POSLEDNJA PONUDA ZAPADA: Odreknite se Putina, dobićete Veliku Srbiju!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

24.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednja Trampova ponuda Srbiji, po principu uzmi ili ostavi: ukoliko se distanciramo od Rusije, dobićemo sever Kosova i Republiku Srpsku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Prema pouzdanim saznanjima iz diplomatskih krugova koja su srpskim vlastima preneli zapadni ambasadori u Beogradu, kao i pojedini zvaničnici Stejt departmenta, Vašington je spreman da dozvoli neku vrstu "velike Srbije" (centralni deo Srbije, sever Kosova i RS) ukoliko dobije čvrste garancije da će se Beograd udaljiti od Moskve i potpuno i bez rezerve okrenuti Evropskoj uniji.

- Taj zahtev se odnosi i na priključivanje naše zemlje sankcijama protiv Rusije, a uz to što bismo dobili pomenute teritorije, SAD bi nam garantovale brz ulazak u EU i široka ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština - otkriva dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

VELIKA PROMENA

Ove informacije indirektno potvrđuje i dolazak novog čoveka u Trampov tim. Džon Bolton (69), novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost (treći za 14 meseci), umesto ozloglašenog Herberta Makmastera, poznat je kao veliki protivnik Rusije, ali i kao čovek koji se javno protivio proglašenju nezavisnosti Kosova. Njegov dolazak na jedno od najvažnijih mesta u administraciji može biti samo dobra vest u trenutku kada nam određeni krugovi na zapadu šalju poruku da je državnost Kosova u trenutnim granicama završena priča.

Bolton je 2008. godine, za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, izjavio da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo i savetovao nastavak pregovora o statusu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Odnosi Srbije sa Rusijom su trn u oku Amerike i zato su spremni da učine sve da bi nas razdvojili

- Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope koje su multietničke. I dalje mislim da je jedini način da se održe mir i stabilnost u regionu da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanja nezavisnosti Kosova - rekao je Bolton za Glas Amerike i dodao:

- Naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost otežala je pravično rešenje mnogih važnih pitanja jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže se da je Bolton ranije iznosio ispravne stavove o Kosovu, ali poručuje da treba videti kako će se sada ponašati.

Drugi sagovornici Srpskog telegrafa slažu se da Amerikanci imaju u rukavu i rezervni plan za Srbiju i Kosovo, te da im je izuzetno stalo da nas odvoje od Rusije, pa ne čudi što su spremni nešto i da ponude Beogradu zauzvrat. Potpukovnik u penziji Ljuban Karan objašnjava za naš list da su odnosi Srbije sa Rusijom trn u oku Amerike, te da ne biraju sredstva da nas otrgnu od Moskve.

- To čine i preko Kosova, koje je naša najbolnija tačka. Srpsko pitanje, odnosno teza o ujedinjenju sa RS i dobijanju severa Kosova, strateški gledano, svakako neće moći da se ostvari ukoliko ne ostanemo čvrsti u odbrani nacionalnih interesa. To znači, ako pristanemo na nezavisnost, to jest damo im šta traže na Kosovu, nećemo imati šansu da nešto dobijemo - ističe Karan i dodaje da će nas više uvažavati kad vide da smo čvrsti i prihvatiti da i ova pitanja dođu na dnevni red.

SADA IMA NADE

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun smatra da Bolton može staviti pred Trampa pitanje Kosova i uticati da američki predsednik odstupi od jednostrane politike da Srbija treba da prizna lažnu državu.

- Sada imamo nadu da će neko uticati na Trampa da se otvore pravi razgovori na liniji Beograd-Priština - kaže Drecun.

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović takođe ocenjuje da je dolazak Boltona zanimljiva vest i dobra stvar za nas jer bi, kako kaže, bilo dobro da se u nastavku borbe i pregovora za status Kosova s druge strane, konačno, nađe neko dobronameran.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (70)

Loading
bane

24.03.2018 10:18

Mnogo SUMNJIVO jer kada padneš u njihove ruke radiće ti šta im je volja. Neka vrsta protektorata ili simuliranje demokratije.

Mila

24.03.2018 10:23

Njima je Rusija najveci problem, zato nas i uslovljavaju toliko.

Odgovori 10 2
dada11

24.03.2018 10:26

Srbija ne pristaje na ucene!

Neki_Nenad

24.03.2018 10:28

Uvek neke ucene sa zapada!