DODIK: VUČIĆ OD EVROPE DA TRAŽI NEZAVISNU SRPSKU

Autor:

Vesti

05.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na briselski pregovarački sto Srbija, uz Kosovo, treba da stavi i Republiku Srpsku!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dva lidera o stanju Republike Srpske

Za samo nedelju dana lider RS Milorad Dodik je čak dva puta poručio da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti da ne odvaja pitanje statusa Republike Srpske od pitanja Kosova, te da "kao ugledni državnik iskoristi sve kontakte za pokretanje srpskog nacionalnog pitanja".

Da li će njegova molba biti prihvaćena u sedištu EU ili ne, dodaje Dodik, manje je važno u ovom trenutku. Suština je da se kroz razgovore stvori povoljna politička klima za konačno rešavanje statusa u budućnosti.

RepublikaFoto: Tanjug

PRIČA NIJE ZAVRŠENA

Kao glavni argument u prilog ovoj tezi on konstatuje da je i Kosovo, za koje se pre samo nekoliko godina verovalo da je završena priča, Vučić uspeo da vrati na dnevni red, što je potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenom da Nemačka jeste priznala Kosovo, ali da se ništa ne može dogoditi bez dogovora Beograda i Prištine. Drugim rečima, ima dovoljno razloga da veruje da je ovo pravi trenutak da i pitanje statusa RS bude otvoreno.

- Srbija značajno uznapredovala, rehabilitovala svoju poziciju i vratila mrtvaca Kosovo u političku igru, što je ogroman uspeh. RS je donela odluku o vojnoj neutralnosti prateći Srbiju i tu nema dileme. Pratićemo Srbiju šta god da uradi i nećemo dozvoliti vojnu bazu NATO na Drini niti rusku vojnu bazu jer je RS vojno neutralna. Želim od Vučića da na dnevni red, uz Kosovo, stavi i RS. Ništa nije jednostavno, ali Srbija i RS danas dobro stoje - podvlači Dodik, koji je u oktobru prošle godine u intervjuu za Dojče vele precizirao da na mapi Balkana za 10 godina RS i sever Kosova i Metohije vidi kao deo Srbije.

KONTEKST JE ISTI

Nije to prvi put da se pitanja RS i KiM dovode u isti kontekst, ističe za Srpski telegraf analitičar Dragomir Anđelković, koji smatra da ima prostora za dogovor o teritorijalnoj podeli Kosova, kao rešenju za budućnost, ukoliko se to pitanje veže za status Republike Srpske.

- Srpsko pitanje treba rešavati paralelno sa albanskim. Ako mi prihvatimo da rešavamo albansko pitanje uz podelu Kosova ili da omogućimo da veći deo Kosova dobije nezavisnost i ujedini se sa Albanijom, onda uz podelu Kosova treba insistirati i na rešavanju srpskog pitanja, a to je pravo RS na samoopredeljenje. Mislim da je Dodikov stav racionalan. Ne znači da ćemo uspeti preko noći to da postignemo, ali ne treba da se ustručavamo da tako nešto tražimo - zaključuje Anđelković.

23 GODINE POSTOJI REPUBLIKA SRPSKA KAO ENTITET U SASTAVU BIH

MILIVOJEVIĆ: DEJTON IZNAD SVEGA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ocenjuje da je Kosovo priča za sebe, ali da Srbi imaju pravo da reše nacionalno pitanje.
- Prema tome, kada je reč o RS, tu važi Dejton i sve ono što je vezano za Dejton. Nikakva promena statusa Republike Srpske ne dolazi u obzir, a ako se rešava srpsko nacionalno pitanje, onda treba imati u vidu i RS - kaže Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
marko

05.03.2018 10:35

Ako kosovo moze da ide principom samoopredeljenja onda to valjda moze biti isti princip i za Republiku Srpsku ...

Jelena

05.03.2018 10:37

Jedan vrstan političar i državnik kao što je Vučić u stanju je da pokrene mnoga pitanja a sve u cilju dobrobiti našeg naroda na svim prostorima.

Fedor

05.03.2018 10:39

Srbija ce svakom svom gradjaninu pruziti podrsku.

Goran

05.03.2018 10:43

Polako Milorade, prvo da rešimo Kosovo.