KLINTON SRBIMA UKRAO MILIJARDU $!

Autor: Ivana ŽIGIĆ

Vesti

03.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj šokantan podatak, potkrepljen konkretnim brojkama, izneo je ekonomista Zoran Vujović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije malih i srednjih preduzeća Srbije. Taj iznos odnosi se na novac srpskih banaka i firmi koji je zamrznut tokom sankcija protiv SR Jugoslavije, najviše tokom 1992, 1993. i 1994. godine, a verovali ili ne, nije vraćen do dan-danas. Samo na računima Beobanke i Jugobanke, državnih banaka koje je faktički kontrolisao Slobodan Milošević, Amerikanci su našli čak 450 miliona dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

Pomenuta milijarda dolara, kako objašnjavaju ekonomisti, samo je inicijalna suma. Kada se uračunaju kamate na ta sredstva koje su izgubljene protekom više od dve decenije i inflacija, koja je "jela" novac, Srbija je oštećena za čak četiri miliona dolara.

KAMATE I INFLACIJA

Vujović je Klintonov potez ocenio kao pravi ekonomski genocid nad Srbijom.

- Sankcije koje je Amerika uvela našoj zemlji dovele su do blokade srpskih sredstava u inostranstvu, a samo na računima Jugobanke i Beobanke u Njujorku u momentu donošenja sankcija bilo je 450 miliona dolara. Ta sredstva su zamrznuta, na njih nije bilo kamate i trebalo je da budu vraćena jednog dana. Amerikanci su odmah napravili i firmu koja će da brine o tim parama. A brinuli su tako što su ih okretali i bankari su izračunali da su za 25 godina sa minimalnom kamatom na 450 miliona dolara zaradili dve milijarde dolara - naveo je Vujović.

Prema pojedinim nezvaničnim procenama, pored para koje su bile u Jugobanci i Beobanci, još isto toliko srpskog novca bilo je i na drugim računima, ukupno oko milijardu dolara!

Kako dodaje Vujović, taj novac su "stidljivo" počeli da vraćaju tek krajem 2017. iako su sankcije Ujedinjenih nacija ukinute još 1996, a američke tek posle pada Miloševića (tzv. spoljni zid sankcija).

- Sve je smišljeno tako da pare u stvari i ne budu vraćene. Čekalo se da najveći broj firmi bankrotira ili promeni vlasnika i da se onemogući ceo postupak - ističe naš sagovornik.

Tako je tek krajem prošle godine američka ambasada u Beogradu pozvala naše firme čiji je novac bio zarobljen u Americi da joj se jave, a sa isplatom su počeli krajem prošle godine.

Neki od oštećenih
"Energoprojekt" "Progres"
Jugobanka, Beobanka Fabrika kablova Jagodina

- Javilo se malo firmi, poput "Energoprojekta" i "Progresa", koje su imale papire, ali opet nisu dobili sav novac. "Progres" je od šest miliona dolara, koliko je imao, uspeo da vrati samo dva miliona. Istovremeno, oni koji se nisu prijavili na taj poziv ambasade nemaju pravo na povraćaj novca, što je nečuveno - zaključio je Vujović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dolari

NE SMEMO ODUSTATI

Živadin Jovanović, koji je bio ministar inostranih poslova u vreme sankcija, kaže za Srpski telegraf da su SAD prekršile sve moguće zakone:

- Kao i obično, SAD nisu poštovale odluku Saveta bezbednosti i nakon ukidanja sankcija one su zadržale takozvani spoljni zid sankcija i izuzele se iz pravnog sistema. Zato bi sada trebalo najpre pokušati putem bilateralnih odnosa otvoriti to pitanje, a ako ne uspemo, onda angažovati jaku advokatsku kuću i iskoristiti sve pravne mogućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
djordje1953

03.04.2018 14:50

mi smo nebeski narod i mozemo da izdrzimo hiljadu godina pod sankcijama