MERKELOVA: Nećemo Kosovom ucenjivati Srbiju

Autor:

Vesti

28.02.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je nakon jučerašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem da joj ne pada na pamet da ucenjuje Srbiju hitnim rešavanjem kosovskog pitanja, te da je uverena da će srpski predsednik kao glavni akter uspešno doći do rešenja ovog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Angela Merkel

- Ja nisam ta koja želi da propisuje šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi. Inicijativa polazi od Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter - izjavila je najmoćnija žena Evrope neposredno nakon sastanka sa Vučićem.

JASNA PODRŠKA

Merkelova je ovim rečima praktično pokazala da i te kako ima razumevanja za poziciju Srbije, te jasno stavila do znanja da ne postavlja nikakve striktne rokove za rešavanje kosovskog problema i da će stati iza svakog dogovora Beograda i Prištine.

- Zvanični Berlin podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje Beograd da nastavi sa reformama, kao i sa pronalaženjem rešenja u odnosima sa Prištinom. Zbog toga je deo razgovora bio posvećen tome kako doći do sporazuma između Beograda i Prištine u narednim godinama. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti - jasna je bila Merkelova.

S druge strane, Vučić je jasno istakao da u rešavanju odnosa sa Prištinom ništa, osim kompromisa, ne dolazi u obzir:

- Rekao sam Merkelovoj da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju predaka. Srbija je spremna za rešenje, ali rešenje je da i jedna i druga strana nešto izgube. Možda je bolje i da niko ne bude zadovoljan jer postoje mnoga teška rešenja, a za Srbiju je jedino teško ono u kojoj Srbija treba da bude jedini gubitnik. Verujemo u kompromise, ne u jednostrana rešenja, verujemo da će podrška Nemačke, koja će biti pod vođstvom Angele Merkel još moćnija, naći rešenja.

VELIKI UGLED

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je za nas upravo razumevanje Nemačke najvažnije, te da je prolongiranje krajnjeg roka za rešavanje pitanja KiM dragoceno.

- Merkelova razume našu poziciju i razume da je Srbija zainteresovana da se postigne kompromis i da radi na tome. Najvažnije iz njene poruke jeste to da će Nemačka podržati stav Srbije vezano za kompromis, odnosno da se nađe rešenje na liniji srpske pozicije - da ne može jedna strana sve da dobije, a druga sve da izgubi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković uveren je da će Merkelova sada neutralisati deo pritisaka na Srbiju, najviše iz respekta koji ima prema srpskom predsedniku.

- Sama činjenica da Merkelova prima Vučića kao prvog stranog zvaničnika nakon reizbora mnogo govori o velikom ugledu koji ima u njenim očima, a to svakako ima odraza i u našoj javnosti jer da se posle Lavrova sretne oči u oči sa Angelom Merkel, to gotovo nijedan državnik u regionu, osim Vučića, u ovom trenutku ne može.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
vitki

28.02.2018 15:26

Ako je to istina onda je to odlicno.

Mladen

28.02.2018 15:54

Pravi prijatelji se ne ucenjuju, a Nemačka to jeste zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Vučića i kancelarke Merkelove!

Napredni decak

28.02.2018 16:18

Iskreno se nadam da Srbija nece biti ucenjivana! Pitanje Kosova je kompleksno i samo pregovorima se moze doci do resenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane!

Ela

28.02.2018 17:05

Veoma jasna podrška!