AGRESIJA NAJAVLJENA ŠIFROM "OBUJ ČIZME"! MREŽA "OLIMPIK RABILA NATO: Najveći podvig srpskog obaveštajca uoči bombardovanja SRJ

Autor: M. J. - K. B.

Vesti

16.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest meseci ranije general Jovan Milanović se dočepao spiska ciljeva, pa je prvi udar Alijanse doživeo potpuni fijasko.

AGRESIJA NAJAVLJENA ŠIFROM "OBUJ ČIZME"! MREŽA "OLIMPIK RABILA NATO: Najveći podvig srpskog obaveštajca uoči bombardovanja SRJ

Foto: Public Printscreen, Profimedia

Profimedia

Srpski obaveštajac general Jovan Milanović zaslužan je za jedan od najvećih špijunskih podviga u istoriji ratovanja. Zahvaljujući njegovoj saradničkoj mreži kodnog imena "Olimpik", provaljeni su planovi NATO za bombardovanje SRJ, pa je naša vojska koliko-toliko spremna dočekala agresiju.

Naime, Milanović se preko francuskog majora Pjera Binela dokopao plana po kom je napad trebalo da počne 1. oktobra 1998. i u kom su precizno navedeni detalji bombardovanja, uključujući i mete za početni udar, od kog se odustalo kad je sve provaljeno.

NATERAO IH NA SELIDBU

Kada je Binel provaljen (kasnije i osuđen zbog špijunaže u korist naše službe), kontraobaveštajne službe NATO su bile prinuđene da izmeste centar odlučivanja i donošenja odluka iz Brisela u London. Cilj je bio da se drastično suzi krug ličnost upućenih u ratne planove da se ne bi poremetila linija komandovanja. Uprkos tome što više nije mogao da se dočepa informacija sa zatvorenih sastanaka na najvišem nivou, Milanović je ipak našao način da ih provali kad su odluke i naredbe spuštane na niži nivo.

U operativnoj sobi Bele kuće 20. marta 1999. detaljno su razmatrani planovi za vazdušne udare. Primarni cilj krstarećih raketa aviona i raketa iz vazduha i s mora bio je integrisani PVO sistem SRJ u Srbiji i Crnoj Gori. Minimalne izmene plana i dopunske informacije koje je preko svoje obaveštajne mreže pribavio general Milanović omogućile su državnom i vojnom vrhu SR Jugoslavije da bude potpuno u toku i s novim pripremama za agresiju i da blagovremeno, ali u najvećoj tajnosti, preduzme preventivne mere da bi neutralisao ili oslabio vazdušne udare neprijatelja.

Posle povratka iz Brisela general Milanović je postavljen za zamenika načelnika obaveštajne službe, sadašnje Vojnoobaveštajne agencije, na čijem je čelu bio general Branko Krga, ali je tokom agresije on praktično rukovodio službom, budući da je Krga bio član Vrhovnog štaba odbrane. Kruna obaveštajnog rada bila je precizna informacija generala Milanovića, koju je telefonom dobio iz sedišta komande NATO pakta o terminu početka agresije. Od izvoru mu je stigla šifrovana poruka:

- Obuj čizme.

Klinton odobrio Bleru bombardovanje RTS

Republika

Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Bil Klinton

Odluke o ciljevima su donosili generalni sekretar NATO Havijer Solana, komandant savezničkih snaga NATO u Evropi General Vesli Klark, britanski premijer Toni Bler, šef Pentagona Vilijam Peri i američki predsednik Bil Klinton.
Zahvaljujući svojim izvorima, Milanović je saznao o čemu su razgovarali Klinton i Bler. Naime, britanski premijer i glavni jastreb u NATO tražio je kopnenu invaziju, ali je to američki predsednik odlučno odbio, procenjujući da bi to odnelo mnogo žrtava među agresorima i diglo na noge američko javno mnjenje. Međutim, pristao je da zgrada Radio-televizije Srbije bude bombardovana - kao legitimni vojni cilj!

SLUĐENI PILOTI

Naš Generalštab je 23. marta 1999, u 14 časova, imao proverenu informaciju da će agresija započeti sutradan 24. marta, oko 14.30 dopunio je informaciju da će agresija započeti u večernjim satima. Ključni zadatak vojnoobaveštajne službe je izvršen: SR Jugoslavija nije doživela strateško iznenađenje.

Piloti NATO su za svaki vazdušni nalet dobili neke od ciljeva koje su planeri vazdušne operacije odabrali s istog spiska (ili nešto malo korigovanog) koji je obaveštajac Milanović dostavio Generalštabu skoro pola godine pre početka agresije. Dok je Vojska SRJ izmeštala svoje snage sa spiska ciljeva, piloti, jednostavno, nisu imali obaveštajne podatke o tome da je nešto u vezi s koordinatama tih ciljeva promenjeno.

Radilo se o vojnim sistemima i važnim jedinicama koji su kao ciljevi, prema njihovom planu, morali biti uništeni u prvom udaru, ali su doživeli težak neuspeh.

Poštedeli Crnu Goru da bi je otcepili

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Madlen Olbrajt

Interesantno je da je već na sastanku u Beloj kući u Vašingtonu savetnik predsednika SAD Sendi Berger intervenisao kod Madlen Olbrajt da se, ako je moguće, minimalizuje politički uticaj vazdušnih udara na Crnu Goru. Iz toga je jasno da su već tada pravili plan razbijanja zajedničke države i odvajanje Crne Gore.

Karan: Sačuvali smo 80 odsto vojske

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji i bivši oficir KOS, koji je zajedno sa profesorom dr Ilijom Kajtezom napisao knjigu "Jovan Milanović, najveći srpski obaveštajac", kaže za Republiku da zemlja većeg od Milanovića nije imala.

- On je, između ostalog, dostavio informacije na vreme da će biti bombardovana Republika Srpska i plan agresije na SRJ. Republika Srpska je na taj način spasena, preuzete su određene mere, a što se tiče SRJ, po osnovu toga preduzeta je strategija disperzije od državnog vrha i Vojske. Preko njega smo dobili informacije koji će ciljevi biti uništeni u tim naletima avijacije i svi ti ciljevi su izmešteni. Sačuvan je gro naše vojske, negde 80 odsto, zajedno s teškim naoružanjem - navodi Karan.

Prema njegovim rečima, mreža "Olimpik" bila je poseban podvig.

- U to vreme SRJ je bila pod sankcijama i naše diplomate nisu mogle da budu pri NATO paktu niti blizu komande NATO pakta i onda je pronađena solucija da se Jovan Milanović postavi na mesto ministra savetnika pri EU. On je na osnovu lažnog identiteta i diplomatskog statusa u institucijama NATO pakta uspeo da stvori veliki broj izvora i znao je o svemu što se dešava. Mreža njegovih izvora nazvana je "Olimpik". Svi njegovi izvori bili su stranci. Imao je 30, 40 izvora, a otkriven je samo jedan - francuski major Pjer Binel.

On je osuđen u Francuskoj, ali Milanović nije za to kriv, već je on sam napravio neke propuste, na osnovu kojih je otkriven - kaže Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading