TRAMPOVA NOVA MAPA KOSOVA!

Autor:

Vesti

15.02.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su spremni da podrže podelu Kosova, tvrde za Srpski telegraf sagovornici upućeni u dešavanja vezana za status južne srpske pokrajine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Dolaskom Donalda Trampa na vlast stvari su počele da se menjaju. Krenule su smene Klintonovih ljudi, a novi ljudi iz administracije pokazuju sluh za srpsku stranu, koja želi da se pitanje južne srpske pokrajine trajno reši. Vrlo brzo u Srbiju će doći Ves Mičel, čovek zadužen za Balkan, naslednik Viktorije Nuland, koji će Beogradu ponuditi novi plan: Beogradu bi pripao sever Kosova, enklave bi dobile specijalan status, dok bi Priština dobila Preševo i Bujanovac, gde su Albanci većinsko stanovništvo - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

Mičel će, kako tvrdi naš izvor, pored Beograda, otići u Prištinu, posle čega bi dve strane ponovo mogle da sednu za pregovarački sto.

- Priština je dosad odbijala svaki dijalog na tu temu. Da se samo oni pitaju, sever bi ostao Prištini, koja bi uz to prisvojila opštine na jugu Srbije - navodi naš sagovornik.

RepublikaFoto: pixabay.com

TAJNI RAZGOVORI

Dodaje i da su upravo o ovim temama nedavno u Vašingtonu razgovarali potpredsednik SAD Majkl Pens i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

- Tačno je da sam sa Pensom razgovarao i o Kosovu, o neophodnosti pronalaženja rešenja koji neće biti na štetu samo srpske strane. Velika je promena što je Vašington pokazao spremnost da nas sasluša i da razgovaramo. Srbija ne nameće nijedno rešenje niti zahteva da se na bilo koju stranu vrši pritisak. Borimo se za sebe i za uvažavanje i naših interesa - kazao je Dačić za naš list.

Na pitanje da li je Pens podržao podelu Kosmeta i kakav je stav po tom pitanju američke administracije, odgovorio je:

- O konkretnim potezima nije bilo reči. Bitno je da se pozicija Amerike menja i da postoji spremnost da se čuje i srpska strana i uvaže i naši predlozi.

Da se nešto kuva, dokaz je i to što mediji u Prištini danima puštaju tekstove o tajnom sastanku Hašima Tačija i Edija Rame u Tirani. Na tom sastanku, navodno, razgovarano je upravo o podeli Kosova i to na inicijativu Amerike. S druge strane, nemačka ambasada u Prištini, očigledno ne slučajno, saopštila je da je opasno uopšte pominjati podelu Kosova i da se Berlin tome oštro protivi.

NOVO POGLAVLJE

Komentarišući informaciju Srpskog telegrafa, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je činjenica da je Amerika postala fleksibilnija po pitanju podele Kosova:

- Ako se pomoćnik državnog sekretara pojavi u Beogradu i da makar indirektnu napomenu da su SAD spremne da se to pitanje rešava kompromisno, to onda otvara novo poglavlje u našim odnosima. Ali moramo sačekati šta će se desiti. Takođe, jedno je da li je njihov stav po tom pitanju promenjen u tajnim pregovorima ili su toliko evoluirali da sa tim izađu u javnost. Ipak, veliki korak će biti i ako iza zatvorenih vrata dobijemo zeleno svetlo. Ono što je sigurno jeste da je Amerika olabavila stav dolaskom Trampa.

Dušan Proroković, geopolitički analitičar, s druge strane smatra da malo toga možemo da dobijemo:

- To se potencira kao nastavak pregovora sa Beogradom jer treba odobrovoljiti Vučića da se ponovo pregovora budući da je posle ubistva Olivera Ivanovića rekao da od toga više nema ništa. Ovo je signal, evo razmišlja se o podeli, vratite se za pregovarački sto. Ali mislim da Zapad nema mnogo toga da nam ponudi.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Veki

26.08.2018 08:19

Какве дипломате?Све то у стотинама хиљада примерака новина већ 30 година пише проф.Мирољуб Јевтић