AMERIČKI PUKOVNIK PRIZNAO ZLOČIN IZ 1999. GODINE: Kasetnim bombama smo gađali CRKVE, zabranjenom municijom zasuto SELO!

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

01.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan Svetog Vasilija, 12. maja, igralište u niškom predgrađu Duvanište zasuto kasetnom municijom, ali niko nije poginuo

AMERIČKI PUKOVNIK PRIZNAO ZLOČIN IZ 1999. GODINE:  Kasetnim bombama smo gađali CRKVE, zabranjenom municijom zasuto SELO!

Foto: Profimedia, Printscreen

Majk Petruka i Vladika Arsenije

Američki pilot pukovnik Majk Petruka, koji je učestvovao u bombardovanju Jugoslavije 1999, potvrdio je da je NATO gađao niško naselje Duvanište, kada pukom srećom niko nije poginuo. Meštani ovog naselja, inače, svake godine, 12. maja, održavaju litiju u čast Svetog Vasilija, za koga veruju da ih je spasao kasetnih bombi, koje je NATO bacio baš na ovaj praznik, jer nije bilo stradalih.

U potkastu "Deset odsto istine - priče iz kokpita", Petruka, između ostalog, pričao je i o tome kako NATO nije gađao samo vojne ciljeve, već i civilne, te da su piloti morali sami sebe da štite od kontroverznih naređenja, što je on, kako tvrdi, jednom i uradio.

Sumnjiva meta

Priču počinje misijom koja je trebalo da se obavi početkom maja. Dobili su zadatak da dejstvuju kasetnim bombama CBU-87 po jednom selu u Srbiji. Isprva mu je bilo sumnjivo da je meta selo koje nije uspeo da identifikuje i nakon rata, ali i to što je ceo proces planiranja misije bio nestandardan.

- Na mapi je samo bio ucrtan pravougaonik, u okviru kojeg je trebalo da bacimo bombe bez konkretnog vojnog cilja. Zvao sam operativni centar da proverim da li su sigurni da je u pitanju validna meta. Odgovoreno mi je da je lično general Majkl Šort, komandujući svih NATO vazdušnih snaga za udare po Jugoslaviji, potpisao naredbu. Ostalim posadama iz svoje eskadrile rekao sam da ne bi trebalo da izvrše zadatak ukoliko ne budu ubeđeni da se radi o vojnim ciljevima. Dogovorili smo se da se bombe bace u okviru zadatog pravougaonika, ali u šumu, van civilnog naselja - priča Petruka.

Tako je i bilo. Tokom prilaska cilju videli su da je ciljna tačka bila na dve pravoslavne crkve. Posade su se složile da kasetne bombe izbace na ugovorenu nenaseljenu lokaciju u šumi. Međutim, narednog dana njihove kolege nisu bili tako mekog srca, pa je misija izvršena.

- Taj pilot, koji je ispalio projektile, posle rata imao je psihičke probleme i stradao je u udesu malog civilnog aviona - kaže Petruka.

Dve crkve

Čudom božjim u pomenutom napadu nije bilo žrtava, mada se na jednoj livadi u neposrednoj blizini igralo stotinak dece.

- Na ovom mestu nije se ništa nalazilo, tokom bombardovanja 1999. i na dan Svetog Vasilija Ostroškog, pale su kasetne bombe i na taj dan niko nije nastradao. Postoji predanje da su deca videla sedog starca koji im je rekao da se sklone s tog mesta. Iz tih razloga, od tog dana postojala je želja da se podigne hram Vasiliju Ostroškom - kaže episkop niški Arsenije.

Foto: Tanjug/AP

NATO bombardovanje

Meštani Duvaništa čvrsto veruju da je taj starac baš bio Sveti Vasilije, pa je na tom mestu podignuta crkva - na spratu ovom svecu, a u prizemlju je oltar kneza Lazara.

Naredba glasila: Srbima očitati lekciju

Petruka otkriva i da mu je kolega, takođe pilot, potvrdio da je od NATO starešina bilo naredbi za namerna ciljanja civilnih ciljeva na prostoru Jugoslavije. Kako mu je objašnjeno, to je rađeno da bi se "Srbima očitala lekcija".

U Nišu ubili i trudnicu

Jedan od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji Niša je 7. maj 1999, kada su Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute kasetnim bombama, koje su usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica. Sve je počelo oko 11.20, kada su mnogobrojni građani tog prolećnog prepodneva požurili na pijacu da, između sirena za vazdušnu opasnost, kupe neophodne namirnice, ali su bombe bile brže. Niš je tokom bombardovanja gađan 29 dana, poginulo je ukupno 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

Žena koja se dere ometala komunikaciju

Petruka otkriva i kako je tokom rata njihova radio-frekvencija ometana tako što su emitovani zvuk hora, ali i snimljen telefonski poziv na kojem se čuje samo dranje ženske osobe. Svi se sećamo replike migova koji su 1999. prevarili NATO bombardere, pa smo potvrdu ove izjave američkog pilota pokušali da dobijemo u samoj vojsci. Međutim, po svemu sudeći, reč je o radio-amaterima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading