OTKRIVAMO KO JE GLAVNI LOGISTIČAR U SLUŽBI PRIŠTINE! Najveći SRBOMRZAC - ovaj čovek ličn

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

19.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijanac Gerald Knaus predstavlja se kao sociolog i istraživač, a, u stvari, njegova uloga je nešto treće

OTKRIVAMO KO JE GLAVNI LOGISTIČAR U SLUŽBI PRIŠTINE! Najveći SRBOMRZAC - ovaj čovek ličn

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Malo je ljudi u Evropi koji tako srčano ginu za lažnu državu Kosovo i vode borbe za njihov ulazak u međunarodne organizacije, dok paralelno plaše svet Srbijom, kao što je Gerald Knaus.

Ovaj Austrijanac, sociolog, istraživač migracija i suosnivač Evropske inicijative za stabilnost, kako se nedavno otkrilo, stoji kao glavni operativac i logističar iza pokušaja ulaska Prištine u Savet Evrope. Sve to, naravno, prema nalogu zapadnih sila, koje su mentori samoproglašene nezavisnosti Prištine. Knaus, kako kažu diplomatski izvori, važi za čoveka s kojim se Aljbin Kurti savetuje o većini spoljnopolitičkih poteza.

Obradović: Ignorisanje očiglednih činjenica

Politički analitičar Darko Obradović ocenjuje da je delovanje pojedinaca u suprotnosti s idejom mirovnog projekta i normalizacije odnosa:

- Ovde se ne radi o tome da su oni potpali pod Kurtijevu propagandu, već oni aktivno plasiraju i zagovaraju narative koje kreira Priština. Izmišljaju stvari koje ne postoje, a ignorišu činjenice koje su očigledne. Stopiranjem prijema Kosova u Savet Evrope možemo s pravom konstatovati da je akcija predsednika Aleksandra Vučića urodila plodom, vodeći državnici Evrope ostaju na poziciji da bez ZSO nema napretka za Prištinu.

OBJAVIO PISMO

No, počnimo redom. Kada je već bilo jasno da se pitanje ulaska Kosova u SE neće naći na agendi Komiteta ministara, ministarka spoljnih poslova lažne države Donika Gervala Švarc poslala je pismo predsedniku Parlamentarne skupštine SE u kom ga obaveštava da će do kraja ovog meseca Kosovo uputiti svoju verziju statuta ZSO ustavnom sudu. Ovo pismo nije donelo nikakav efekat, kao što znamo, ali to u ovom slučaju čak i nije tema. Mnogo je bitnije kako je javnost saznala za ovaj poslednji trzaj Albanaca: upravo preko Knausa. On je ovo pismo podelio na mreži Iks, a na šta se nadovezao i nemački novinar Mihael Martens.

Prema rečima Dragiše Mijačića, koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine, Knaus očigledno ima bliske odnose s vladom u Prištini jer je u mogućnosti da objavljuje pisma Prištine pre njihovih ministara.

- Ne bih ulazio u njegove motive, možda je angažovan od vlade Kosova ili nekog drugog entiteta da pomogne oko aplikacije za Savet Evrope ili to radi iz svojih pobuda. Očigledan je njegov aktivizam, koji je često zasnovan na lošim i pristrasnim analizama - kazao je Mijačić, uz ocenu da primećuje da je indikativna i koordinacija njegovog delovanja s pisanjem novinara FAZ Mihaela Martensa.

Knaus je u nebrojeno mnogo navrata napadao Srbiju i govorio da na Kosovu nema nikakvog terora protiv srpske manjine. Kada je situacija oko prijema Kosova u SE bila neizvesna, predsednik Srbije je apostrofirao upravo Austrijanca kao vođu "brutalne kampanje za prijem Prištine".

Laže čim zine, tvrdi da nema Kurtijevog terora nad Srbima

Knaus je autor velikog broja tekstova u štampi iz Nemačke, Austrije i drugih zemalja, u kojima govori sve najgore o Srbiji i Srbima na KiM, a hvali na sva usta Kurtija i Prištinu. Takođe, kad god probrani mediji pišu na tu temu pozivaju ga (kao slučajno) za sagovornika.

Između ostalog, Knaus govori da "srpski mediji godinama govore o sledećem ratu na Balkanu", nedeljama pišu o "teroru na Kosovu protiv srpske manjine". Tako se "stvara potreba za intervencijom", ali, kako tvrdi Knaus, "na Kosovu nema apsolutno nikakvog terora protiv srpske manjine".

On tvrdi i da Vučić šalje jasan signal da više ne veruje u proces pristupanja EU.

LIČNI INTERESI

Politički analitičar Dejan Miletić ocenjuje da je Knaus svojim delovanjem jasno pokazao da radi za albansku stranu i da je lobista koji ne preza od nečasnih poteza da bi skrenuo pažnju na albanske interese.

- U tom poslu on prelazi granicu i etičku i intelektualnu. Ne možemo da ne primetimo da to što se s njegove strane radi jeste jedno perfidno delovanje, usmereno da se realizuju lični interesi, a ne pravda i istina - zaključuje Miletić.

Ko je Gerald Kanus

- austrijski sociolog
- istraživač migracija
- suosnivač Evropske inicijative za stabilnost
- organizacija ima kancelarije u Berlinu, Briselu, Beču
- ima razvijen uticaj u čitavoj mreži NVO u regionu
- otvoreno promoviše lažnu državu Kosovo
- bezbroj puta napao Srbiju i Srbe na Kosovu
- tvrdi da na Kosovu nema terora nad Srbima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading