SRAMNI ULTIMATUM IZ BRISELA: Tražite od Putina da prizna Kosovo ili nećete ući u EU

Autor:

Vesti

27.02.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker doneo je u Srbiju ultimatum kojim EU, pod pretnjom zaustavljanja integracija, traži od Srbije da pod hitno prizna Kosovo. Pride, Brisel zahteva i da Beograd u tajnosti zatraži od Rusije da odustane od veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada dođe do glasanja o prijemu Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Vladimir Putin

U Briselu je usvojen čvrst stav, za koji se posebno zalažu Nemačka i baltičke zemlje (Estonija, Letonija, Litvanija), kao tradicionalno najveći neprijatelji Rusije, da se Srbija stavi pred svršen čin i primora na razgraničenje sa Kosovom, po principu dve nezavisne države, bez ikakvog prekrajanja granica.

Njihova je ideja da se Beograd uslovi prekidom ili potpunim usporavanjem pregovora o pristupanju EU.

S druge strane, iako je Moskva poručila da čvrsto stoji iza svake srpske odluke, u vrhu EU smatraju da bi posle zahteva Beograda Putin lagano odustao od veta, posebno što bi mu to zbog Krima i eventualno Donbasa išlo u prilog.

TAJNI KANALI

Međutim, kako ekskluzivno saznaje Srpski telegraf, scenario po kom će se rasplesti kosovski čvor mogao bi da bude sasvim drugačiji. Naime, iz diplomatskih krugova stižu pouzdana saznanja da su se Putin i Tramp, odnosno Moskva i Vašington, saglasili da bi i podela Kosova bila prihvatljivo rešenje.

Ucena neće proći, Putin i Tramp dogovorili podelu Kosova

O tome se tajnim kanalima uveliko vode ozbiljni razgovori u koje je kao američki zastupnik i neko ko ima ogroman uticaj u prištini uključen i Edi Rama. Predsednik Albanije o tome je nedavno razgovarao u Tirani sa Hašimom Tačijem i liderom Albanaca u Makedoniji Ahmetijem. O tome, istina šturo i samo u naznakama, pisala je i prištinska štampa.

Pomorceva: Vučić treba da ostane veran svom kursu oslanjajući se na podršku Putina i svog naroda

Pravu pozadinu dolaska u Beograd na neki način je juče iz Tirane najavio i sam Junker.

- Suprotno onome što čitamo svuda, EK i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine - rekao je Junker novinarima i nagovestio da prijem prethodno mora debelo da se zasluži.

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker

U isto vreme, kako saznaje naš list, u Prištinu će stići evropska komesarka Federika Mogerini, koja će tamošnjim vlastima predstaviti nepristojnu ponudu, koja je predočena Beogradu, i od njih tražiti da budu koooperativni po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. O tome će se pričati i tokom razgovora srpske i albanske strane, koji se danas nastavljaju u Briselu nakon što su prekinuti na dan ubistva Olivera Ivanovića.

Jakšić: Rusi su jasno stavili do znanja da će poštovati svaku odluku Srbije o Kosmetu

SERIJA UCENA

Ruska analitičarka Ekatarina Pomorceva sigurna je da sledi nova serija ucena za Beograd.

- Novi uslovi iz Evrope će obavezno doći i Vučić je svestan toga. Setimo se samo slučaja u Rambujeu i sve postaje jasno. Srbija, međutim, ne treba da popušta. Vučić treba da ostane veran svom kursu oslanjajući se na podršku predsednika Rusije i svoga naroda - kaže Pomorceva za naš list.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje ovakav plan EU nebuloznim.

- Meni ovakva konstrukcija deluje halucinogeno. Rusi su jasno stavili do znanja da će poštovati svaku odluku Srbije o Kosmetu i ne vidim zašto bi se ovakav plan uopšte razmatrao - navodi Jakšić.

 

RepublikaFoto: Tanjug
MOJ STAV

Ivica Dačić, šef diplomatije

Nema te šargarepe zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova i Metohije. Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju taj istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav

RepublikaFoto: Promo foto

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading