ČOVEK KOJI JE SRUŠIO SLOBU DOŠAO PO VUČIĆEVU GLAVU!

Autor: Ivana ŽIGIĆ

Vesti

06.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metju Palmer, zvanično vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, a u stvari američki specijalac za Balkan, juče je došao u Srbiju da isporuči zahteve Vašingtona.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Šta se krije iza susreta Aleksandra Vučića i Metju Palmera?!

Palmer, koji je dve decenije službovao na Balkanu, juče se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ovaj službenik Stejt departmenta došao je u tadašnju SR Jugoslaviju još 1998. godine i od tada do danas jedan je od ključnih igrača takozvane američke duboke države u našem regionu.

U tom periodu dogodili su se bombardovanje naše zemlje, atentat na premijera Đinđića, proglašenje kosovske nezavisnosti... A Palmer je sve vreme bio tu ili u okruženju...

Šešelj: Palmer i sada nastavlja da sprovodi ovde antisrpsku politiku 

KRIJU SE KARTE

Palmer se juče sastao sa Vučićem, a zvanično je saopšteno da su se složili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti. No, poznavaoce njegovog lika i dela ni najmanje ne iznenađuje što je Amerika poslala upravo njega u odlučujućem momentu po pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji, te podsećaju da je Palmer, koji je u Stejt departmentu zadužen za Evropu i Evroaziju i koji već 20 godina "operiše" na Balkanu, svojevremeno došao glave i tadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. 

Slobodan Milošević bio meta

- Palmer ima duboku ukorenjenost na ovom terenu, a Kosovo je sigurno njegova svakodnevna tema, te se njegov dolazak podudara sa stavom američke politike da treba da se vrati na velika vrata na Balkan, koji je bio u potpunosti zapostavljena tema poslednjih godina. Svakako, situacija je potpuno jasna, Amerika će izvršiti snažan pritisak na nas u vezi s Kosovom i predsedniku Vučiću neće biti nimalo jednostavno - smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Naš sagovornik ističe da je jasno da je u pitanju pritisak kojim SAD jasno kaže da Kosovo treba da bude samostalno.

- Potpuno je jasno da će pritisak biti snažan, ali se Srbija ne može samostalno suprotstaviti vodećoj sili sveta, te je ovo sada veliki ispit za nas. Upravo zato u narednim mesecima spoljna politika mora da se vodi jako strpljivo i sa umećem - kaže Radić.

NE MISLE DOBRO

S druge strane, lider radikala Vojislav Šešelj nema sumnju da je Palmer samo eksponent dosadašnje američke politike prema Srbiji, od koje ne možemo ništa dobro očekivati.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- U to vreme, devedesetih, iz američke ambasade su tražili da se ministar za informisanje vidi sa nekim njihovim diplomatom, ali smo mi to odbili, uključujući i tadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića. No, svakako je nesporno da Palmer i sada nastavlja da sprovodi ovde antisrpsku politiku - ističe Šešelj.

Politički analitičar Branko Radun smatra da je zanimljivo da se sam vrh američke administracije ne bavi toliko Balkanom, već to prepuštaju upravo ljudima poput Palmera. 

- Smatram da neće biti velikih lomova iako će biti pritisaka na Srbiju jer, kako god mi reagovali, oni će biti nezadovoljni i tražiće više - napominje on.

Palmer je i tokom NATO bombardovanja bio službenik Stejt departmenta zadužen za SR Jugoslaviju, a na toj poziciji je ostao do kraja sukoba na Kosovu. Tri puta je službovao u ambasadi SAD u Beogradu, a ovde je upoznao i suprugu Danicu Damjanović (devojačko). 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (79)

Loading
Nine

06.04.2018 09:09

Palmer da spusti loptu na zemlju.

delije1389

06.04.2018 09:54

@Nine - Kakav je ovo neprijatelj srpskog naroda .

Giga

06.04.2018 09:10

To mu necemo dozvoliti ni u snovima da uradi Palmer.

Branko

06.04.2018 09:14

Sad je udari na tvrd orah i fala bogu na moćnu Rusiju .