OVK BIO PRED UNIŠTENJEM, A ONDA JE SLOBA NAREDIO POVLAČENJE: Otkrivamo detalje dosad nepoznate akcije "Haradinaj"

Autor: M. J. - T. B.

Vesti

03.01.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod pritiskom NATO, koji je zapretio bombardovanjem, Beograd u maju 1998. zaustavio briljantnu operaciju srpske policije.

OVK BIO PRED UNIŠTENJEM, A ONDA JE SLOBA NAREDIO POVLAČENJE: Otkrivamo detalje dosad nepoznate akcije "Haradinaj"

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Srpska policija je u maju 1998. mogla do kraja da satre terorističku oslobodilačku vojsku Kosova, spreči zločine nad Srbima u Klečki i na Radonjićkom jezeru, ali je jedan poziv iz Beograda zaustavio briljantno zamišljenu akciju "Haradinaj".

Kako Republika saznaje od neposrednih učesnika ove akcije, sve se odigravalo u trouglu Đakovica-Dečani-Peć, nedaleko od Radonjićkog jezera, gde je jako uporište imala grupa Ramuša Haradinaja. Cilj oko 600 pripadnika Posebnih jedinica policije i Legijinog JSO bio je potpuno uništenje terorista.

- S jednog dela išle su trupe iz Peći i Đakovice, s drugog mi iz Uroševca i prištinski deo. Banda je bila saterana u mišju rupu. Na tom terenu je bilo dosta stranih plaćenika, kojima je bio napravljen koridor prema Juniku. Prema Albaniji nisu mogli da idu jer bi ih tu naša vojska sačekala u zasedi. Uništenje je bilo na vidiku, što planerima NATO nikako nije odgovaralo. Tada je izvršen pritisak na Slobodana Miloševića da se akcija obustavi - svedoči nekadašnji pripadnik PJP Dimitrije Nikolić.

Marić: Ramuš bio ubeđen da im je došao kraj

Republika

Foto: printscreen/happytv

Milomir Marić

Novinar Milomir Marić je u svojoj emisiji "Ćirilica" takođe govorio o ovoj akciji i njenom epilogu.

- Kada sam pravio intervju sa Haradinajem, tokom jedne pauze mi je priznao: "Bio sam ubeđen da smo gotovi, da će nas sve pobiti." Ali slučaj je hteo da direktiva iz Beograda spase i njega i njegove

NAZAD ZA UROŠEVAC

On dodaje na je na tom delu proveo nekih petnaestak dana, a da je posle likvidacije grupe s teškim naoružanjem koja je pravila velike probleme sve bilo lakše:

- Tada dobijamo dojavu da ne krećemo dalje jer će Srbija biti bombardovana. Akcija je obustavljena, a mi smo se vratili za Uroševac.

Posledice odluke vojnog i policijskog rukovodstva su bile teške. U julu te godine u krečani u selu Klečki spaljena su tela 22 Srba, koji su prethodno zverski mučeni i streljani. Već 9. septembra u Radonjićko jezero je bačeno najmanje 34 nedužnih civila, među kojima je bilo i Albanaca.

- Ramuš Haradinaj se tajno vratio na Kosovo s početkom otvorenih sukoba OVK s policijom i odmah zauzeo visoko mesto u komandnom lancu. Naime, njegov brat Daut Haradinaj i stric Redžep Seljimi bili su među osnivačima. Već 24. marta 1998. predvodio je napad na policiju u blizini svog sela, kada je jedan pripadnik MUP Srbije ubijen, a on je bio ranjen. Ispoljavao je neviđenu okrutnost, pa su Srbi i poneki nelojalni Albanac počeli da nestaju, prvo iz Glođana, a onda i iz šire okoline Dečana i Peći. Jedan istražitelj Haškog suda svedočio je da je teroriste mrzelo da zakopavaju leševa, pa su ih jednostavno bacali u Radonjićko jezero. Do juna u Haradinajevoj zoni više nije bilo nijednog Srbina - kaže izvor našeg portala iz tadašnjih struktura službi bezbednosti.

Anđelković: Zapad nisu interesovali albanski zločini

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Anđelković

Zoran Anđelković, nekadašnji generalni sekretar SPS i predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da je kod Radonjićkog jezera zatekao razbacana tela.

- Leševa je bilo na sve strane, deo oko jezera je bio betoniran, a postajala je i uvala, tačnije korito, u kom je pronađen najveći broj tela. Sigurno je da je neke leševe povukla i voda, ali to, nažalost, nikada nećemo saznati. Ako se ne varam, tada su pronađena 34 tela, a ono što bih još dodao jeste i činjenica da taj događaj zapadne medije nije toliko zanimao iako sam ih lično pozivao da prenesu sve što smo tamo zatekli - ističe naš sagovornik.

MONSTRUOZNO

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj

Haradinaj se našao u Hagu zbog svirepih zločina, ali se pobrinuo da likvidira sve ključne svedoke i iz sudnice izađe kao slobodan čovek. Među dokumentima koje je Srbija uputila Tribunalu i dokazi su za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio.

- Naredio je da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana. Posebno svirep zločin su Ramuševi zlikovci počinili u kući K. A. u Đakovici: jedan od njih je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: "Eto, sad imaš meso za pasulj" - glasi jedno od svedočenja pred Hagom.

OVO JE MOGLO DA BUDE SPREČENO

Klečka, avgust 1998.

- u krečani nađena 22 tela kidnapovanih Srba

- žrtve vezivane žicom, mučene i sakaćene, silovane i devojčice od osam godina

- srpski istražitelji pronašli ugljenisane delove tela, među njima i dečje šake

- svedoci pobijeni, zločinci oslobođeni

Radonjićko jezero, septembar 1998.

- ubijeno i u jezero bačeno najmanje 37 civila, uglavnom Srba

- žrtve mučene na najstrašnije načine i ubijane

- identifikacija morala da bude rađena na osnovu odeća, zbog poodmaklog stanja raspadanja

- Hag ocenio da se radi o "nasumičnom kriminalu", a ne organizovanom zločinu OVK, Haradinaj oslobođen

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Oki

03.01.2023 22:09

Ma sve te koji su cinili zlocine sekli glave mucili i sta sve jos ne i sa bilo koje strane da su u kamenolom 16 sati da rade bez prestanka i 8 odmora da bi se odrzavali u zivotu sto duze! Ne mogu da verujem da je neko u stanju to da uradi!

Ja

04.01.2023 00:23

Da bar nisu stali, da istrebe gamad, a nas su i onako bombardovali, njihovi prijatelji - zlikovci !!!

Miki

04.01.2023 07:52

Mozda pojedinci i previse sire defetizam i sve vise lice na svetske misice koje prvo izjave da su za mir u svetu.Mi ponekad sa izjavama nasih zvanicnika izgledamo smesni i jadni.Trazimo povratak vojske i policije i kazemo nece nam dati, zasto?Vise od 20 godina ne trazimo povratak istih na KiM bez ikakvog opravdanja.Sta sada da kazemo mi smo za mir u svetu, postovanje medjunarodnog prava i EU?Jesmo li toliko glupi da ne vidimo da od toga nema nista i da ce se sve opet slomiti na nama kao sto je to obicaj.Da li je ta politika isprvana i u interesu Srbije i naseg naroda u celini?!

Zoran

04.01.2023 10:01

I, ko će iz Službe da ode i osveti ljude? Niko? Naravno. Tako sam i mislio.