuje vreme neophodno predsedniku SAD da donese pravilnu odluku u slučaju krize - rekao je general Herk.

On je imao u vidu da SAD raspolaže sa sedam podmornica iste klase kao "Helena" i još tri nove. Istovremeno, Rusija ima pet dvojnika "Kazanja", a još četiri će biti porinuta možda već do kraja ove godine, što će izjednačiti snage. Prethodnih dana su "Kazanj" i fregata "Admiral Gorškov" u severnom Atlantiku izveli bojevo gađanje i zaplovile prema Kubi duž obala Floride na udaljenosti od 50 kilometara, što su Amerikanci mogli da prate u direktnom prenosu. Istovremeno su kupači na Floridi bili svedoci preleta protivpodmorničkih i helikoptera i aviona za elektronsko izviđanje. Analitičari navode da to nije samo zbog "Kazanja" već i zato što Amerikanci ne znaju koliko je još bešumnih ruskih atomskih podmornica u pratnji.

"Kazanj" je bacio sidro u prestonici Kube Havani, a "Helena" u američkoj vojnoj bazi kod Gvantanama, samo 819 kilometara dalje, što je mnogo manje od dometa njihovih raketa. Ovakav lov za vreme Hladnog rata dovodio je do ozbiljnih incidenata, kao kad je sovjetska podmornica K-19 udarila američku "Gato". Američki kapetan mislio je da je sudar nameran, ali je u poslednjem trenutku odustao od ispaljenja torpeda pošto se uplašio da će izazvati nuklearni rat.

Republika

Foto: Profimedia

američka "Helena"

Slično se desilo godinu dana kasnije, kad se američka podmornica "Tutog" zavukla iza ruskog K-108. Ruski kapetan nije mogao da čuje Amerikance zbog šuma svog propelera, pa je izveo manevar "Ludi Ivan", odnosno nagli zaokret od 150 stepeni. "Tautog" je naleteo na propeler i jedva se vratio u luku.

ZA DUŽINU TORPEDA

"Helena" je namenjena za borbu protiv podmornica i nema sumnje da će pokušati da prati "Kazanj", koji brine Pentagon zbog bešumnosti i mogućnosti napada na gradove. Podmorničari kažu da su obe savršene, odnosno nečujne, i boje se da će se približiti na domet torpeda u igri nerava i lutanju u podvodnim klancima na putu do Nikaragve i Venecuele.

"Kazanj"
Dužina: 130 m
Deplasman: 13.800 t
Rakete: oniks, kalibar i cirkon
Torpedo: USET-80 (kalibar 533 mm)
Brzina pod vodom: 57,4 km/h

"Helena"
Dužina: 110 m
Deplasman: 6.303 t
Rakete: tomahavk i harpun
Torpedo: ADCAP (kalibar 530 mm)
Brzina pod vodom: 55,6 km/h

Kremlj: Svet je blizu tačke bez povratka

Vladimir Putin izjavio je da se svet približio tački bez povratka i da NATO pojačava pritisak na one zemlje čiji razvoj pokušava da obuzda.

Foto: Profimedia

ruski "Kazanj"

- Sebičnost i bahatost zapadnih država doveli su do sadašnje situacije, svet se približio tački bez povratka. Doći će do kolapsa evroatlantskog sistema bezbednosti i države Evroazije moraju da izgrade novi. Ako Evropa želi da se održi kao jedan od nezavisnih centara svetskog razvoja, onda treba da bude u dobrim, ljubaznim odnosima s Rusijom, a mi smo spremni za to - rekao je Putin i dodao da je rat u Ukrajini rezultat agresivne politike Zapada, kao i sukobi u bivšoj Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Siriji.

Košmar za Pentagon: Cirkon brži od "Patriota"

Amerika je naročito ranjiva na podmornice, koje mogu neprimećene da se približe njenim obalama na kojima se nalazi većina višemilionskih gradova. Pritom su "Kazanj" i njegovi blizanci naoružani hipersoničnim raketama cirkon.

Za razliku od kinžala, cirkon tokom celog leta održava hipersoničnu brzinu od osam maha. Istovremeno, brzina projektila američkog PVO sistema "Patriot" je samo 5,5 maha. Iako je cirkon namenjen da nuklearnim udarom uništi celu flotu s nosačem aviona, on je opasnost i za američke gradove. Procene dometa cirkona kreću se od 1.000 do 1.600 kilometara.

Amerikance brine i to što su ruske podmornice naročito opasne na Arktiku jer su sposobne da konvencionalnom raketom razbiju led, a potom ispale onu s nuklearnom bojevom glavom, pri čemu ostaju potpuno neprimetne i zaštićene.18:47

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading