EKSKLUZIVNO: ISTRAGA TRI SLUŽBE PROTIV POZNATOG LANCA JUVELIRNICA! Zlatarska mafija opljačkala SRBIJU

Autor:

Vesti

21.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Firma "S&L Jokić" se sumnjiči da je na osnovu fiktivnih pravnih poslova neosnovano dobijala povraćaj PDV, saznaje Republika

EKSKLUZIVNO: ISTRAGA TRI SLUŽBE PROTIV POZNATOG LANCA JUVELIRNICA! Zlatarska mafija opljačkala SRBIJU

Foto: ST/Nemanja Pančić, Republika

Firma "S&L Jokić", kojoj pripada lanac ekskluzivnih zlatara u Beogradu, predmet je istrage Višeg tužilaštva zbog sumnje da su njeni vlasnici naneli milionsku štetu državnom budžetu, saznaje Republika.


U slučaj velike pljačke zlatarske mafije uključena je Uprava carina, tačnije njen Sektor za kontrolu primene carinskih propisa, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, odnosno odeljenje za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala.

ŠEMA PREVARE


Istraga se vodi protiv vlasnika firme Bojana Jokića i direktora Borislava Jokića, kao i protiv njihovih pajtaša iz fantomskih firmi (čitavu mrežu pogledajte u posebnom okviru).


- Sumnja se da su oni izvozili zlato u Tursku i na osnovu toga neosnovano podnosili zahtev za povraćaj poreza na dodatu vrednost ili zahtev za poreski kredit. Na taj način su izvršili tri krivična dela: poresku utaju, prevaru u vezi s PDV i pranje novca i tako ojadili državu - kaže izvor našeg lista.


Kriminalna šema je, prema prijavi, izgledala ovako: Jokićeva firma je u 33 navrata izvela zlato turskoj firmi "Nadir doviz ve kiymetli maden ticar zetek mues", a jednom kompaniji "Nadir metal rafineri san ve tic", obe iz Istanbula.


- Ujedno, formirana je čitava mreža firmi u lancu navodne nabavke zlata. Utvrđeno je da se radi o fantomskim privrednim društvima koja navodno trguju zlatom i snabdevaju "S&L Jokić". Glavni dobavljač je bila firma "Komertit prom" d. o. o., za koju je poreska policija takođe utvrdila da je fantomska. Od početka do kraja, dakle, sve je bilo prevara, kojoj su na kraju nadležni stali na put - otkriva naš sagovornik.


Srpski telegraf i portal Republika su još od 30. oktobra pokušava da od firme "S&L Jokić" dobije odgovor na pitanje kako se prijava za tri teška krivična dela odražava na njihovo poslovanje i da li zbog mahinacija preti zatvaranje njihovih zlatara. Mejl s pitanjima smo ponovili 14. novembra, da bismo sutradan dobili odgovor da rukovodstvo firme "nema saznanja" o bilo kakvim finansijskim malverzacijama i da je neophodno da zahtev preciziramo.

Foto: Republika

 

 

Treći mejl poslali smo 23. novembra, uz napomenu da prijave postoje i da je besmisleno da ih negiraju, a onda smo dan kasnije dobili drzak odgovor:


- Treći put odgovaramo da nismo upoznati ni s jednim detaljem koji bi mogao da udovolji vašim pitanjima i ovim putem vas molimo da nam ili dostavite detalje ili da nas više ne uznemiravate.


PANIKA ZBOG DOKAZA


Alarm za uzbunu u Jokićevoj firmi se upalio tek kada smo 15. decembra u mejlu taksativno naveli sva tri krivična dela za koja ga sumnjiče i kompletan spisak fantomskih preduzeća s kojima su organizovali ceo kriminalni posao. Vlasnik Bojan Jokić je odmah po prijemu mejla telefonom nazvao našeg novinara, vidno uznemiren, tvrdeći da nema pojma o čemu se radi, da on ne zna ništa ni o kakvoj istrazi. Kada smo ga zamolili da svoj odgovor prosledi u formi u kakvoj je i dobio pitanja, odnosno mejlom, telefon je dodao svom advokatu (koji se nije predstavio imenom, prim. aut.).

Foto: ST/Nemanja Pančić

PRETI IM ZATVARANJE Jedna od zlatara "Jokić"

 

Advokat je nastavio Jokićevu tiradu, kunući se da za prijave prvi put čuje i da mu dostavimo broj predmeta da bi mogao da se upozna s njim (?!). Naš novinar je i njemu rekao što i vlasniku firme: da svoj odgovor pošalje mejlom, najkasnije do ponedeljka.
Kada smo u ponedeljak, putem poruke na Vajberu, podsetili Jokića da rok za odgovor ističe, poručio je da u ponedeljak i utorak slavi i da će obećanje ispuniti u sredu. Međutim, do trenutka zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.


SUTRA: OTKRIVAMO CELU KRIMINALNU ŠEMU



za šta se sve terete
- poreska utaja
- prevara u vezi s PDV
- pranje novca
atf
hronologija prepiske
30. 10. - prvi mejl s pitanjima
31. 10. - odgovor da ništa ne znaju o slučaju
14. 11. - drugi mejl s ponovljenom pitanjima
15. 11. - odgovor sa zahtevom da dostavimo precizne informacije
23. 11. - treći put ponovljen mejl
24. 11. - odgovor: dajte podatke ili ne uznemiravajte
15. 12. - mejl s konkretnim detaljima prijave
- poziv vlasnika Bojana Jokića, obećava odgovor, koji do juče nismo dobili

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading