OVO JE PUTINOV KONAČNI PLAN: KAD OSVOJI KIJEV, KINA NAPADA TAJVAN! Šokantna analiza američkog instituta za proučavanje rata

Autor:

Vesti

16.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj šefa Kremlja je da natera NATO da se fokusira na Evropu, što bi dalo odrešene ruke Si Đinpingu.

OVO JE PUTINOV KONAČNI PLAN: KAD OSVOJI KIJEV, KINA NAPADA TAJVAN! Šokantna analiza američkog instituta za proučavanje rata

Foto: Tanjujg/ap

Predsednik Rusije Vladimir Putin planira na kraju invazije koju naziva specijalnom operacijom da osvoji celu Ukrajinu, uključujući i Kijev, i postavi vojne baze na granice zemalja članica NATO. Time bi privukao velike snage SAD u istočnu Evropu, što bi praktično dalo odrešene ruke Kini za napad na Tajvan.

Ovo je (šokantan) zaključak velikog izveštaja američkog instituta za proučavanje rata (ISW).

POTPUNI PORAZ

U Kijevu je već zavladala panika. Ukrajinske snage postavljaju zmajeve zube u Černjigovskoj oblasti, na tromeđi s Rusijom i Belorusijom. Baš tu je bio jedan od glavnih pravaca ruskog prodora prema Kijevu u februaru i martu 2022.

ISW je razradio model rasporeda ruske vojske u slučaju potpunog poraza Ukrajine. Kako se navodi, smanjenje pomoći sa zapada pre ili kasnije dovešće do toga da Ukrajina ne može da zadrži rusku vojsku. Renomirani američki institut navodi da bi po tom scenariju ruska vojska mogla da potisne Ukrajince sve do njihovih zapadnih granica i uspostavi vojne baze nadomak Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

- Rusi su povećali snage za borbe u Ukrajini i otvoreno rekli da nameravaju da zadrže tu veliku vojsku nakon rata. Oni bi mogli da izvedu kratkotrajnu ofanzivu mehanizovanim jedinicama na jednu ili nekoliko država NATO, s najmanje osam divizija, uz podršku značajnih rezervi, uključujući Prvu gardijsku tenkovsku armiju. Rusi imaju dovoljno snaga da blokiraju Litvaniju, Letoniju i Estoniju za vreme te intervencije, ali i Finsku, gde su već najavili da će poslati pojačanja - naveo je ISW, uz napomenu da je ovo minimalna procena snaga koje Rusi mogu da upotrebe u ovoj operaciji.

KOPNENE SNAGE

Ova institucija dodaje da bi ruske kopnene snage bile pokrivene gustom mrežom PVO sistema S-300, S-400 i S-500, koji bi ih duž celog fronta zaštitili i od NATO raketa velikog dometa. ISW je zaključio da NATO ne bi bio u stanju da se odbrani od takvog napada sa snagama koje trenutno ima u Evropi. Zato bi SAD morale da prebace veliki broj svojih (i drugih) vojnika na čitavu istočnu granicu NATO, od Baltičkog do Crnog mora, da bi mogao da se odbije ruski napad.

- Osim toga, Amerika bi morala na istočnoevropsko ratište da prebaci najveći deo svoje flote nevidljivih aviona. To bi potpuno umanjilo sposobnost američke vojske da efikasno odgovori na kinesku agresiju na Tajvan. Naime, svi operativni planovi odbrane Tajvana u velikoj meri se oslanjaju na nevidljive avione - navodi ISW.

Ova organizacija zaključila je da bi cena mera za odbranu istočne evrope bila astronomska, a ogroman rizik za američke snage, koje nisu adekvatno pripremljene da se nose s Rusijom ili Kinom, a kamoli s obe te sile zajedno.

Ovo su brojke koje mnogo toga govore

1. Američki predsednik Bajden nedavno je rekao da u Evropi drži oko 80.000 vojnika. Kopnena vojska SAD ima 473.000 ljudi, a nacionalna garda 336.500, sa 189.500 u rezervi. Tu je i korpus marinaca sa 182.000 pripadnika. Veliki deo ovih snaga razbacan je po bazama širom sveta.
2. Ukrajinski predsednik Zelenski nedavno je čestitao praznik kopnenoj vojsci i naveo da ona ima 600.000 pripadnika. Prema rečima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, Ukrajina na njegovoj granici drži 120.000 ljudi. Pretpostavlja se da je na frontu u dejstvujućoj vojsci do 450.000 Ukrajinaca, dok ostali u pozadini čuvaju strateške objekte. Zelenski ima na raspolaganju još nekoliko desetina hiljada graničnih i običnih policajaca, kao i 50.000 pripadnika vojnih odseka.
3. Prema rečima Vladimira Putina, na frontu u Ukrajini je 617.000 vojnika, dok ih je prošlog septembra bilo svega 200.000. Brojnost ruske armije samo delimično može da se izračuna. Reč je, pre svega, o 244.000 mobilisanih, te 486.000 onih koji su ove godine potpisali profesionalni ugovor. Rat je počelo oko 180.000 profesionalnih vojnika i još 40.000 pripadnika donjecke i luganske vojske. To je ukupno oko 950.000 ljudi, ali bez trupa u unutrašnjosti Rusije, na Arktiku, prema baltičkim državama i Finskoj, na Kavkazu, Arktiku, pacifičkom regionu ili u Centralnoj Aziji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading