PUTIN: Pravim VELIKU SRBIJU, ako NATO pripoji Kosovo Albaniji

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako saznaje Srpski telegraf, ruski predsednik Vladimir Putin diplomatskim kanalima je preneo ozbiljno upozorenje da se ne igraju vatrom Americi, NATO i Ediju Rami, koji je u nedelju zapalio Balkan izjavom koja praktično predviđa ujedinjenje njegove države i Kosova. U tom slučaju, Rusija bi Srbiji pripojila Republiku Srpsku i sever Kosova i omogućila našoj zemlji savez sa Evroazijskom unijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mogućnost ovakvog raspleta najavila je za Glas Amerike i Jelena Milić, NATO lobistkinja i odličan poznavalac svega što se dešava unutar Alijanse, koja je doslovno rekla da Putin nudi Srbiji Republiku Srpsku, sever Kosova i carinsku i trgovinsku uniju sa Evroazijom. Na njene reči nadovezao se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavom da NATO i EU moraju više da se fokusiraju na Balkan, pošto se tamo "stvari razvijaju u lošem pravcu".

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Nimalo slučajno, samo tri dana pre dolaska ruskog ministra Sergeja Lavrova u Beograd (stiže sutra), oglasio se glavni američki igrač u regionu Edi Rama:

- Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nemamo čak i jednog predsednika, kao simbol nacionalnog jedinstva - rekao je Rama na svečanoj sednici kosovske skupštine.

Aleksandrov: Rusija može da izgradi savez sa Srbijom i da zajedno osvoje Kosovo

Ova ideja izazvala je mnoštvo reakcija, a prema saznanjima našeg lista, Moskva je odmah diplomatskim kanalima najavila žestoku reakciju ukoliko bi Albanci i njihovi zapadni mentori pokušali da realizuju jedan ovakav, suludi plan. To je i direktna poruka koju sutra donosi Lavrov i preneće je srpskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati, pre svih predsedniku Vučiću, a biće preneta i predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je podrška Rusije Srbiji izvesna i da, ako bude nastavljeno insistiranje na "velikoj Albaniji", Srbija ne treba da okleva da otvori pitanje podele Kosova i pripajanja RS.

- U slučaju da Albanci žele da realizuju takav plan, Rusija i druge velike sile poput Kine moraju stati uz Srbiju. Ako je legitimno pitanje Albanaca da stvore "veliku Albaniju", onda je sasvim legitimna i želja Srba da pripoje deo Kosova i RS - ističe Anđelković.

Medojević: Krajnje je vreme da se formira koalicija pravoslavnih država

Sa njim je saglasan i analitičar iz BiH Dževad Galijašević.

- To bi bilo sasvim legitimno pitanje. Jedina je razlika što Dodik to ne bi činio nasilnim putem, već referendumom, glasanjem, dok NATO granice prekraja nasiljem. Razlika između NATO i Putina je ta da on ne krši međunarodno pravo, nije on taj koji prekraja granice, njegova ideja je očuvanje međunarodnog poretka onakvog kakav je bio, a činjenica je da je Kosovo oduvek bilo deo Srbije. On samo podseća Evropu na značaj nepovredivosti granica - podvlači Galijašević.

Anđelković: Ako je legitimna "velika Albanija", onda je legitimna i želja Srba da pripoje deo Kosova i RS

DVA DANA GAŽENJA

Da Rusija ima mogućnost da uradi ono što naumi, konstatovao je i Mihail Aleksandrov, vodeći ekspert Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog instituta za međunarodne odnose, bliskog Kremlju.

- Ukoliko bi NATO fizički napao ruske interese, Rusija može da izbije na Balkan, pregazivši Bugarsku i Rumuniju, izgradi savez sa Srbijom i da zajedno osvoje Kosovo - suština je upozorenja koje je izneo Aleksandrov.

Galijašević: Putinova ideja je očuvanje međunarodnog poretka kakav je bio, a Kosovo je oduvek bilo deo Srbije

S druge strane, reagujući na Raminu izjavu, jedan od lidera opozicije u Crnoj Gori Nebojša Medojević predložio je koaliciju pravoslavnih država, naglašavajući da je krajnje vreme da se ona formira.

Šta Putin nudi Srbiji
Foto: Public
Ovako bi izgledao Balkan

1. Republiku Srpsku

2. Sever Kosova

3. Carinsku i trgovinsku uniju sa Evroazijom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading